• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jak Wam się sprawuje skrzynia Q-Tronic?

• Autor wątku Autor wątku Matka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kowal, dzięki za wpis.

Czy ten problem ze sterownikiem rzutuje na kondycję skrzyni jako takiej czy też można z tym przez jakiś czas żyć (oczywiście przy założeniu, że toleruje się to szarpnięcie)?

Żyć można, ale co to za życie:D
Z ciekawości jak duży masz przelot? I jak użytkowane jest auto(miasto czy trasa)?

Ja też miałem problem z szarpaniem przy zmianie z 2 na 3 i z 3 na 4 i przy redukcjach przy wyprzedzaniu (nasilało się jak samochód był rozgrzany ). (Pisałem nawet posta o tym). Finalnie okazało sie ze to sterownik. Regeneracja się nie powiodła.... kupiłem nowy Asina - cena z montażem, olejem i robocizna 3500 PLN... Od tej pory chodzi pięknie, płynnie bez żadnych problemow - przejechane 20 tys. od wymiany.

Żyć można, ale co to za życie:D
Z ciekawości jak duży masz przelot? I jak użytkowane jest auto(miasto czy trasa)?

Kowal, przelatane w furze jest lacznie 192k, przy czym ja jako pilot oblatalem od czerwca zeszlego roku 15k. Duzo tras latem ale glownie jezdze po miescie, odcinki srednio 10-20 km (wawa).

A dlaczego pytasz? :)

Pytam bo podczas wymiany u mnie rozmawiałem na ten temat z mechanikiem. Twierdził że jeśli auto jeździ głównie po mieście to jego(sterownika) żywotność się skraca. Myślę że u Ciebie pomału się zbliża moment wymiany. Oleje, dodatki itd. tutaj już nic nie pomogą. Szkoda kasy.

A spóźniona reakcja skrzyni na gaz, tzn. jadę powoli np. na 3. biegu, wciskam mocno gaz, silnik się wkręca na obroty powiedzmy 2,5k i dopiero gdzieś po dwóch sekundach jakby skrzynia się do końca zapina i auto wyrywa (skacze) do przodu - to tylko olej czy już sterownik? :)
Przy zmianie biegów żadnych szarpnięć nie mam, tylko takie coś się dzieje (najczęściej chyba na 3 biegu). Przypuszczam, że albo zawór liniowy za wolno spina konwerter (sterownik szwankuje?) albo skrzynia robi to specjalnie, bo mam wrażenie że w domyślnym trybie Eco/City bardzo stara się wygładzać gwałtowne akcje pedałem gazu żeby jazda była płynna. Nie patrzyłem w MESie czy moja skrzynia umie zmienić tryb na Sport (tzn. zawsze jak patrzyłem to aktualny program był Eco/City a uczyła się Eco), ale po chwili ostrzejszej jazdy zdecydowanie zmienia się jej charakterystyka - częściej hamuje silnikiem i mniej używa uślizgu konwertera na biegach 1-3. Chyba wtedy też nie występuje ten problem wystrzału auta który opisałem na początku, ale nie jestem pewien.

Pytam bo podczas wymiany u mnie rozmawiałem na ten temat z mechanikiem. Twierdził że jeśli auto jeździ głównie po mieście to jego(sterownika) żywotność się skraca. Myślę że u Ciebie pomału się zbliża moment wymiany. Oleje, dodatki itd. tutaj już nic nie pomogą. Szkoda kasy.

Akurat z żywotnością "na oko" bym aż tak daleko nie wychodził. Warto może zacząć przygodę od wymiany/dolania oleju. Mój q-tronic ma prawie 300tyś km, w swoim życiu większość to były trasy, ale również bardzo często zdarzały się zakorkowane miasta. Myślę*że przy odpowiednim serwisowaniu do 500k doleci :-)

Ale nigdzie nie napisałem o ocenie "na oko". Uszkodzony sterownik ma określone objawy i tyle. Wymiana oleju nie pomaga przy tym. Być może Twoja dożyje 500k.

A spóźniona reakcja skrzyni na gaz, tzn. jadę powoli np. na 3. biegu, wciskam mocno gaz, silnik się wkręca na obroty powiedzmy 2,5k i dopiero gdzieś po dwóch sekundach jakby skrzynia się do końca zapina i auto wyrywa (skacze) do przodu - to tylko olej czy już sterownik? :)
Przy zmianie biegów żadnych szarpnięć nie mam, tylko takie coś się dzieje (najczęściej chyba na 3 biegu). Przypuszczam, że albo zawór liniowy za wolno spina konwerter (sterownik szwankuje?) albo skrzynia robi to specjalnie, bo mam wrażenie że w domyślnym trybie Eco/City bardzo stara się wygładzać gwałtowne akcje pedałem gazu żeby jazda była płynna. Nie patrzyłem w MESie czy moja skrzynia umie zmienić tryb na Sport (tzn. zawsze jak patrzyłem to aktualny program był Eco/City a uczyła się Eco), ale po chwili ostrzejszej jazdy zdecydowanie zmienia się jej charakterystyka - częściej hamuje silnikiem i mniej używa uślizgu konwertera na biegach 1-3. Chyba wtedy też nie występuje ten problem wystrzału auta który opisałem na początku, ale nie jestem pewien.

Lock up spina się przy 50km/h. Poniżej skrzynia pracuje na uślizgu, co jest trochę irytujące biorąc pod uwagę, że mocno uprzywilejowanym biegiem jest właśnie 3. Przy zwalnianiu do 20km/h skrzynia nie zrzuci biegu na 2 i przy dalszym przyspieszaniu ślizga na 3 aż osiągnie 50km/h i dopiero wtedy "zaczyna jechać".

Ale nigdzie nie napisałem o ocenie "na oko". Uszkodzony sterownik ma określone objawy i tyle. Wymiana oleju nie pomaga przy tym. Być może Twoja dożyje 500k.

Przy czym w sterowniku nie dochodzi do uszkodzenia elektroniki, tylko blokowania się zaworków ze względu na ich wytarcie. A że są niewymienne...

To teraz pytanie na objaw z innej 159'tki - w czasie jazdy błąd skrzyni, tryb awaryjny, błąd lock-upa. W skrzyni było mało oleju (zlane 2,5 litra gluta), zalane raz, przepłukane, zlane, zalane drugi raz. Wszystko chodzi pięknie, poza jedną rzeczą - jak wiadomo po chwili od zatrzymania na D napęd się rozpina, tak samo po puszczeniu hamulca po chwili się spina (~2s). W opisywanym egzemplarzu rozpięcie następuje z delikatnym szarpnięciem (mało wyczuwalnym, choć ciut większym niż u mnie). Natomiast po puszczeniu hamulca nic się nie dzieje 3-4s po czym następuje bardzo mocne szarpnięcie. Czasem podczas stania na D szarpie bez powodu kilka razy. W czasie jazdy absolutnie wszytko działa perfect. Zaworek padnięty na co wskazuje stan oleju? Wymiana płytki to z grubsza jaki koszt?

Znowu napiszę że sterownik hydrauliczny. Z Poznania masz blisko do Zielonej G. Ja tam robiłem u gościa polecanego z forum Vectry. Koszt to zależy gdzie zrobisz od 2700 do góry.

To na szczęście nie w moim aucie i nie w mojej skrzyni te problemy, moja chodzi jak nowa.

Problem z przłączaniem biegów

Panowie,
Po długim zastanowieniu postanowiłem że chciałbym nabyć Alfę 159 Sportwagon
Znalazłem nawet ciekawą sztukę, ale po rozmowie ze sprzedającym dostałem informację że wszystko jest super tylko skrzynia ma czasami problem przełączając miedzy 3 a 4 biegiem.
Domyślam się że pewnie ktoś z was mógł mieć podobny problem i może doradzić czy warto inwestować kasę w takie auto?

Taki sprawiedliwy podział, sprzedawca spuszcza 2k, nabywca dokłada 1k i skrzynia śmiga.

Nadal może być mało. Zależy jaki przelot , bo po rozebraniu skrzyni okazać się może że warto zrobić jeszcze kilka rzeczy, bo przelot nie mały.

Jakiś czas temu czytałem, że u gościa z Zielonej Góry pełen remont to okolice 5000PLN. Myślę, że to jest mniej więcej suma, która jest podstawą do jakiś szacunków (sam blok elektrozaworów coś koło 3000PLN chyba kosztuje). Osobiście bez takiej rezerwy do remontu bym nie podchodził tym bardziej, że jak już ma się skrzynię na wierzchu to najlepiej zrobić wszystko co tylko można żeby nie potrzeba było za chwilę znowu jej wyjmować. Pzdr.

Tak z ciekawości zapytam. Czy Q-tronic ma zabezpieczenie przed wbiciem R-reverse jadąc do przodu ? W niektórych skrzyniach zmiana na R nie powoduje żadnej reakcji aż do zatrzymania auta, w Alfie jest zabezpieczenie przed takim przełożeniem. Nie miałem nigdy odwagi wcisnąć ten przycisk i z N zmienić na R jadąc do przodu. Dzisiejsze skrzynie mają już takie zabezpieczenie ale czy Q-Tronic również ?

Reverse control
Moving the gear lever from ‘N’ to ‘R’, reverse gear is not engaged if the car’s speed is above
5 km/hr.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót