[GTV] Ile palą Wasze 2.0 V6 TB? Spaliny brudzą zderzak po przejechaniu 20 km

• Autor wątku Autor wątku drvitek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sonda lambda

Witam

Wymieniłem sondę lambda i auto zacząło palić ok. 12 l po mieście w korkach. Dla mnie bomba. Wcale nie jest tak wiele jak na 202 KM z opcją 240 gdy potrzeba. Za 100 zł przejeżdżam 200 km :)

Pozdrawiam wszystkich
drvitek

W końcu parę osób napisało jakie jest w rzeczywistości spalanie jeśli chodzi o V'kę TB :) bo jak czasem czytam że ktoś pisze że na przykład 3.0 V6 pali mu 8 w trasie i 12 w mieście to mi się śmiac chce, może myślą że ktoś uwierzy że pali mniej niż podaje producent skoro wiadomo że zawsze zaniża te dane i są mierzone w mniej realnych warunkach na przykład na torze testowym itd. Znajomy w Anglii jezdzi taką 3.0 w pełni sprawną więc wiem jakie ma dokładne spalanie ;) Na szczęście w Gtv'ce dla wielu spalanie ma drugorzędne znaczenie jak na przykład dla mnie :)

Poprawka, co najwyżej w tunelu aerodynamicznym są robione te pomiary:)
Wiem że Alfy nie są mistrzami ekonomii, ale trzeba mieć nie równo pod sufitem, żeby myśleć że wszytko jest OK, jak malusi samochodzik pali więcej jak 2 tonowe limuzyny:P Na innym forum w 5ciu postach musialem tłumaczyć koledze, że spalanie 1.9JTD na poziomie 14litrów w mieście nie jest normalką w alfie tylko JAK KTO DBA TAK MA:P

Moja TB pali mi 16-18 po Warszawie. Jazda dynamiczna :) w końcu nie kupiłem jej po to, żeby żółwikować prawym pasem ;)
Jak chcę pojechać spokojnie do pracy, wsiadam na pętli na Gocławku w "24" ;)

Moja, coprawda 166, v6TB palila:

trasa 80-90kmh:8-9l
trasa 110-120:10
trasa 130-150:11-11,5

Badzo mala rozbieznosc byla miedzy 110-120 a 130-150, az sam bylem zdziwiony.

miasto oszczednie bez korkow(np w nocy):10-10,5
miast oszczednie:11-12
miasto normalnie 12,5-13,5
miasto normalnie z korkami:14-16
miasto szybko (w miare bez korkow):14
miasto szybko z korkami na swiatlach:16-18

tryb "szalony" po miescie:18-20+ do 28

Po przejechaniu 800km w trybie mieszanym komputer pokazywal 12,8 (wczoraj)
Po wczorajszym calym dniu bylo to 11,4 a troche przyciskalem po trasie i pare razy po miescie zawitalem w okolice 5KRPM, odcinek 120km

W podpisie mam wynik dosc starego pomiaru z kilku tanowan, o ile pamietam to cos okolo 3 zbiorniko wpaliwa i bez jakiegos oszczedzania, normalna jazda.

Mialem padnieta [rzeplywke i lambde i na poczatku auto palilo jak smok. w normalnym trybie okolo 18l. Po zmianie lambdy spalanie spadlo o 3-4 litry, do 14-15. Po przeplywce spokojnie w tych 13.2 sie miescila.

To nie sa bajki, to auto moze malo(pojecie wzgledne) palic, sam osobiscie widzialem wskazanie 7.9 w moim egzemplarzu. Droga ze stargardu do Szczecina, czyli jakies 30km...

Moja, coprawda 166, v6TB palila:(...)
miasto szybko z korkami na swiatlach:16-18
tryb "szalony" po miescie:18-20+ do 28(...)
Czyli ja mam w normie :D, biorąc pod uwagę jednak sporą masę Gtv (1430 kg), czyli w porównaniu ze 164 pewnie prawie podobnie.

z wlasnego doswiadczenia wiem ze raczej powinien byc oryginal boscha bo pozniej mozna zalowac

tym bardziej jak sprzedajacy nie podaje producenta a or g bosch kosztuje np u mnie 215 zł i jest dostępna od ręki, sam musisz sobie odp czy to duża róznica w kasie:)

Ja co prawda mam 166 ale też V6TB i spalanie u mnie oscyluje w granicach 12l gazu przy spokojnej jeździe. Pomiar z kilku tysięcy kilometrów. Dziennie 100km. W tym 30km po wiochach (trasa), 25 po autostradzie (150km/h), 45km po mieście z małymi korkami. Oprócz autostrady to nie używam turbiny. Oczywiście jak bardziej przycisnę to wyniki są znacznie większe ale tak sporadycznie jeżdżę. Mam niesprawną sondę ale spalanie nie wydaje mi się zbyt duże dlatego nie planuję jej wymiany.

a pozniej wiekszosc 166 w Polsce do sprzedania to trupy za 10 tys

Wiem o tym dobrze... Nie twierdzę że w ogóle nie zmienię bo nie trzeba, tylko na razie. Kupiłem już ją zaniedbaną i mam ważniejsze rzeczy teraz do zrobienia. Sonda poczeka.

to naprawiaj auto , bo sklad mieszanki jest duzo wazniejszy niz stukajacy zawias

Widzisz.... nie o to chodzi. Nie ma sensu wymieniać sondy skoro mam jeszcze problem ze zjadanym olejem. Łykał 1l/1000km dymił nieźle, a jak postał w korkach to już w ogóle czad. Zrobiłem turbinę bo była padaka. Obserwuję teraz że oleju schodzi coś poniżej 0,5/1000km ale jeszcze nie mam pewności (może mniej) - za mało przejechałem. Jednak trochę dymi dalej (mowa oczywiście o dymieniu olejem -czuć smród oleju w spalinach). Na trasie ok, nawet jak trochę przycisnę ale jak postoję w korkach to się zbiera. Wiem że to może nie przez turbinę ale widzę że nadal od strony gorącej trochę się poci. Chyba coś spieprzyli w tym zakładzie. Jak to wyeliminuję na cacy to podejrzenie niechybnie padnie na uszczelniacze. Dopiero wtedy będzie lambda.

z początkowych obserwacji mojego TB :
trasa do 110 km/h - 9.8
trasa do 200 km/h - 14.3
miasto z podłożoną cegłą pod pedał gazu - 16.7
miasto ze stylem jazdy należnym temu auteczku - +20

Nie jest źle ;)

A co do wymiany sondy i części 'zamiennych' - raz tak zrobiłem w 147 kupując nie oryginalny przepływomierz. (była spooora różnica w cenie). Yhm. Działał trzy miesiące i musiałem wymienić =) Do przemyślenia.

Amortyzatory
Powrót