-BamBosZek-
Nowy
Lejcie bylo co byle 75w90 gl5 bo to duzy procent na uchronienie mechanizmu.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Panowie, jak to w końcu jest, raz 75W80 jest polecany a raz 75W90. W instrukcji z forum znalazłem 75W90, w instrukcji niemieckiej (czy tam holenderskiej) jaką miałem w aucie jest 75W80. Fakt faktem obydwa GL-5.
Kolegi i sprzedali ci dobry olej. 75w80 jest olejem zalecanym w instrukcji obsługi pojazdu. Zastanawiam się czy te wszystkie osoby które tak upieraja się na 75w90 kiedykolwiek mieli w ręce instrukcje obsługi? Dlaczego nie zaczynacie od tego zamiast usilnie powielać błędy innych kolegów którzy zapewne nie posiadają w swoich samochodach instrukcji obsługi i książki serwisowej.W drugim aso tez jednak nie udalo mi sie kupic 75w90. Wziolem 75w80. stanie sie cos jesli wleje ten olej do mojej skrzyni razem z dodatkiem do skrzyni liqui moly?
Valvoline DuraBlend 75w90 GL-5
Instrukcja z ktorego rocznika? Bo z tego co pamietam tam byla jakas zmiana w zaleceniach i dlatego takie numery wychodza. Fajnie by bylo jakby ktos porownal instrukcje z 98 i np 02.
75w80 czy 75w90 - ta sama zasada co w olejach silnikowych, im wyzsza druga cyfra , tym lepsza ochrona skrzyni biegow w wyzszych temperaturach ( np. przy dlugotrwalej szybkiej jezdzie na autostradzie lub jezdzie sportowej). Dlatego zawsze zalewam 75w140.