[145] Interfejs diagnostyczny

Przechodziłem obok sklepu motoryzacyjnego i postanowiłem kupić sondę do silnika w ciemno właśnie wróciłem z jazdy próbnej teraz wiem co to jest 127 km z silnika boxer :) i co to dźwięk boxera bo znacznie się dźwięk polepszył stał się basowy a nie był myślałem ze to wina tłumika. Jestem szczęśliwy :):)

Gratulacje kolego :D
Ja tak naprawiałem w ciemno i wydałem 600zł a problem nadal jest :(

Właściwie to nie było w ciemno z tą sądom bo niepokojące dla mnie były wartości napięcia jakie ona generowała, a poza tym sądy wytrzymują do 100 kkm tka że postanowiłem ją wymienić a i jak ją odkręciłem to coś w niej grechocze albo grzałka się oberwała albo złącze.

Fajnie że się udało z tą sondą, ale to temat o Interfejsie.

Mam AR 145 silnik 1.4 boxer 8V z 1997r i kilka gniazd: 1 obok kielicha amora po stronie pasażera i 2 jakieś złącza po drugiej stronie filtra.

Kod silnika zdaje się 335.01

Jaki kabel potrzebuję (jakie linie) i jaki program?

Mam kabelek K+L+masa oparty na MAX232 do interfejsu gazu ale nie chcę ryzykować bez odpowiedniej wiedzy gdzie się wpinać i czym.

Program diagnostyczny 145 1.6 boxer 8v

Witam podepnę się pod wątek :) chciałbym podpiąć moją 145-ę pod laptopa jakie kable itd mniej więcej czaje a jak coś podpytam chłopaków na Wrocławskim cośrodowym spocie. Ale nie wiem jakim softem jestem w stanie odczytać Alfa Romeo 145 1.6ie (boxer) 8v 96'. Przyda mi się każda pomoc. Jak sprawdzić rodzaj komputera ? Gdzie u mnie jest złącze ? Chyba też jest tam 3pin ? Bo wczoraj widziałem operację podpięcia 1.4TS i 2.0QV :D. Kurcze ja też tak chce ! Sprawdzić sobie samemu co i jak :) POMOŻCIE !

i jak panowie z tym programem diagnostycznym jakim można odczytać błedy i je po kasować w 146 1,6 boxer ??

Prawdopodobnie Fiatdiag/Alfadiag obsłuży diagnostykę silnika boxer ale nie jestem pewien (do jednego z tych programów jest potrzebny kabel ze złączami 2x COM i starszy laptop który będzie posiadał dwa takie złącza ewentualnie normalnego kompa targać do garażu, nie działają emulatory na USB). Podpytajcie o to kolegę bubu321 tylko napiszcie w PW dokładnie model, jaki silnik (najlepiej z kodem silnika) i rocznik bo inaczej nic wam nie poradzi.

Dokładnie tak fiatecuscan lub alfadiag prawdopodobnie odpalą. Napewno Program visa+euroscan obsługuje boxera koszt to 150zł. i starszy komputer na 2 com. ale konfiguracja tego to koszmar.

FES nie obsłuży diagnostyki silnika boxer.

Nie pisałem że Visa nie obsłuży tylko że FiatEcuScan nie obsługuje diagnostyki silnika boxer. W Alfie z silnikiem boxera tylko ABS i Air Bag można FES'em sprawdzić.

wiec jakie oprogramowanie mam mieć do tego boxera?? euroscan na 100% nie widzi bo podłanczałem

Już ci pisałem program visa obsługuje 1.4 1.6 boxer tylko tak jak juz pisałem konfiguracja tego nie jest prosta trzeba się sporo pomęczyć visa działe tylko w środowisku dos wieć jest potrzebny starszy komputer, zresztą poczytaj w google na ten temat czy dasz radę skonfigurować to ustrojstwo i czy to ci się opłaca. Podaj nr. sterownika to powiem ci czy visa ma taki sterownik. Podpowiem ci tylko że jeśli będziesz chciał to podłączyć przez laptopa to musi on mieć 2 porty rs232 jeśli będzie tylko 1 to trzeba dokupić kartę która kosztuje około 150 zł. A tu masz link

http://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-euroscan-visa-2000-pl-i1410142763.html

Panowie, a wiec mam taki super hiper interfejs jak w załączniku i pytanie moje jest takie: czy w ogóle mogę się tym dziadostwem połączyć i wykasować błąd poduszki w programie FES? Podłączam się, ale wyświetla mi komunikat o niemożliwości połączenia z ECU. Jest napisane, że mam sprawdzić ustawienia portu szeregowego i teraz pytanie, czy ktoś byłby uprzejmy mi powiedzieć jak mam ten port ustawić? Mam Windows-a 7.

Załączniki

• Zdjęcie0241.jpg
    Zdjęcie0241.jpg
    94.8 KB · Wyświetleń: 1,961
Panowie, a wiec mam taki super hiper interfejs jak w załączniku i pytanie moje jest takie: czy w ogóle mogę się tym dziadostwem połączyć i wykasować błąd poduszki w programie FES? Podłączam się, ale wyświetla mi komunikat o niemożliwości połączenia z ECU. Jest napisane, że mam sprawdzić ustawienia portu szeregowego i teraz pytanie, czy ktoś byłby uprzejmy mi powiedzieć jak mam ten port ustawić? Mam Windows-a 7.

Panel sterowania -> Menedżer urządzeń -> Porty (COM i LPT) -> Prawym na kabelek i Właściwości -> Ustawienia portu -> Zaawansowane i ustaw tak jak na screenie lub Odbiór, Wysyłanie na 1024.

FES -> Ustawienia -> Interfejs VAG KKL
Port ten sam co w menadżerze urządzeń.

Chyba połapiesz o co chodzi, no nie?

Przełącznik jak mniemam zwiera pin poduszki z pinem K? Jeżeli nie, to właśnie tak musisz zrobić, żeby się połączyć ze sterownikiem poduszek. Schematy są na stronie FESa

Tak, ma przewodzie jest przełącznik. Rozumiem, że te dwa cieńkie przewody, ze złącza 3 pin podłączam do + i -, czy się mylę?

Tak, czarny masa i czerwony do +12V najlepiej prosto do akumulatora.

a czy takim kabelakiem jak ma kolega da sie połączyć z ecu ?? jak tak to jakim programem ??

Amortyzatory
Powrót