• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Jaki akumulator najlepszy

Po 5 latach Bosch S5 75Ah 720A nie podołał odpalić mi auta po 1 grzaniu świec - taki test sobie zrobiłem. Kręcił w miarę żwawo ale potem brakło mu sił a silnik prawie załapywał już. Oczywiście temperatura rano -21 stopni po 12h postoju na mrozie.

No i ten aku teraz trafi do Lupo 1.4 TDI (tam to już całkiem padł aku po 3 latach i pełnych rozładowaniach - zepsuty) bo tam podoła sobie dobrze a nowy Bosch S5 77Ah 780A już zamówiony do mnie :)

Po 5 latach Bosch S5 75Ah 720A nie podołał odpalić mi auta po 1 grzaniu świec - taki test sobie zrobiłem. Kręcił w miarę żwawo ale potem brakło mu sił a silnik prawie załapywał już. Oczywiście temperatura rano -21 stopni po 12h postoju na mrozie.

No i ten aku teraz trafi do Lupo 1.4 TDI (tam to już całkiem padł aku po 3 latach i pełnych rozładowaniach - zepsuty) bo tam podoła sobie dobrze a nowy Bosch S5 77Ah 780A już zamówiony do mnie :)

nNiestety, mam wrażenie, że te nowe akumulatory to już nie to samo co kiedyś. Miałem mój poprzedni aku przez 6 lat i dawał radę. W zeszłą zimę już gorzej. Padł w lecie. Teraz jest nowy. Bella po postoju tygodniowym bez zająknięcia odpaliła przy -17 Teściowie w swojej benzynie w Fordzie ostatnio co 2 lata wymieniają aku.

Do takich aut montujemy takie:
84.jpg

Centra Plus CB740 to dokładnie ten sam aku.

Mnie polecono TAB (model nie pamiętam, musiałbym zajrzeć pod maskę) i jestem mega zadowolony. Ile pożyje, zobaczymy.

Przy dzisiejszym tempie zmian technologi trudno cokolwiek polecić.
Pięć lat temu kupiłem do swojej Future trzyma do tej pory.
Ale czy obecnie produkowana jest tak samo dobra?

Aku też trzeba dobrać w taki spób aby był cały czas naładowany, w trasy może być wieksza pojemność aku bo alternator i tak da rade, ale na krotkich trasach typu do sklepu po bułki to lepiej troche mniejszej pojemności zastosować.

Alternator ma taki zapas mocy że da radę naładować każdą pojemność (w ramach rozsądku).
Chodzi tu głównie o czas ładowania.
Przyjmuje się że na jeden wydatek energii potrzebny do uruchomienia silnika trzeba około 15min ładowania (jazdy) żeby wyjść z bilansem na zero.

Jako ciekawostkę powiem, że ktoś u mnie poprzedni właściciel do 1.8 TS wsadził 45Ah i prąd rozruchowy 360A i generalnie działa. Dopiero rozładował mi się jak na 3 tygodnie zostawiłem w gnieździe OBD nadajnik bluetooth i chyba go tym zabiłem. Próbuję akumulator odratować, ale i tak wymienię chyba na nominalny, czyli te 60Ah. Przedtem odpalał bez problemu nawet po dwóch tygodniach stania.

Amortyzatory
Powrót