• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

Panowie szukam elm'a na BT, może ktoś polecić jakiegoś sprzedawce ?

Kupiłem na allegro elm'a 327 mini bt ale jak się okazało jest to wersja 2.1 która nie współpracuje ani z MES'em ani z AlfaOBD. Wysyłałem maile do sprzedawców z pytaniem jaką wersja tego elm'a dysponują to albo nie wiedzą jaka wersja i wmawiają że działa ze wszystkim, albo mają ta wersje 2.1, zaś pmfactory mi polecił to http://allegro.pl/nowosc-elm-327-mini-bluetooth-diagnoza-obd-obd2-i5160909596.html ktoś z tego korzysta ? Nie chce mi się już kupować w ciemno i zwracać interfejsów które nie współpracują z tym co trzeba.

Ja korzystam z tego niebieskiego. Daje radę. Również kupiłem go u PM Factory.
Aby działał poprawnie, musisz wybrać w ustawieniach MES "OBD Link". Jeśli wybierzesz "ELM Bt" to niestety działać nie będzie ;)

Ja mam ten mini w białym opakowaniu nie wiem jaka wersja kupiłem jakiś rok temu za kilka groszy i działa z alfaobd

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

witam
podpinam się pod pytanie powyżej. Również mam zamiar kupić elma na BT, i właśnie również wyszukałem tego niebieskiego z pmfactory z powyższego linku. Nada się??
magil ​ten właśnie posiadasz rozumiem?

Mi niebieski padł. Auto wariuje przy podłączeniu. Byl podlaczony non stop. Teraz myślę co kupić. Widzę że jest jakiś bialy i większy czarny elm

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

czy to normalne że po podłączeniu ELM-a robi on jakieś testy? pokazuje że poduszki ok i abs, jednocześnie zapalając na chwilę światła mijania i resetując ustawienia nawiewów na 22 stopnie. Czy to normalne czy coś świruje?

swiruje
u mnie nic takiego nie robil

ok, czyli nabyłem szajsik jakiś na allegro, chociaż ani nie był najtańszy a i kupiło go ze 400 osób, cóż... dzięki

Tak można mam identyczny i na nim sam robiłem

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Multiecuscan w pełnej wersji powinien osiowanie ogarnąć.
Posiadałem kiedyś ELM 327 Bluetooth z Aliexpress ale były z nim permanentne problemy. Urządzenie wyglądało tak:

106.jpg

Niestety, interfejs nie chciał współpracować z AlfaOBD mimo, że program poprawnie wykrywał moduł. Każda próba połączenia kończyła się komunikatem - "trwa ustanawianie środowiska" Udało mi się dwa razy połączyć z programem Torque, ale przy okazji 3 próby podłączenia zaczęła się choinka kontrolek na desce rozdzielczej. Efektem tego w sterowniku "Dashboard" zagościła masa błędów, które pokasowałem później programem Multiecuscan poprzez viakenowski ELM 327 v2 USB. Wysłałem zatem zapytanie do f-my VIAKEN czy będą posiadać w ofercie w pełni działające interface'y ELM 327 Bluetooth Mini z włącznikiem ON/OFF, ale otrzymałem odpowiedź negatywną.

Ostatnia edycja:
koniec, końców kupiłem tego elm'a na bt http://allegro.pl/elm-327-1-4-b-bluetooth-bezprzewodowa-obd-obd2-pl-i4970970611.html

sprzedajacy ma go od razu przerobić żeby łączył się też z canem, jak dojdzie przesyłka to dam znac czy działa wszystko.

Dziś przyszła paczka. Z alfaobd działa z MES nie... MES widzi go jako wersje 1.5 i nie łączy się z zadnym sterownikiem, nawet ze silnikem. AlfaOBD łączy się z silnikiem z reszta nie bo elm nie przerobiony, a sprzedający nie przerobił - mimo że go o to prosiłem.

Dziś przyszła paczka. Z alfaobd działa z MES nie... MES widzi go jako wersje 1.5 i nie łączy się z zadnym sterownikiem, nawet ze silnikem. AlfaOBD łączy się z silnikiem z reszta nie bo elm nie przerobiony, a sprzedający nie przerobił - mimo że go o to prosiłem.
Czyli kaszanka. Zwracać i o koszty przesyłki również.
slawek1987 napisał:
Dzięki kupie i będę testować

Jak kupisz to daj znać jak to działa

Ostatnia edycja:
Witam
Chciałbym kupić sprawdzony interfejs pod bluetooth aby łączyć się z moją 159 przy użyciu Alfaobd ewentualnie adapter do laptopa bluetooth i za pomocą Mes-a (elm nie wiem czy dobrze mówię)
Doradzi ktoś coś sprawdzonego??

Panowie jak się połaczyc przez bletooth z Multuscanem oczywiscie orginal,chodzi mi o ustawienia,podczas parowania trzeba wpisac jakis kod i MES co trzeba ustawic bo jest tam pare opcji z Bluetooth

Amortyzatory
Powrót