• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

Witam. Kupiłem kabelek elm 327 i mam mes 1.4 łączy mi sie tylko z ecu. Czy tak ma byc czy musze dokupic jakąś przejściówkę?

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Dzięki Murgal, że oszczędziłeś mi czytania 61 stron, żeby dowiedzieć się jaki kabel kupić ;D Polakiem jestem-leniwy z natury ;)

Witam, również pisze się na FES-a, podpowiecie gdzie go ściągnąć albo podeślecie.
Dzięki

chomikuj.pl / multiecuscan.net

FES - http://wyslijto.pl/files/download/7wy1d395cy

MES - http://wyslijto.pl/files/download/y3o4p4oh99

Ostatnia edycja:
dzięki, a czy jest jakiś schemat poprawnej instalacji czy wszystko proste?!

Lepiej by ktoś dokładnie powiedział do czego jest przełącznik na Viakonie OBD II, co bym czasem nie zepsuł sobie ECU

Witam.

A jeśli kabel łączy się tylko z Engine a przy reszcie wyrzuca komunikat że potrzeba innego kabla...? Przeróbka czy potrzebna przejściówka?

Nie czaje, czyli moj interfejs to pociągnie czy nie?
Powinno pójść jak zrobisz odpowiednią przejściówkę. Wskocz tam na stronę, masz detale jak te tematy wyglądają i jak to zmontować.

Dodano po 2 minutes:

Witam.

A jeśli kabel łączy się tylko z Engine a przy reszcie wyrzuca komunikat że potrzeba innego kabla...? Przeróbka czy potrzebna przejściówka?

Wszystko zależy od tego, co masz i z czym się łączysz. U mnie np. z silnikiem łączę się po KKL, a do innych modułów mam ELM. Wskocz na stronę MES'a (link powyżej) i tam zobaczysz jakie moduły po czym się łączą.

Ostatnia edycja:
Widze, że muszę dokładnie opisać mój problem bo sam nie daje rady. Kupiłem interfejs KKL od Viakena dla mojej 145 1.6 TS z 00r. Zapomniałem o przejściówce na 3pin więc ją zrobiłem (sposób opisany na naszym forum). Interfejs zapala lampeczke i wszystko niby dobrze. Podczas próby połączenia z ECU wyskakuje "ecu not response". Viaken przyslal mase sterownikow i w zasadzie nie wiedzialem ktory wybrac. Probowalem wiec z kilkoma (tymi fiatowskimi oraz tym o nazwie VAG KKL usb). Żaden nie polepsza sytuacji. Program ktorego uzywam to MES najnowszy wersja trial. Porty COM ustawilem tak jak trzeba. Co jest nie tak?

Amortyzatory
Powrót