Witam.
Nie chcąc zakładać niepotrzebnie nowego tematu napiszę tutaj.
Mam w swojej 145 akumulator roczny lecz wydaje mi się, iż troche za mały jak do tego 20 letniego już auta. Parametry aku: 40Ah i 320A - co szczególnie, przy częstym gaszeniu i odpalaniu odbija się na ciężkim zapalaniu tzn. zauważyłem ostatnio, że miał ciężko zakręcić wałem (myślałem, że nie odpali), ale udało się przekręcić. W tym momęcie aż kontrolki przygasają. Szczególnie, że boxer długo musi kręcić zanim zapali w porównaniu do TS (miałem i to i to).
Natomiast szkoda wywalać mi kasy na kupowanie aku o pojemności 45 -50Ah jak w 156 JTD mam troche za mały aku bo 63Ah oraz 610A prądu rozruchowego. Chciałbym go włożyć do 145 boxera, a na zimę do 156 jtd zakuić większy i o mocniejszym prądzie. Oba akumulatory w pełni sprawne, tylko zawsze ktoś kupował nowe (poprzedni właściciel), lecz za słabe do danego pojazdu.
Na alternatorze 145 1.6 boxer napisane jest Bosch 80A. Pytanie czy taki aku 63Ah 610A będzie w tym przypadku doładowany? Robię do roboty tym autem dziennie 2 x 17km.
Ładowanie na wolnych obrotach bez odbiorników elektrycznych - 14,4v
Ładowanie na wolnych obrotach z włączonymi światłami mijania, oraz dmuchawą - 14,1v