• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Infocenter nie wstaje rano

• Autor wątku Autor wątku godol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Infocenter to bubel, zarówno działanie jak i dokładność wskazań :) Tradycyjnie po włosku zepsute :D

u mnie juz przy 1st na plusie infocenter sie nie wlacza

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Na to wychodzi, że u mnie jeszcze nigdy nie było takiego mrozu, żeby się Infocenter nie załączył... A stoi pod chmurką.

Problem z wyświetlaczem gasnącym na mrozie to wyschnięte kondensatory. Wystarczy je wymienić na nowe. Wartość kondensatorów to 100uf/25V, oryginalne kondensatory to smd w obudowie aluminiowej, można zastosować zwykłe elektrolityczne o podwyższonej temperaturze pracy do 105 stopni Celsiusza.Przed wymianą.pngPo wymianie.png

Problem z wyświetlaczem gasnącym na mrozie to wyschnięte kondensatory. Wystarczy je wymienić na nowe. Wartość kondensatorów to 100uf/25V, oryginalne kondensatory to smd w obudowie aluminiowej, można zastosować zwykłe elektrolityczne o podwyższonej temperaturze pracy do 105 stopni Celsiusza.Pokaż załącznik 153833Pokaż załącznik 153834

No to jutro wymontowuje i kupuje kondensatory i przelutuję. Dzięki za info.

Dzisiaj zauwazylem ze po przekreceniu kluczyka i po zgasnieciu grzania swiec odpale to infocenter dziala,ale gdy cofne kluczyk i ponownie zagrzeje swiece to juz nie dziala,zaskakuje po 10 minutach jazdy. Na zewnatrz temperatura plus 6. Wiec to chyba nie od zimna.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Wyschnięte kondensatory nie trzymają swoich parametrów, to jest pojemności szczególnie w funkcji temperatury.
Jeśli pracują w układach przetwornic napięcia lub stabilizatorów zmiana pojemności może doprowadzić do tego że przetwornica nie ruszy. Często bywa tak że za pierwszym razem zgromadzony ładunek w wyschniętym kondensatorze jeszcze pozwoli wystartować przetwornicę i będzie działać do ponownego wyłączenia. Ja u siebie wymieniłem kondensatory i jest ok.

Zima nie służy moeje Alfie. Już kilka razy zdarzyło się że nie włącza się infocenter przy porannym rozruchu. Po kilku-kilkunastu minutach kiedy już jadę i robi się nieco cieplej pojawia CHECK-OK, poziom oleju itd. Zachowuje się tak jak bym dopiero wsadził kluczyk do stacyjki a ja już jadę przez dłuższy czas. Nie widziałem podobnego wpisu na forum. Co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania Infocenter?

normalka , nie przejmować sie , jak będą wyższe temp wszystko wróci do normy

normalka , nie przejmować sie , jak będą wyższe temp wszystko wróci do normy

Przeczytałeś temat w którym się wypowiadasz czy nabijasz sobie posty takimi bezwartościowymi komentarzami? zwłaszcza jeśli bezpośrednio przed Tobą wypowiedziała się jedyna kompetentna osoba w tej sprawie jasno podając co jest przyczyną.
Klepiąc takie posty utrudniasz życie ludziom, którzy w przyszłości będą chcieli wyszukać rozwiązanie swojego problemu. Za każdym razem jak czegoś tu szukam to muszę przebijać się przez strony z morzem takich "pomocnych" wpisów. Chyba nie muszę mówić jakie jest to irytujące.

Przeczytałeś temat w którym się wypowiadasz czy nabijasz sobie posty takimi bezwartościowymi komentarzami? zwłaszcza jeśli bezpośrednio przed Tobą wypowiedziała się jedyna kompetentna osoba w tej sprawie jasno podając co jest przyczyną.
Klepiąc takie posty utrudniasz życie ludziom, którzy w przyszłości będą chcieli wyszukać rozwiązanie swojego problemu. Za każdym razem jak czegoś tu szukam to muszę przebijać się przez strony z morzem takich "pomocnych" wpisów. Chyba nie muszę mówić jakie jest to irytujące.

Popieram.

Ja robiłem już chyba 3 lata temu przeróbkę infocenter bo podczas zimy nie wyświetlał nic, a w lecie gubił połowe wyświetlacza. Po zmianie, czy to - 30, czy + 40 nigdy nie miałem już tego problemu. Mało tego mam go ustawiony na 2 poziom jasności, co teraz tak mocno działa.
Najlepiej napisać, że to normalka, bez zgłębienia tematu....
Pozdro.

Bledny post.sorki delete

Ostatnia edycja:
Ja dopiszę, że standardowo moja "kapliczka" na mrozie również nie startowała, prze lutowałem te 3 kondensatory które podawał kolega Simatic9, niestety to akurat widocznie nie była wina tych 3 które zaznaczył na obrazku.
Niestety naprawa się nie powiodła, najgorzej, że kapliczka leżąc w domu się rozgrzała i po szybkim podpięciu pod wiązkę, zaświeciła pięknie i myślałem, że temat jest rozwiązany. Niestety akurat u mnie wyschły jednak pewnie inne kondensatory.
Nauczony ponownym rozbieraniem kapliczki i znowu montowaniem wszystkiego po raz drugi, wymieniłem wszystkie kondensatory jakie tam były. Po 2 dniowym odpalaniu z rana potwierdzam, że wymiana wszystkich kondensatorków u mnie pomogło, teraz startuje bez problemu przy mrozie -8 stopni. Na większe mrozy muszę poczekać.

Podaję jakie są potrzebne:
100uF/25V - potrzebne jest 5 szt.
22uF/50V - potrzebne są 2 szt.
220 uF/35V - 1 szt.

Ja też z racji braku możliwości wlutowania SMD wstawiłem zwykłe elektrolityczne o temp. pracy 105 stopni. Po wlutowaniu wszystko mieści się spokojnie w obudowie i najważniejsze, że działa poprawnie.
Nie zmieniałem tylko tych malutkich w ilości 4 szt. co są mniej więcej na środku tej płytki.
Warto od razu wymienić wszystkie jeśli nie wiemy który już utracił parametry, bo później podwójna robota.

Koszt prawie zerowy, trochę trudny dostęp żeby ją wymontować ale się opłaca, po wymianie działa.

Dzięki za podpowiedź, że warto prze lutować elektrolity i ruszy :)

156 wyświetlacz nie świeci na zimno

Problem z wyświetlaczem gasnącym na mrozie to wyschnięte kondensatory. Wystarczy je wymienić na nowe. Wartość kondensatorów to 100uf/25V, oryginalne kondensatory to smd w obudowie aluminiowej, można zastosować zwykłe elektrolityczne o podwyższonej temperaturze pracy do 105 stopni Celsiusza.Pokaż załącznik 153833Pokaż załącznik 153834

Hej kolego. mam taki sam problem z wyświetlaczem. Nie wiem kto by mógł mi kondensatory wymienić, nie znalazłem nikogo. Może pomożesz? Jestem z W-wy i ewentualny przyjazd do Łodzi, nie problem. Kontakt do mnie 508365943 pozdrawiam, Pawel

tak samo jest u mnie i w zeszłym roku było identycznie
gdzieś czytałem na forum że to normalne

Te z wysokim daszkiem w przejściowych wersjach tak miały. Niskie daszki, w pełnym polificie nie miały tego problemu.

Amortyzatory
Powrót