jaki motor?

• Autor wątku Autor wątku xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxx

Guest
Koledzy, jaki polecicie motor? Jakie są wady i zalety diesela i benzyniaka, w końcu który jest najbardziej optymalny. Rok 06 lub 07, interesuje mnie przedział do 70 tyś. pomóżcie proszę i napiszcie cenne uwagi, pozdr!

Z tych roczników ,które wymieniłeś masz do wyboru benzynkę 2,2 JTS 185 KM ,która jest za słaba do tego sportowego coupe i do tego jeszcze dużo pali . Druga benzyna to 260 konne 3,2 V6 , mocny ,fajnie brzmiący silnik ,zapewniający już dużo większe emocje , niestety okupuje to bardzo dużym apetytem na paliwo ( w mieście można osiagnąć 25 l/100km ).
Silnik diesla 2,4 JTDM ma 200 koni i jest o niebo oszczędniejszy ,do tego bardzo sprawnie napędza Brerę i o dziwo ma naprawdę fajny dżwięk . Największy mankament o którym już pisałem na tym forum to prowadzenie w zakrętach , ciężki 5 cylindrowy diesel + napęd na przednią oś powoduje że auto jest mocno podsterowne i wypluwa go na szybko pokonywanych zakrętach ( receptą na to , przynajmniej częściową jest zamontowanie w ASO systemu Q2 , koszt ok.1500-1700 pln).

Dzięki za pomoc, sądzę że 2,4 będzie dobrym rozwiązaniem.Powiem szczerze że od początku obstawiałem na ten motor. Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego auta? Chodzi mi o wyeliminowanie pierwszych usterek, przed kompleksowym sprawdzeniem w serwisie? Jak skonfigurowanego samochodu warto szukać, np ja wolę alcantarę... proszę o podpowiedzi i opinie.

Na allegro jest kilka ofert Brery z silnikiem TBi. Ceny ponad 80k za nówke. Dzwoń i proponuj 70k od reki. A nuż może się uda:-)

Na allegro jest kilka ofert Brery z silnikiem TBi. Ceny ponad 80k za nówke. Dzwoń i proponuj 70k od reki. A nuż może się uda:-)

Mogłoby się udać gdyby te auta wystawiali osobiście zwycięzcy loterii Plusa ,ale teraz widzę ,że te auta mają już komisy i dealerzy więc raczej marne szanse.

Za 70k to nie ma szans, ale czy nie lepiej dołożyć jeszcze dychę, i zamiast 3-4 letniego auta kupić nowe lub prawie nowe jeszcze na gwarancji?

Cena jest atrakcyjna w porównaniu z 3,4 latkami. Jest to oferta godna uwagi, gwarancja, auto świeże itd. tylko kolor czerwony...jak spisuje się ten motor w porównaniu z 2,4 ?

jeszcze jedno, jak sądzicie jak wysoką marżę może mieć komis?ile można utargować?pozdr

Widzę, że największym problemem dla Ciebie może być kolor - musisz się zastanowić, czy to ma być decydujący aspekt. Pamiętaj, że Brera jest bardzo rzadkim autem, Ty szukasz auta kilkuletniego i może być Ci ciężko znaleźć coś w dobrym stanie i do tego w konkretnym kolorze. Z drugiej strony trudno żebyś kupował auto w kolorze ktory Ci się ewidentnie nie podoba.
A co do porownania 1.8 TBi i 2.4. Tak jak napisał rafter 2.4 jest dosyć ciężki, 1.8 TBi pod tym względem lepiej się prezentuje. Osiągi są podobne, z niewielką przewagą TBi, natomiast na pewno 2.4 potrzebuje mniej paliwa.

---------- Post dodany o godzinie 00:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie Wczoraj 23:12 ----------

jeszcze jedno, jak sądzicie jak wysoką marżę może mieć komis?ile można utargować?pozdr
Raczej nic nie utargujesz. Z tego co mi wiadomo to marża komisu (przynajmniej w ASO) jest naprawdę niska, tzn. ok 3k - przy aucie za 80k to wg mnie bardzo mało.

Witam,
kolor, elementy wyposażenia i inne detale składają się na końcowy efekt. koledzy jak jest z poważniejszymi wymianami serwisowymi w 2,4? Przy ilu km, i co do wymiany zaleca producent?pozdr

Witam,
kolor, elementy wyposażenia i inne detale składają się na końcowy efekt. koledzy jak jest z poważniejszymi wymianami serwisowymi w 2,4? Przy ilu km, i co do wymiany zaleca producent?pozdr

Serwis w sensie kosztow specjalnie nie rozni sie od serwisu 1.9JTDM. Czesci sa czesto takie same.
Nie wiem jak jest po liftingu, ale przed liftingiem w 2.4 z przodu byly wieksze zaciski i drozsze klocki. Szybciej sie zuzywaja (waga auta).

Przeglady co 30 tys - filtr oleju, olej, filtr powietrza.
Warto chyba czesciej wymieniac filtr paliwa (zalecenia chyba 60tys?). W ASO ok 350PLN, z zamiennikow taniej mozna chyba dostac.

Rozrzad w ksiazce chyba co 120, ja bym wymienial w okolicy 70-90tys w zaleznosci od sposobu eksploatacji.

dzięki za odp, a jak wygląda podróż pasażera z tyłu? Jest mało, a nawet bardzo mało miejsca. \wydaje mi się że dla max 170cm, da się od święta przewieźć 3 osobę i to nie w bagażniku?

dzięki za odp, a jak wygląda podróż pasażera z tyłu? Jest mało, a nawet bardzo mało miejsca. \wydaje mi się że dla max 170cm, da się od święta przewieźć 3 osobę i to nie w bagażniku?

Przy wygodnym ustawieniu przednich siedzen w Brerze z tylu mozna przewozic kapelusz, torebke itp. Nie ma miejsca na nogi.

Da sie kogos tam wcisnac, pod warunkiem ze przednie fotele sa dosuniete do deski tzn z przodu siedza drobne osoby (do 170). Jechalem w 4 osoby w Brerze trase ok 100 km i wszyscy przezyli ;)

Jesli jest szklany dach to z tylu brakuje tez troche miejsca nad glowa.

Mój ojciec przerobił już ze 3 brery i 1 spidera, różne silniki włączanie z 3.2 benzyną. Ostatecznie z zadowoleniem jeździ 2.4 JTD. Moim zdaniem jest to chyba najlepszy motor do brery jeśli chodzi patrzeć na ekonomie/osiągi.
Co do podróży z tyłu, to miałem raz nieprzyjemność jechać ok. 400km z bratem na tylnej "kanapie" - obaj mamy po ~180cm wzrostu i była to męczarnia, zwłaszcza jak się wpadło w dziurę. Podsumowując na krótkie dystansy małe dziecko przewieziesz, ale nastolatka już nie. Pozdrawiam

a jak wygląda podróż pasażera z tyłu? Jest mało, a nawet bardzo mało miejsca. \wydaje mi się że dla max 170cm, da się od święta przewieźć 3 osobę i to nie w bagażniku?
Da się, ale uważaj kogo sadzasz do tyłu, bo może się na Ciebie na długo obrazić! Moja żonka (176 cm), przez kilkanaście minut siedziała z tyłu podczas jazdy próbnej. Sprzedawca siedział z przodu z podkulonymi nogami, a moja żonka z tyłu za nim. Po tym przeżyciu stwierdziła, że wolałaby już nigdy z tyłu nie siedzieć... Dla porównania, kilka razy jechała z tyłu naszą Tigrą, i w ogóle nie narzekała - w Tigrze z tyłu jest bardzo mało miejsca, ale w Brerze jest go jeszcze zdecydowanie mniej. W polskiej edycji Top Gear stwierdzili, że z tyłu zmieszczą się tylko dzieci, i to bez nóg... Ale dla chcącego nic trudnego - przez kilka, kilkanaście minut da radę w razie potrzeby kogoś przewieźć.
Ale ludzie mają też nieprawdopodobne pomysły. Nie wiem, czy to nie było opisywane na alfaholikach. Rodzice zabrali Brerą na wakacje, zdaje się na Bałkany, chłopaka o wzroście ponad 1,8 m ! Biedak męczył się niemiłosiernie, i wieszał psy na Brerę...

Brercia to autko na dwie osoby. Ciebie i wystrzałową laskę z długimi nogami. Pojezdzisz, cały dzień a potem zaparkujesz gdzies na ustronnym parkingu i bierzesz się za te nogi.

Koledzy, jaki polecicie motor? Jakie są wady i zalety diesela i benzyniaka, w końcu który jest najbardziej optymalny. Rok 06 lub 07, interesuje mnie przedział do 70 tyś. pomóżcie proszę i napiszcie cenne uwagi, pozdr!

Witam,

Podbijam temat gdyż mam identyczne pytanie :) Nie będę specjalnie zakładał nowego tematu.
Idealna wizualnie Brera to ta: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9771345 Bordowa tapicerka niszczy! :eek:
Szkoda, że ten konkretny egzemplarz odpada - bita.

Bardziej zależy mi na stanie technicznym. Silnik 2.4, 3.2 lub 1.8T. Przebieg do 50tys. Bezwypadkowa.

Np. ta Brera jest ciekawa: http://allegro.pl/item1098956618_alfa_romeo_brera_3_2_6v_q4_260_km.html

Pomożecie?

Skoro kolega yapyko mnie wywołał to wtrącę swoje trzy grosze...
Nie wiem ile masz kasy do wydania, ale już za ok 85 tys. można kupić Brerę TBi z loterii Plusa, co jakiś czas pojawiają się jeszcze ogłoszenia - największy plus to jest to auto na gwarancji i praktycznie bez przebiegu (od 300 km do 3 tys. km). Z kolei w autach kilkuletnich masz większy wybór silników, i przede wszystkim wyposażenie - skóra, navi itd. Jednak ryzyko auta powypadkowego jest spore, do tego dochodzi kręcenie liczników, katowanie auta, itd. Ja się zdecydowałem na TBi, i to był nakomity wybór, ale bogate wyposażenie jest kuszące...

dzięki pafka :)

Jedyny problem z 1.8T, to że auto będzie "zbyt" nowe a przez to droższe. Loteryjne są też dość biedne ;) Jak już mam wydać te ~70tys. to chcę mieć bajery.
Mam jedną Brerę na oku. Pewne źródło, kupiony w Polskim salonie, ten sam salon daje roczną gwarancję na mechanikę, sprzedawca godzi się na wszelkie wpisy w umowie potwierdzające przebieg itp. Ma wszystko poza moją wymarzoną bordową skórą :wub:
http://www.allegro.pl/item1098956618_alfa_romeo_brera_3_2_6v_q4_260_km.html

Będę musiał się tu trochę rozejrzeć i podpytać gdzie i jak takie auto sprawdzić. Może znajdę tu jakiegoś mechanika, magika, który zgodzi się obejrzeć ze mną auto.

Amortyzatory
Powrót