[159] Jak Wam się sprawuje skrzynia Q-Tronic?

• Autor wątku Autor wątku Matka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam! Co do aktualizacji to potwierdzam, że takowe są. Mój samochód jest z grudnia 2006r. i chyba rok temu aktualizowałem oprogramowanie. W serwisie nawet czytałem opis co ta zmiana ma poprawić ale jakoś nie pamiętam. Odnoszę jednak wrażenie, że po aktualizacji zaczęła lepiej pracować. Pzdr.

Pamiętasz może ile Cię kosztowała ta przyjemność? ;-)

marcinq jaki masz przebieg?

Przebieg 170tys, no ale prawdopodobnie coś ok. 300 tys.km (z francji) tak niby wynika z przeglądów w programie diagnostycznym, choć dziwnie ktoś coś skonocił bo jest data wyświetlana z 2005/01/01 a auto z 2007. Mechanik z alfy nie mógł nic zrobić, ale miejsza z tym. Po kupieniu olej w skrzyni wymieniłem dynamicznie chyba z 9 albo 6 l się przelało. Właśnie musiałem gdzieś podjechać wiec zrobiłem ok 20km po mieście i nic, żadnych objawów. Pamiętam że ok. Tydzień tu skręcając w prawo wpadłem w dziurę przy prętkości może 5km/h i był stuk metaliczny z okolic lewego koła. Byłem na szarpaku diagnostycznym i nic, u drugego mechanika również wszystko idealne całe zawieszenie przegłuby.
.itd. Więc może to były początki przegłubu i powoli się odzywa ale cisza jest cały czas. Hmmm skrzynia teraz pracowała idealnie jak zawsze. Dziwnie, ale chyba zostaje mi obserwować.

Ostatnia edycja:
mam pytanko dot zachowania qtronika, macie cos takiego ze jak auto wolno jedzie i jest w trybie D i na granicy 2 tys obrotow (z reguly zaraz po 2 tys zmienia bieg), to zaraz po przekroczeniu 2 tys zmienia bieg i jest lekki miedzy gaz co sie objawia (nie szarpie) tym ze auto lekko idzie do przodu i potem do tylu takie jakby minimalne przeciagniecie (takie odczucie ;) jak sie jedzie szybciej to tego nie da sie wyczuc, natomiast jadac wolno delikatnie czuc zmiane biegu.

Fajna jest zabawa ze zmiana biegów przy kierownicy :)

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , ale ja jak jadę pomału i właśnie zmieni mi bieg w okolicy 2tyś to robi to płynie . Nie zauważyłem żadnego między gazu. Ale jeszcze zwrócę uwagę wracając z pracy. A przy okazji zapytam czy też tak macie że skrzynie "niechętnie" redukuje niżej niż do 3? Chodzi o to że jedziemy sobie przykładowo na 4 czy innym wyższym biegu i musimy zwolnić do powiedzmy 30km/h . U mnie w takim wypadku zamiast wrzucić 2 ciągnie na 3 lockup. Też tak macie?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , ale ja jak jadę pomału i właśnie zmieni mi bieg w okolicy 2tyś to robi to płynie . Nie zauważyłem żadnego między gazu. Ale jeszcze zwrócę uwagę wracając z pracy. A przy okazji zapytam czy też tak macie że skrzynie "niechętnie" redukuje niżej niż do 3? Chodzi o to że jedziemy sobie przykładowo na 4 czy innym wyższym biegu i musimy zwolnić do powiedzmy 30km/h . U mnie w takim wypadku zamiast wrzucić 2 ciągnie na 3 lockup. Też tak macie?

Tak, zauważyłem,że trójka jest jakby uprzywilejowana :) Mi to nie przeszkadza.

moze zle sie wyrazilem, chodzi mi o to czy jadac wolno dajmy na to 50km/h bedac w okolicy 2 tys i lekko operujac gazem tak zeby przekroczyc 2 tys jestescie w stanie wyczuc zmiane biegu na wyzszy czy nie.

W jakimś minimalnym stopniu tak, ale trzeba na to specjalnie zwracać uwagę. Ogólnie skrzynia chodzi płynie. A Ty jak masz u siebie jeśli chodzi o to co pytałem wyżej?

chodzi plynnie nie szarpie, ale minimalna zmiane czuc nie zawsze ale czasami tak, przewaznie jak sie auto toczy i jedzie wolno lub na minimalnym gazie jak akurat trafi na granice zmiany biegu kiedy jedziesz troche za szybko na nizszy bieg a troche za wolno na wyzszy - w BMCe tak nie mam - tam w ogole nie idzie tego wyczuc i nie wiadomo kiedy biegi sie zmieniaja stad moze moje przeczulenie.

a propos redukcji 4 -> 3 jest chyba podobnie, dzis to sprawdze.

Ostatnia edycja:
wczoraj jezdzilem drugim q-tronikiem 2.4 oraz jego wlasciciel moim i zmieniaja biegi tak samo plynnie wiec jestem przeczulony, w sumie nie powinienem porownywac tej skrzyni do ZF z BMW bo nabieram jakis niewiadomo jakich oczekiwan a i tak jest super ;) ale z kolei tego "uprzywilejowania" 3 nie zauwazylem akurat jakos specjalnie wczoraj jadac mini trase - redukowal ladnie jadac na 4 hamowanie do 20 zredukowal do 2, ale z ciekawosci zwroce na to uwage jak bede jechal gdzies dalej.

Choc w sumie w manualu tez trojka to taki dosyc czesty i "lubiany" bieg w przeciwienstwie do 2 ;) wiec moze tak byc jak piszecie.

Ostatnia edycja:
Posiadam 159 z q-tronic od 1.5roku 2.4 200ps .kupiony z przebiegiem 156tys ,teraz ma 188 tys km. Tez odczuwam male szarpniecia ledwo przekraczajac 2tys obr tylko teraz nie wiem na jakim biegu . By to nie wystempowalo staram sie przy 2 tys obr dodac zawsze troche gazu by byl ten skok przynaniej 2.4tys obr i bieg zmienia bardzo plynie. Prosil bym tez o zobaczenie filmiku nagranego na 3 biegu oco tu chodzi z tym spadkiem na chwile obrotow

3d6aa07b478e6f9fa2bb612a2702331f.jpg
[/IMG]

Czy to oznacza, że jak mam auto z 2006 to ktoś robił aktualizację oprogramowania skrzyni w 2009?:)

Odświeżę temat.

Skrzynia z tego co się zorientowałem działa bardzo fajnie. Niestety u mnie chyba sterownik padł (tak sobie diagnozuje na podstawie przeczytania wszystkich wątków na tym forum) - objawy to raz na jakiś czas szarpanie przy zmianie biegów 2/3 i 3/4 chyba też. Ostatnio dziś, po przejechaniu 700 metrów (!) szarpnęło a jechałem delikatnie.

Sterownik do wymiany? Czy jest sens bawić się w regenerację obecnego? Gdzie najlepiej wymienić, może ktoś ma dostęp do sterownika AF40 w dobrej cenie?
Proszę o pomoc bo jestem lekko załamany. :(

U mnie szarpie w specyficznych momentach, jak np. odpuszczę gaz w momencie jak akurat zmienia bieg. Nie winię samej skrzyni, to raczej EGR.

Dokładnie, chyba pisałem Ci o tym, najpierw sprawdza się EGR. Potem można sprawdzać jeszcze przepływomierz (ale to bardzo rzadkie uszkodzenie). Skrzynie zostaw na sam koniec.

Dodam, że u mnie występuje to jak mam ok 3000 obrotów i skrzynia właśnie chce zmienić na wyższy bieg, a ja odpuszczę gaz. Szarpnięciu towarzyszy taki charakterystyczny dźwięk "szurania", który na 99% jest związany z EGRem. Raz na próbę odłączyłem przepływomierz i nie było ani szarpania ani odgłosu szurania przy zmianie biegu, stąd 99% pewności że to EGR.
Na EGRa założyłem fabryczną zaślepkę z 4 dziurkami i nadal szura, ale trochę mniej. Również chyba mniej szarpie, ale to muszę się "przyjrzeć".

anAlfaBeta - to u mnie może szarpnąć w każdym momencie, na pewno nie tylko kiedy odpuszczę gaz przy zmianie biegu. Staram się go wciskać teraz dosyć lekko i bez gwałtownych zmian w położeniu.

jahu - wiem, pamiętałem o tym. Wczoraj auto zostawiłem a dziś odebrałem z warsztatu polecanego na forum regionalnym. Między innymi ws egru, powiedzieli że jest częściowo zaślepiony przez poprzednika a oni go wyczyścili. Niestety to nie pomogło, podczas drogi powrotnej (a mam b. blisko) szarpnęło raz.

Można te szarpanie (chyba) przyrównać do tego z wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/130409-strzal_skrzyni_automatycznej.html gdzie autor nazwał to strzałem ze skrzyni. U mnie tak mocniej raz strzeliło (chyba towarzyszył temu pisk opon), wraz z pasażerką trochę nami poruszyło i również było to w niespodziewanym momencie (delikatne przyspieszanie, żadnych wariactw).

Ostatnia edycja:
To brzmi jakby problem był w zaworze liniowym kontrolującym uślizg konwertera. Pierwsze 3 biegi działają na częściowym uślizgu (sterowanym przez komputer) i jeśli zawór (cewka) nie działa dobrze, to może tak gwałtownie spinać, że szarpie. Wymiana dynamiczna oleju była? Kiedy?

Ale to szarpanie chyba było także na zmianie z 3 na 4. Rozumiem że kwestia do zdiagnozowania w serwisie specjalizującym się w ASB czy jak mam działać?

Wymiany dynamicznej nie było, a przynajmniej nic o tym nie wiem bo auto mam od bardzo niedawna. Z tego co wyczytałem to wymiana oleju w skrzyni w kilku przypadkach nasiliła/ujawniła te szarpnięcia.

@edit - co radzicie w takiej sytuacji? Alfa ma też jakiś problem z elektryką ale zdaje się że jeszcze przed weekendem pojadę do serwisu na wymianę sterownika asb.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót