• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

Kupiłem kabel USB
Czy do alfaobd potrzebuję kodu z karty do połączenia?

Ostatnia edycja:
do alfaobd potrzebujesz interfejsu na bt lub wifi, usb nic nie zrobisz

zadnego pinu nie potrzebujesz do wiekszości rzeczy - zapewne chodzi Ci o ten car code czy jak to alfaobd nazywa - to ten karty auta ale używa sie go tylko do niektórych rzeczy - np jak chcesz przeprogramować alarm z BC (na inny kraj), pewnie jeszcze kilka innych ustawień. po latach nie pamiętam, ale pewnie wystarczy na to nie klikać albo zamknąć, jakoś go u siebie uciszyłem i nie wyskakuje w żadnym aucie do którego się podłączam.

Ok czyli moje obd mini na bt coś pitoli.

nie czytasz moich postów uważnie? pisałem że coś było na rzeczy z tym że AlfaOBD wyskakiwała mi tez o ten Code, może domyślnie prosi a się to wyłącza raz na zawsze - nie pamietam, parę lat temu tego doświadczyłem zaraz po zakupie AlfaOBD. teraz o nic nie prosi, na początek poklikaj po programie, pewnie jakoś to ubijesz.

Pany, kupiłem adapter OBD, wywaliłem rezystor, FES łączy z komputerem silnika ale rozłącza po paru chwilach, zawłaszcza przy próbie zrobienia wykresów np. korekt wtrysków (nie robi wcale, albo porobi przez kilka sekund i rozłącza), zaś AlfaOBD łączy ale nie rozpoznaje komputera, podobnie jest jeśli używam (nie dłubanego) kabla VAG-KKL.
Jak żyć ?

Najlepiej to zadzwoń do tego sprzedawcy i on Ci wszystko wytłumaczy.Gość zna się na rzeczy gdyż jest dystrybutorem Multiecusnana na Polskę.Myślę że większość z naszego forum łącznie ze mną kupiło właśnie u niego interfejsy.

Potrzebuję "sprzętu" do diagnozy Alfa Romeo 159 1.9 JTD. Czy z podanych linków będzie odpowiedni:
https://allegro.pl/oferta/elm-327-1-4-b-bluetooth-bezprzewodowa-obd-obd2-pl-4970970611
https://allegro.pl/oferta/adapter-mes-multiecuscan-alfaobd-fiat-dla-elm-327-7708099220
adapter koloru zielonego

Rozumiem, że mam poinformować sprzedawcę by usunął rezystor. I czy to wszystko, czy jeszcze coś trzeba dokupić?
dokladnie taki zestaw. na konorke czy tablet z androidem instalujesz alfaobd demo i masz wszystkue moduly wspierane. mes demo da ci tylko silnik a pelny kosztuje ok 250zl.

Najlepiej to zadzwoń do tego sprzedawcy i on Ci wszystko wytłumaczy.Gość zna się na rzeczy gdyż jest dystrybutorem Multiecusnana na Polskę.Myślę że większość z naszego forum łącznie ze mną kupiło właśnie u niego interfejsy.

Przy czym pamiętaj, że możliwa jest też taka sekwencja zdarzeń: kabel nie działa (nie łączy się) --> odsyłasz kabel --> sprzedający nie odpowiada na kontakt --> wystawiasz negatywa na Allegro --> sprzedający się uaktywnia i straszy prokuraturą.
Ten typ tak miewa.

Wiem,czytałem ten wątek z prokuraturą:D.Też kupiłem nie działające interfejsy(jeden u sprzedawcy tu cytowanego,drugi gdzieś indziej-głownie chodziło mi żeby działały z alfaobd na androidzie,bo na innych programach chodziły(torque,autodoctor,piston).Dlatego że kupując przez internet zawsze mam 14 dni na zwrot,jeśli jest coś nie tak,zawsze zwracam towar nie podając przyczyny.Nigdy nie było problemu z zwrotem kasy.
Trochę poszperałem w necie o tych interfejsach pod alfaobd na androida,zadzwoniłem do "gościa",wypytałem co i jak,i w końcu kupiłem działający.Ja kupiłem Vgate,taki mi polecił.Trochę poleciałem z tematem ale sobota była i browarek:cool:

Kupiłem Elma niebiesko pomaranczowego nie chce mi sie polaczyc z fesem pisze ze ten interfejs nie jes zgodny z elm 327 1,3
wlaczylem jakis program z plytki ktora dostalem z tym elm i uruchomil mi sie taki jakby test kontrolek itp i teraz mi swieci kontrolka od poduszek...
CO MAM Z TYM ZROBIC?

Ostatnia edycja:
Jechać do kogoś z porządnym interfejsem i skasować - akurat jeśli wywołałeś błąd airbaga, to on chyba w żadnym aucie nie znika sam

A wiesz z jakiej strony moge pobrac fesa lub mesa żeby nie pokazywalo mi tego błedu podczas podłączenia tego kabla?

Czy ktoś posiadający 159 z dwustrefową klimą może sprawdzić czy w MESie wyświetla mu wartość "Pozycja lewej klap mieszającej" oraz czy jest możliwe wykonanie testu "Lewy nastawnik mieszania powietrza" po połączeniu z modułem klimatyzacji? Mam jakiś dziwny problem z klimą i zastanawiam się czy to właśnie przyczyna, czy po prostu ten typ tak w MESie ma.

Mimo siciagniecia najnowszej wersji dalej błąd UWAGA: Ten interfejs nie jest zgodny z ELM 327 1.3! Brak możliwości łączenia z modułami CAN.

od kogo kupiles yego elma? moze niewlasciwy driver? np gosc z pmfactory daje instalke z 3 roznymi driverami, u mnie akurat prolific byl.

OBD2 Interface Supports all OBD2 protocols USB V1.5 tyle pisze na tej wtyczce jest koloru pomaranczowo granatowego
dostalem plytke ze sterowikami

Amortyzatory
Powrót