[164] Jaka Kompresja w 2L V6 Turbo

N

neron78

Guest
Witam. W zasadzie pytanie jak w tytule. Ostatnio moj ojciec zabral auto na sprawdzenie kompresji do serwisu Bosch'a. Silnik byl cieply, zalozyli czujki na wszystkie cylindry i wyszla srednia 8,5 bara mniej wiecej na kazdym cylindrze.

Pytanie główne. Są to dobre wartosci czy juz silnik umiera? :/

Pozdrawiam

Generalnie w silnikach z zapłonem iskrowym wartość ciśnienia sprężania powinna być w granicach 13-9.

To jadąc do serwisu Twój ojciec był tylko zmierzyc, moim zdaniem to nawet pomiar powinien zostac poparty interpretacją mechnika. Głupie jest też podawanie średniej wartości, bo najlepiej byłoby abyś otrzymał wynik dla każdego cylindra osobno.

Oczywiście ze podali na wykresie dla kazdego cylindra i na wszystkich bylo mniej wiecej 8,5bara. Dlatego pisze ze srednio 8,5.

Chodzi mi o dokladne wartosci a nie typu miedzy 13 a 9. Tyle to ja tez wiem. Nawet wiem ze w 3.0 ma byc 11bar. Niewiem tylko jak u mnie... W koncu to turbo.

Ale dla żadnego auta nie ma podanej wartości, że "Przy tym silniku ciśnienie sprężania ma być 11bar". Zawsze jest w granicach podane.

Oczywiście ze podali na wykresie dla kazdego cylindra i na wszystkich bylo mniej wiecej 8,5bara. Dlatego pisze ze srednio 8,5.

Chodzi mi o dokladne wartosci a nie typu miedzy 13 a 9. Tyle to ja tez wiem. Nawet wiem ze w 3.0 ma byc 11bar. Niewiem tylko jak u mnie... W koncu to turbo.
Przy silniku z turbo cisnienie sprężania nie powinno być mniejsze jak 9 bar a powinno być 10-11

Amortyzatory
Powrót