• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Ile palą Wasze 2.0 V6 TB? Spaliny brudzą zderzak po przejechaniu 20 km

• Autor wątku Autor wątku drvitek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drvitek

Guest
Witam

Moja AR GTV TB pali ok 22 litrów - przy dynamicznej jeździe i 16 przy dość oszczędnej czy to normalne? Nie spodziewałem się, że auto będzie mistrzem ecodriveingu, spalanie też mi nie przeszkadza, boję się tylko, że paliwo dostaje się do oleju.
Silnik zapala bez żadnych protestów, dobrze wkręca się na obroty, ma stabilny bieg jałowy - ok 800 RPM na ssaniu 1200 RPM bez wibracji. Mocy wydaje się być pod dostatkiem. Przy ok 3000 czuć pracę turbiny.
Z rury wydechowej wylatuje tylko czarny dym z cząstkami sadzy,
Do tego stopnia że brudzi zderzak. Po umyciu auta przejechałem jakieś 20 km i już był brudny najbardziej przy rurze wydechowej.

Czy ma ktoś może podobne dświadczenia, czy to usterka czy ten typ tak ma??

Jestem ciekaw Waszych opinni

Pozdrawiam
drwitek

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Moja TB przy oszczędnej jeździe pali spokojnie 16 litrów. Do 20 litrów jak dynamiczniej cisnąłem również dochodzi. Ale muszę Cię zmartwić mi spaliny nie brudzą zderzaka. Podjedź najlepiej do diagnosty niech Ci sprawdzi skład spalin. Ale wcześniej rozgrzej silnik robiąc pare kilometrów, żeby wyniki były prawdziwe.

Moja przy normalnej jeździe po mieście pali 16,6 czyli tyle co jest napisane w instrukcji :)
Przy ekonomicznej jeździe po mieście w/g wskazówek zawartych w instrukcji spaliła 13 :)
Teraz jeżdżę trochę szybciej z uwagi na sezon i spalanie jeszcze nie przekroczyło mi 18,9 ;)
Z tego co napisałeś to coś się dzieje z twoim silnikiem, 22 - spalanie i czarny dym z wydechu to się u mnie jeszcze nie zdarzyło! Jedź czym prędzej do jakiegoś dobrego mechaniora niech obejrzy serce twojego TB, żeby nie doszło do jakiejś poważnej usterki ;)

Moja przy normalnej jeździe po mieście pali 16,6 czyli tyle co jest napisane w instrukcji :)
Przy ekonomicznej jeździe po mieście w/g wskazówek zawartych w instrukcji spaliła 13 :)
Teraz jeżdżę trochę szybciej z uwagi na sezon i spalanie jeszcze nie przekroczyło mi 18,9 ;)
Z tego co napisałeś to coś się dzieje z twoim silnikiem, 22 - spalanie i czarny dym z wydechu to się u mnie jeszcze nie zdarzyło! Jedź czym prędzej do jakiegoś dobrego mechaniora niech obejrzy serce twojego TB, żeby nie doszło do jakiejś poważnej usterki ;)

Mógłbyś opisać to spalanie ekonomiczne na czym polega ? ;) Bo mam instrukcję, ale włoską niestety ;D

16litrów przy normalnej jeździe... Boże :O myślałem że ona tak średnio 12 litrów spali...
Na przykład stary Democar z www.alfaclub.pl z silnikiem 3.0 V6 kompresorem i 300KM palił średnio pomiędzy 14 - 15 litrów...

Moja Gtv palila w miescie przy spokonej jezdzie 12litrow, przy ostrej ok 16.
Na trasie schodzilo do ok 10litrow.
Przejrzyl sonde lambda !! Ja stawiam na to...

Na przykład stary Democar z www.alfaclub.pl z silnikiem 3.0 V6 kompresorem i 300KM palił średnio pomiędzy 14 - 15 litrów...

Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, bo wg książki mój TB średnio powinien palić 10,8l ale ja jeżdżę tylko po mieście więc spalanie 16,6l się zgadza z książką.
Przypuszczam, że ta średnia z democaru jest mocno zaniżona ...

W końcu parę osób napisało jakie jest w rzeczywistości spalanie jeśli chodzi o V'kę TB :) bo jak czasem czytam że ktoś pisze że na przykład 3.0 V6 pali mu 8 w trasie i 12 w mieście to mi się śmiac chce, może myślą że ktoś uwierzy że pali mniej niż podaje producent skoro wiadomo że zawsze zaniża te dane i są mierzone w mniej realnych warunkach na przykład na torze testowym itd. Znajomy w Anglii jezdzi taką 3.0 w pełni sprawną więc wiem jakie ma dokładne spalanie ;) Na szczęście w Gtv'ce dla wielu spalanie ma drugorzędne znaczenie jak na przykład dla mnie :)

Ostatnia edycja:
Dla mnie wogóle rozmowa o spalaniu tych wspaniałych włoskich V6 jest nie na miejscu, auta z tym silnikiem nie kupuje się ze wzgledów ekonomii ale dla "radości ducha" ... Za pytanie o spalanie V6 i dywagacje na ten temat powinien być BAN na forum ;]

W końcu parę osób napisało jakie jest w rzeczywistości spalanie jeśli chodzi o V'kę TB :) bo jak czasem czytam że ktoś pisze że na przykład 3.0 V6 pali mu 8 w trasie i 12 w mieście to mi się śmiac chce, może myślą że ktoś uwierzy że pali mniej niż podaje producent skoro wiadomo że zawsze zaniża te dane i są mierzone w mniej realnych warunkach na przykład na torze testowym itd. Znajomy w Anglii jezdzi taką 3.0 w pełni sprawną więc wiem jakie ma dokładne spalanie ;) Na szczęście w Gtv'ce dla wielu spalanie ma drugorzędne znaczenie jak na przykład dla mnie :)

Widocznie lubią się oszukiwać ;> Szkoda, że przy okazji też innych :cool:

Moja 164 3.0 12v pali 8 na trasie i od 10 do 14 miasto możecie się śmiać .
Spider 3.0 12v miasto dynamiczna jazda 14-15
Miałem 164 turbo paliła od 11 do 14l na mieście książka podaje 11.5.
Masz na 99% uszkodzoną sonde odepnij wtyczke powinna palić mniej i sprawdz sonde

moja paliła w jeździe miejskiej (jazda delikatna) 17 litrów na 100 km, na trasie jakieś 11 litrów

Nie chce się spierac bo nie o to mi chodzi, zresztą nikt mnie nie przekona że jest inaczej bo znam kolegę co ma 3.0 i wiem ile mu pali i od razu mówie że ma wszystko sprawne ( sonda, przepływka itd.) i to jest 17-18 w mieście, trasa około 13 więc nie wierze że komuś pali 10 w mieście, nie wiem ile dokładnie podaje intrukcja ale na pewno nie mniej niż 15 a za pewne więcej, coś kojarze że 16,8 ( każdy przecież wie że producent zaniża te wartości ), więc jakim cudem pali mniej ale jak ktoś tak twierdzi to jego sprawa i nic mi do tego, jedynie to że 12v pali trochę mniej niż 24V ale ile to będzie 1 litr mniej i to góra, ja stąpam twardo po ziemi i nie widzę na przykład sensu pisac że moja pali mniej niż w rzeczywistości bo po co mam kogoś okłamywac w takiej sprawie i w sumie też samego siebie, nikt za mnie nie zatankuje auta więc jaki w tym byłby sens :). Dla mnie temat spalania w Gtv'ce prawie nie istnieje bo nie po to ją mam żeby liczyc każdy litr co spaliła, wiem ile pali ale to sprawdziłem tylko dla siebie raz czy dwa i tyle a jak ktoś pyta to zawsze podaje nieco więcej bo wiadomo że wystarczy trochę mocniej obchodzic się z pedałem gazu i spalanie drastycznie rośnie, zresztą wystarczy poczytac fora i jakoś ogromna większosc podaje dla tych silnikow wartości bliskie 16 i więcej w mieście oraz 11-12 w trasie przy normalnej jezdzie więc to chyba mówi samo za siebie i raczej wątpliwe żeby każdy miał coś uszkodzone.

Ostatnia edycja:
Ja napisałem ile moja pali ;) jeśli ktoś pisze że jego 3.0 czy TB palą około 10l to chwała im za to że mają tak wyjątkowe egzemplaże :) (nigdy w to nie uwierzę)

Zauważyliście dziwną prawidłowość w tym temacie ? ;) Mianowicie im większy slinik tym mniej pali :D

Zauważyliście dziwną prawidłowość w tym temacie ? ;) Mianowicie im większy slinik tym mniej pali :D

Rzeczywiście ;), wogóle wcześniej wiele osób mnie pytało (teraz jakoś mniej) na PW na AlfaClubie czy na polskiej jezdzie ile pali i zawsze pisałem jak jest w rzeczywistości bo po co miałbym kogoś okłamywac, pozniej ktoś kupi i będzie zawiedzony, wogóle przyznam się że jak szukałem Gtv'ki nawet mi przez myśl nie przeszło żeby sprawdzic na necie, czy na forum ile pali ;)

Moja alfa 166 z tym silnikiem pali przy 90km/h 8,5l, przy 120-10l, miasto 15-16l, całkowite średnie spalanie 11,4l na dzień dzisiejszy

Moja gtv 3.0 v6 24v paliła w trasie od 9 (jazda geriatryczna, nie godna tego auta) - 11 (jazda normalna ok 120km/h) i 14-15 w mieście bez szaleństw. Gdy w weekendy puszczałem wodzę fantacji to nie starczało 20l/100km.....

BTW ostatnio jezdziłem AMG C-klasa 6.3 nową (457KM) i paliła nieznacznie więcej :):):)

BTW ostatnio jezdziłem AMG C-klasa 6.3 nową (457KM) i paliła nieznacznie więcej :):):)
Hehehe... jak czasami jeżdżę R8 (420 KM), to też mi wychodzi w okolicach 20 litrów, choć przy spokojnej jeździe w trasie schodzę do 12 :) :) :)
Pozdr!
Piciu

Amortyzatory
Powrót