• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

Gościu mi przesłał sterownik do ELM327 1.5a dla Windows-a 7 64 bit zainstalowałem ale interfejs pokazuje w teście na sucho (podłączony tylko do USB) 2 rodzaje błędów:

1) COMMAND: ATZ

Upłynął limit czasu operacji.

2) albo wszystkie są ok i tylko na końcu jest

COMMAND: ATSPC

Zmieniam porty i prędkości, opóżnienia ale dalej nie trybi.
Moje pytanie brzmi - czy jest opcja, że może comp go nie widzi i nie łączy przez rezystor, który trzeba by usunąć?

W sumie nie mam już siły do tego dziadostwa ale z drugiej strony chciałbym diagnozować auto.

Gościu mi przesłał sterownik do ELM327 1.5a dla Windows-a 7 64 bit zainstalowałem ale interfejs pokazuje w teście na sucho (podłączony tylko do USB) 2 rodzaje błędów:

1) COMMAND: ATZ

2) albo wszystkie są ok i tylko na końcu jest

COMMAND: ATSPC

Zmieniam porty i prędkości, opóżnienia ale dalej nie trybi.
Moje pytanie brzmi - czy jest opcja, że może comp go nie widzi i nie łączy przez rezystor, który trzeba by usunąć?

W sumie nie mam już siły do tego dziadostwa ale z drugiej strony chciałbym diagnozować auto.

Mi dziś w końcu udało sie jakimś cudem przeinstalować sterownik (nie chciał się zainstaloać z tych które wcześniej używałem na W7), który po crashu windowsa/MESa nawalił.

Tak więc trochę bardziej na bieżąco jestem. Puszczenie testu w MESie, u mnie bez podłącznia do auta przechodzi całe OK. ATSPC to nie ostatnia komenda testu, jest ponad drugie tyle.

Rezystor nie będzie miał znaczenia do tego testu, ale oczywiście do współpracy z Alfą już tak. Później sprawdź sobie omomierzem rezystancję pomiędzy pinami 6 a 14 kabla, jeśli wyjdzie Ci jakieś 100-120ohm to znaczy że masz rezystor i musisz go usunąć. Ale najpierw skupmy się na zainstalowaniu Twojego kabla.

Port jaki masz ustawić to chyba wiadomo - sprawdzasz w Managerze Urządzeń, porty COM, który to jest ten Twój kabel i wybierasz ten sam COM - inaczej Ci to na pewno nie pójdzie.
Co do prędkości, to akurat u mnie muszę ustawiać 38400 (w MESie), a w sterowniku zostaje wszystko defaultowo na 9600.

Sprawdź w sterowniku jaki masz identyfikator PID/VID (Szczegóły i wybierz Identyfikator sprzętu) i wyślij na forum - jeśli pokaże że jest na FTDI to spróbuje CI odtworzyć co ja zrobiłem, które sterowniki i jak instalowałem, może uda się rozwiązać. Pisz na razie na priv żeby nie zaśmiecać forum, a jak przeinstalujemy OK, to najwyżej napiszesz posta co i jak dla reszty.

Ostatnia edycja:
Ok od następnego posta będę pisał na priw.

Mój identyfikator sprzętu:
USB\VID_1A86&PID_7523&REV_0254
USB\VID_1A86&PID_7523

Gość przesłał mi sterownik o nr CH341SER jest on z 2011 r. instalowałem też nowszy z 2014 o takim samym nr. W przypadku tych sterów jest inne okno jak wejdzie się we właściwości sterownika (buforowanie). Były też inne w/w na początku tematu.
Podchodzi też ster FTDI 2.10.0.0 z 2014-01-27 i chyba też nowsze (jest okno z wydajnością i opóźnieniami). Mam teraz taki zainstalowany. Comp widzi urządzenie ale nie łączy i błędy są jak opisałem wcześniej. Ustawił się na 9600 ale zmiana prędkości nic nie daje.
Jak go wpinam w USB to zaświeci się czerwona dioda i reszta diod mignie po kolei i potem świeci się tylko czerwona.
Ogólnie nie chce rozbierać tego ELM-a bo jak jest do niczego to chcę go zwrócić.
Dzięki z góry dzięki za wszelką pomoc.

Ok od następnego posta będę pisał na priw.

Mój identyfikator sprzętu:
USB\VID_1A86&PID_7523&REV_0254
USB\VID_1A86&PID_7523

Gość przesłał mi sterownik o nr CH341SER jest on z 2011 r. instalowałem też nowszy z 2014 o takim samym nr. W przypadku tych sterów jest inne okno jak wejdzie się we właściwości sterownika (buforowanie). Były też inne w/w na początku tematu.
Podchodzi też ster FTDI 2.10.0.0 z 2014-01-27 i chyba też nowsze (jest okno z wydajnością i opóźnieniami). Mam teraz taki zainstalowany. Comp widzi urządzenie ale nie łączy i błędy są jak opisałem wcześniej. Ustawił się na 9600 ale zmiana prędkości nic nie daje.
Jak go wpinam w USB to zaświeci się czerwona dioda i reszta diod mignie po kolei i potem świeci się tylko czerwona.
Ogólnie nie chce rozbierać tego ELM-a bo jak jest do niczego to chcę go zwrócić.
Dzięki z góry dzięki za wszelką pomoc.
Odpiszę jednak na forum. Te PID i VID w googlach prowadzą do jakiegoś USB to serial o oznaczeniu CH341. Nie wiem kto to produkuje. W każdym razie na sterownikach od FTDI to chyba nie pójdzie.
Tak na szybko googlnąłem za sterownikami, może te spróbuj:
http://www.driverscape.com/download/usb-serial-ch341
albo te:
http://www.drivermax.com/driver-download/0/Ports/wch.cn/USB-SERIAL+CH341

nie wiem jak się będą akurat te stery instalowały, ale może warto byłoby instalować po odinstalowaniu obecnego sterownika (skasowaniu urządzenia w Menagerze Urz) i wypięciu kabla z USB. No chyba że instrukcja czy jakiś komunikat przewiduje inaczej (poszukaj czy jest jakiś readme.txt albo coś takiego ze sterami)

Więcej chyba nie pomogę w przypadku innych sterów - myślałem że może masz kabel na FTDI wtedy może to co wczoraj robiłem na swoim kompie by pomogło.

Musiałby ktoś potwierdzić czy tak spory elm zmieści się by móc z niego korzystać przy zamkniętej klapce

Wtedy byłby bardziej mobilny ale skoro nie ma potrzeby...

No można monitorować pracę podzespołów silnika na bieżąco

Odpiszę jednak na forum. Te PID i VID w googlach prowadzą do jakiegoś USB to serial o oznaczeniu CH341. Nie wiem kto to produkuje. W każdym razie na sterownikach od FTDI to chyba nie pójdzie.
Tak na szybko googlnąłem za sterownikami, może te spróbuj:
http://www.driverscape.com/download/usb-serial-ch341
albo te:
http://www.drivermax.com/driver-down...B-SERIAL+CH341

nie wiem jak się będą akurat te stery instalowały, ale może warto byłoby instalować po odinstalowaniu obecnego sterownika (skasowaniu urządzenia w Menagerze Urz) i wypięciu kabla z USB. No chyba że instrukcja czy jakiś komunikat przewiduje inaczej (poszukaj czy jest jakiś readme.txt albo coś takiego ze sterami)

Dzięki, obecnie kwestia sterów już nie aktualna - gadałem z gościem i o dziwo sam zaproponował abym mu go odesłał i wczoraj odesłałem a miałem mu to zaproponować.
Teraz żeby zaś nie było problemów zapytam u kogo teraz kupić - czytałem że pewne od:
- PM Factory http://allegro.pl/show_item.php?item=4901418820,
- Viakena - http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html
chyba, że od kogoś innego?

to co polecacie bardziej mobilnego a w podobnej cenie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tu musiałby ktoś jescze doradzić bo ja mam elm z przewodem ale przyszłościowo też kiedyś będę myślał a takim małym bezprzewodowym więc jestem ciekaw propozycji.

Dzięki, obecnie kwestia sterów już nie aktualna - gadałem z gościem i o dziwo sam zaproponował abym mu go odesłał i wczoraj odesłałem a miałem mu to zaproponować.
Teraz żeby zaś nie było problemów zapytam u kogo teraz kupić - czytałem że pewne od:
- PM Factory http://allegro.pl/show_item.php?item=4901418820,
- Viakena - http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html
chyba, że od kogoś innego?

Ten który prodlinkowałeś od Viakena, to nie jestem pewien czy obsłuży wszystkie moduły, czy tylko niektóre typu silnik/ABS, może ktoś kto wie na 100% się wypowie. W każdym razie Viaken wymienia tylko sterowniki silnika, skrzyni, ABS i VDC, a nic o innych czy Proxi.
Ja mam podobny do tego jaki podlinkowałeś z PMFactegoory (trochę inne kolory naklejek, kupowałm parę lat temu u Viakena), tyle że pod W10 64bit mi się często wywala (muszę zamykać MESa, odłączać kabel USB itp), dlatego teraz częściej korzystam z podobnego tylko na BlueTooth. Tyle że bebechy/sterowniki to mogą być całkiem inne i może akurat w nim nie będzie żadnych problemów? PM Factory jest dystrybutorem MESa, więc jest szansa że kabel jaki sprzedają będzie dobrze hulał z MESem.

Obcny mój BT to jakiś z allegro za 32zł bodajże, musiałem rozkręcić i wylutować rezystor.

U mnie jest ten od viakena i wszystko raczej obsługuje bo łączy się z każdym modułem tzn aby połączyć się z lampami ori xenon oraz ABS trzeba zakupić przejściówkę typ1. Jak ktoś ma czujniki w kołach to jescze potrzebuje przejściówkę typ 4.

muszę sprawdzić ten co napisałem wcześniej jaka ma wielkość i czy wejdzie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót