Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Żyć można, ale co to za życie
Z ciekawości jak duży masz przelot? I jak użytkowane jest auto(miasto czy trasa)?
Pytam bo podczas wymiany u mnie rozmawiałem na ten temat z mechanikiem. Twierdził że jeśli auto jeździ głównie po mieście to jego(sterownika) żywotność się skraca. Myślę że u Ciebie pomału się zbliża moment wymiany. Oleje, dodatki itd. tutaj już nic nie pomogą. Szkoda kasy.
A spóźniona reakcja skrzyni na gaz, tzn. jadę powoli np. na 3. biegu, wciskam mocno gaz, silnik się wkręca na obroty powiedzmy 2,5k i dopiero gdzieś po dwóch sekundach jakby skrzynia się do końca zapina i auto wyrywa (skacze) do przodu - to tylko olej czy już sterownik?
Przy zmianie biegów żadnych szarpnięć nie mam, tylko takie coś się dzieje (najczęściej chyba na 3 biegu). Przypuszczam, że albo zawór liniowy za wolno spina konwerter (sterownik szwankuje?) albo skrzynia robi to specjalnie, bo mam wrażenie że w domyślnym trybie Eco/City bardzo stara się wygładzać gwałtowne akcje pedałem gazu żeby jazda była płynna. Nie patrzyłem w MESie czy moja skrzynia umie zmienić tryb na Sport (tzn. zawsze jak patrzyłem to aktualny program był Eco/City a uczyła się Eco), ale po chwili ostrzejszej jazdy zdecydowanie zmienia się jej charakterystyka - częściej hamuje silnikiem i mniej używa uślizgu konwertera na biegach 1-3. Chyba wtedy też nie występuje ten problem wystrzału auta który opisałem na początku, ale nie jestem pewien.
Ale nigdzie nie napisałem o ocenie "na oko". Uszkodzony sterownik ma określone objawy i tyle. Wymiana oleju nie pomaga przy tym. Być może Twoja dożyje 500k.