• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Invalid ISO Code

kajak

Nowy
Auto
Giulia TI 2.0 280KM RWD
Witajcie!

Jestem szczęśliwym posiadaczem kolejnej Giulii zza Oceanu - rocznik 2020. Oczywiście lekkie obtłuczenie i pirotechniczny strzelił + odcięte paliwo.
Bezpiecznik wymieniony na nowy, zestaw od PMFactory + bypass epsonixa (dzięki wielkie!) nabyty, niestety chcąc się podłączyć do BCM w celu odpalenia procedury FIS wyskakuje błąd, że ISO Code jest niepoprawny i MES 4,7R3 nie może nic z tym zrobić, klikam Y, po czym automatycznie przechodzi w tryb symulacji.
Próbowałem również u mechanika podpiąć się do jego narzędzi diagnostycznych - niestety ten sam rezultat, komunikat o ISO.

Jest może jakiś sposób aby to rozwiązać? Mieliście kiedyś takie sytuacje?

PS.
Procedura z manetkami nie działa (chyba, że są jakieś warunki które muszą być spełnione aby ona zadziałała, o czym nie mam pojęcia).

Bo Mes nie ma kodów ISO do centralek juz do samochodów z 2019 roku. I ten program nie jest na bieżąco aktualizowany mimo wysyłana email do producenta programu w celu aktualizacji.
spróbuj zrobić to AlfaOBD.

Witajcie!

Jestem szczęśliwym posiadaczem kolejnej Giulii zza Oceanu - rocznik 2020. Oczywiście lekkie obtłuczenie i pirotechniczny strzelił + odcięte paliwo.
Bezpiecznik wymieniony na nowy, zestaw od PMFactory + bypass epsonixa (dzięki wielkie!) nabyty, niestety chcąc się podłączyć do BCM w celu odpalenia procedury FIS wyskakuje błąd, że ISO Code jest niepoprawny i MES 4,7R3 nie może nic z tym zrobić, klikam Y, po czym automatycznie przechodzi w tryb symulacji.
Próbowałem również u mechanika podpiąć się do jego narzędzi diagnostycznych - niestety ten sam rezultat, komunikat o ISO.

Jest może jakiś sposób aby to rozwiązać? Mieliście kiedyś takie sytuacje?

PS.
Procedura z manetkami nie działa (chyba, że są jakieś warunki które muszą być spełnione aby ona zadziałała, o czym nie mam pojęcia).

Masz licencje wykupioną zapłacona czy tylko interfejs z programem darmowym.

nieznajomosc kodow iso to norma - np chyba wkazdej giulii tak jest z ecu silnika,ale ze wzgledu na praktyczny brak roznic program dziala. mes licencja kupiona/aktywowana? inne kompy działają normalnie?

MES full, aktywowany, wszystko legitnie. Ze starszą alfą nie miał problemu, teraz się wykrzacza przy nowszej...
Dziś spróbuję AlfaOBD i dam znac co i jak ;)

Dodatkowo zaczął mrugać licznik z przebiegiem...

dziwne. co zrobiłeś że zaczął mrugać przebieg? jakieś proxi które nie przeszło? bezpieczniki wszystkie dobre?

Nie jestem do końca pewien czy zaczął teraz, czy mrugał już wcześniej - dopiero teraz zwróciłem uwagę.
Przez błąd z ISO nawet do PROXI nie chce wejść.

#Update
Teraz odpalając procedurę FIS wyskakuje komunikat, "Incorrect conditions to run this test".
Jakieś info co dokładnie musi być git? Oleje? Płyn? Błędy? Czujniki? Poduszki? Pasy?

Jak dokładnie sprawdzić czy sgw jest widziane?
Jak jest podłączone to blokuje wykonywanie jakichkolwiek funkcji MESem, wiec imo działa poprawnie.

Ponawiam pytanie:
Teraz odpalając procedurę FIS wyskakuje komunikat, "Incorrect conditions to run this test".
Jakieś info co dokładnie musi być git? Oleje? Płyny? Błędy? Czujniki? Poduszki? Pasy?

Czytam ten watek i kiwam głowa z podziwu za odwagę i determinacje. Ja mam kłopot z umówieniem wie w Niemieckim ASO na zwykły rutynowy serwis i auto jest w pełni sprawne i na fabrycznej gwarancji. Nie wyobrażam sobie bycia w takiej sytuacji jak Kajak i inni. Science Fiction dla mnie. Podziwiam tez ta wiedze.....Polak potrafi! To nie pejoratywny zwrot ale pozytywne stwierdzenie.

Amortyzatory
Powrót