[159] Jak Wam się sprawuje skrzynia Q-Tronic?

• Autor wątku Autor wątku Matka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam model z 2008 roku (poliftingowy), który jak już Rafter napisał został przy lifcie odchudzony, ale nawet wcześniejsze nigdy nie ważyły 2T :), no chyba, że ktoś liczy ciężar auta z pięcioma grubasami na pokładzie. Właśnie sprawdziłem na fakturze - masa całkowita 1565 kg (sedan). Rafter, ten Twój kolega ma zdaje się kombisie, więc też możesz mieć rację :).
Tak, zgadza się ma Sportwagona MY 2008 ,czyli podsumowując
od 2008 roku AR 159 waży:
sedan -1565 kg
SW -1590 kg

sorry, źle doczytałem i spojrzałem na dopuszczalną masę całkowitą :o

Czy rano jak uruchomicie auto i np cofacie R i potem wlaczycie D to szarpnie po puszczeniu hamulca za pierwszym razem?

Witam!Chciałbym odświeżyć temat.U mnie też występuje to chwilowe zawahanie przy starcie zatrzymanym po wciśnięciu gazu w podłogę.Mam pytanie.Mianowicie czy jest możliwe, że po częściowej wymianie oleju w automacie można odczuć spadek dynamiki samochodu.Mam takie subiektywne wrażenie bo mechanicznie nic się nie zmieniło.Czy może to być efekt nieoryginalnego oleju ale zgodnego ze specyfikacją (przynajmniej taką mam nadzieję) i czy np. pokusić się o kolejne upuszczenie i zalanie Tutellą?Ostatnia rzecz to gdzie w Warszawie polecilibyście wykonać taki zabieg?Pzdr.

jest taki manewr , który próbowałem w mecedesie w210 z automatem - przytrzymujesz jednocześnie hamulec i wciskasz gaz, start jest wtedy z wyższych obrotów,
chociaż na co dzień wydaje się to niebezpieczne ;)

Odgrzewam kotleta, orientujecie się, czy q-tronic w 1.9 wystepowal z manetkami ? cy opcja manetek przy kierze byla tylko w qtronicu w 2.4 ?
Qtroniki nie maja dwumasy prawda to czy fałsz ? :)

w 1,9 nie było manetek - jeszcze się z takim nie spotkałem - ale wydaje mi się że powinny działać :) czyli opcja manetek była tylko w 2,4.
Jeśli chodzi o 2 pytanko podobno nie ma dwumasy, ale nic sobie nie dam obciąć :)

Alfa 159 TI 2.4 JTDM QTRONIC @ 263BHP : https://www.youtube.com/watch?v=9soGKtfGeUQ

Właściciel twierdzi, że ma 6-7 do setki. Nawet gdyby było 7,5s to byłbo coś, bo ja kiedys sprawdzałem swoją, to miałem 8,2s z dokładnością pomiaru do 5 metrów.

Pytanie: czy ktoś z Was ma 2.4 w q-troniku z mocniejszym chip'em i na ile ? A może ktoś sprawdzał przyśpieszenie 0-100.
Ciekaw jestem ile ma fabryczna konfiguracja z DPF na pokładzie, bo producent podaje ~8.6s ?

[edit]
1 [KM] = 0,9863 [HP]

czyli właściciel tej 159-ki ma prawie 267KM

Ostatnia edycja:
No tak, tylko zastanawia mnie ciągle ile nasz AF-40 jest w stanie wytrzymć Nm, bo przy tej mocy co oni mają (~260KM ) to jest na pewno blisko 500Nm. Chyba że ta skrzynia znosi tak wysoki moment obrotowy bez problemu, wbrew temu co jest ogolnie przyjete w dyskusjach.

Takie info w wiki:

Maximum Shift speeds:

7000 rpm (up to 350 Nm)
6500 rpm (350 Nm to 400 Nm)

co by znaczylo, że przy zmiejszeniu max rpm o 500, bezpieczny moment obrotowy wzrasta o 50Nm. A co za tym idzie przy 5000 rpm uzyskujemy: 550Nm, a 600Nm/4500rpm. Czyli dla naszego JTDm po mocym chipie, nadal pozostaje bezpieczny margines.

Wydaje mi się, że kiedyś na stronie producenta skrzyń przeczytałem, że nasze mogą wytrzymać do 460Nm. Pzdr.

tylko te 460Nm przy jakich obrotach? Bo wydaje mi się, że jest jednak zależność max torque od max RPM. Poza tym 460Nm, to jest margines zaledwie 15% dla 2.4 JTDm.

Tylko te 440Nm przy jakich max obr/min ? Nadal wydaje mi się że 10% (440Nm) margines, to dość niebezpieczna wartość.

Znalazłem też kiedyś dane o tej skrzyni do amerykańskich aut i jeden model miał max 400Nm, a drugi 450Nm, mimo tego że to była ta sama skrzynia, różniły się zapewne max RPM.

Choć z drugiej strony w 2.4 JTDm max moment obrotowy utrzymuje się w zakresie ~2200-3500 RPM, pozniej wartość spada i przy 4500 RPM ma on około 75% max momentu obrotowego. Czyli jesli się uzyska max 500Nm, to przy 4500 RPM bedzie zaledwie ~370Nm. Tak więc teoretycznie nadal bezpiecznie :)

O tym pisalem w poście #31, ale w chyba jak sam nie sprawdzę, to się nie dowiemy czy moje przypuszczenia są prawidłowe.
Bo widzę, że raczej nikt u nas nie zaryzykował takiego wysokiego momentu obrotowego przy Q-Troniku.

Myślę, że w sytuacji, w której masz podany maksymalny moment jaki wytrzymuje skrzynia nie ma to znaczenia przy jakiem rpm. Po prostu ma taka granicę i już bez względu jak kręcisz.

ale tu się nie zgodzę, bo wg. Wikipedi max moment obrotowy jest wlasnie zalezny od max RPM. Żeby zakończyć gdybania, bo widzę, że powstaje nam z tego dyskusja czysto akademicka, tak na prawdę prawadząca do nikąd, więc napisalem do AISIN zapytanie.Czyli na ten moment czekam na ich odpowiedź i mam nadzieję że się odezwą.

Ja też się zgodzę, że zależy ale to nie ma większego znaczenia dla "ogólnej" wytrzymałości skrzyni, która jest obliczona na pewną wartość i przy możliwościach danego silnika nie będzie nigdy przekroczona, bez względu jak szybko i w jakim momencie się będzie kręcił. Pzdr.

Amortyzatory
Powrót