Jaki olej do skrzyni 75W80 czy 75W90

P.S. W jtd na szczęscie taki problem nie występuje, a w dodatku mamy bagnet do pomiaru poziomu oleju w skrzyni.

No kto ma w jtd, ten ma :D

ja używam tylko 75w90 Shell Transaxle

Ostatnia edycja:
Szukałem kiedyś, nie znalazłem :( ale spróbuję jeszcze, może się znajdzie. Dzięki :)

To ja opisze dzisiejsze zmagania z ASO w Atenach. Pojechalem do nich po olej do skrzyni tutella 75w90 GL-5. Pan powiedzial, ze tutella nie produkuje takiego oleju. Chcial mi wcisnac 75w80. Sprawdzal po nr vin, wydzwanial gdzies do fiata i uparl sie, ze do mojej skrzyni wlewa sie 75w80 gl5 a tutella 75w90 gl5 nie istnieje. Pojechalem do innego aso i tam zamowilem 75w90 bez problemu i jutro mam odebrac. Podjade jutro do pierwszego aso i pokaze temu tumanowi ten olej i zobaczymy co mi powie.

80% grekow to tumany ktorym ciezko jest wytlumaczyc cos prostego. Zyli na kredyt ponad stan. Za byle usluge mechanik liczy sobie grube pieniadze a i tak nie mam pewnosci czy zrobi to dobrze dllatego jezdze do Polaka.
Wracajac do tematu. Dzisiaj bylem po olej i pan w drugim aso stwierdzil, ze do mojej skrzyni wchodzi 75w80 i taki chcial mi wcisnac. Uparlem sie na 75w90 i dopiero jutro bede go mial ale wlewam go na wlasna odpowiedzialnosc. Juz drugie aso chce wlewac do skrzyni w V6 75w80.

W drugim aso tez jednak nie udalo mi sie kupic 75w90. Wziolem 75w80. stanie sie cos jesli wleje ten olej do mojej skrzyni razem z dodatkiem do skrzyni liqui moly?

W drugim aso tez jednak nie udalo mi sie kupic 75w90. Wziolem 75w80. stanie sie cos jesli wleje ten olej do mojej skrzyni razem z dodatkiem do skrzyni liqui moly?

w instrukcji do GTA jest coś takiego:

Mechanical gearbox and differential

SAE 75W-85 synthetic oil.
Meets API GL 4 and MIL-L-2105 D LEV specifications TUTELA CAR MATRYX

A po co olej w ASO kupujesz ;/ Tutella w okresie kilku lat zmieniala podobno oznaczenia olejow i ja bym sie trzymal 75w90 gl5 tak jak juz to bylo napisane, te skrzynie maja slabe dyfry i lubia wybuchac wiec lepiej lac to co trzeba.

Kupilem olej w aso bo liqui moly nie moglem dostac. Wiem, ze maja slabe dyfry i kupilem dodatek liqui moly a noz dluzej podziala.

Do Alfy 147 1.6 Twinspark 105 km Olej SAE 75W-80 ? Wszyscy polecają 75w-90 ale nie mogę dostać tego oleju firmy TUTELLA, jest 75w-80. Olej 75w-90 jest mogę kupić CASTROL, VALVOLINE oraz MOBIL 1...jakim olejem zalać skrzynię ? TUTELA CAR ZC 75 SYNTH 75W-80 czy 75W-90 firm podanych powyżej...

Amortyzatory
Powrót