[Giulia] Ikona ładowania (czerwony akumulator)

kml89

Użytkownik
Auto
-
Problem:
Giulia z 2017, po wymianie licznika z małego na większy, zaczęła mi się palić ikona ładowania (ten taki czerwony akumulatorek), bezpośrednio po odpaleniu po wymianie licznika świeciła się chwilę po czym zgasła, następnego dnia świeciła się dłużej, zgasła po przejechaniu ~10km. Ale obecnie nie gaśnie.

Mało jeżdżę, czasem w weekend auto stoi, SOC mi spadło dzisiaj do 61%, po zrobieniu swojej typowej trasy, czyli dom-szkoła dzieci-dom (~5-10km) - wzrosło do 63%. Czyli wygląda jakby coś jednak ładowało.

Akumulator z marca tego roku, Varta Silver Dynamic AGM G14 95Ah 850A 12V

Wiem, że wróżenie z fusów, ale czy ta ikona może mieć związek z niskim SOC + może jakiś stary firmware licznika, czy faktycznie coś jest z ładowaniem na rzeczy, na poprzednim liczniku nigdy tej ikony nie uświadczyłem, ale może coś się zbiegło w czasie (grzebanie przy aucie, spadki temperatur).

Sprawdzałem napięcia w MES, 14,5V, złącze OBD rano dostawało 10,9V na wyłączonym, 13,8V na odpalonym silniku, ECU ponad 14V na pewno (zapłon), pod obciążeniem dmuchawy na max, światła, ogrzewanie tylnej szyby, spadało do 13,5V.

PROXI bajt 63 mi ustawiło na: xxxx0010 (nie byłem na tyle mądry by zrobić backup przed, nie znałem czarodziejskiego ctrl+alt+c jeszcze..)

znalazłem taką rozpiskę:
xxxx0001 - 80Ah 680A - default setting for Giulia/Stelvio EU
xxxx0010 - 95Ah 800A - default setting for Giulia/Stelvio US
xxxx0011 - 80Ah 680A - default setting for diesel Giulia/Stelvio
xxxx1010 - H8 flooded
xxxx1011 - H8 AGM - default setting for Giulia/Stelvio MY20 models US/EU

Backup proxi masz w folderze Multiecuscan, z każdego wejścia jest log wiec i z pierwszego. 5ta linijka bodajze masz cały hex proxi. Ale to masz dobrze ustawione, bo o ile kojarzę to ze starym bcm i starym ibs nie można ustawić tego AGMa. Proxi Ci nic tu nie zmieniło, z resztą tylko zmiana licznika + proxi nie zmienia żadnych ustawień, zmienia co najwyżej jakieś bajty w pierwszej części, gdzie są różne sprawy typu kto robił proxi ostatnie czy tabele EOL dla modułów.

SoC 61-63% niestety przy takim stylu jazdy oraz temperaturach niższych to też nic dziwnego. Dziwi natomiast to 10.9V w OBD bez włączonego silnika. Na aku ile mierzysz?

Ikonki aku bym się nie spodziewał - to dziwne. Coś to za licznik założył? Jaki firmware w nim masz - wejdź i odczytaj (wspominam bo na allegro są i liczniki sprzed produkcji - do dzis oferują takie prototyp z Q z innymi tarczami/czerwonymi wskazówkami które nie działają dobrze w autach)

licznik normalny, ten w dobrej cenie z allegro, nowy niby ze skalą km/h wiodącą (ale też z mniej widoczną skalą mph), przebieg był 0, ustawiłem swój poprzedni
wszystko działa jak należy tylko ta ikona zaczęła razić oko przez co zacząłem monitorować SoC w obawie przed lawetą

po zrobieniu PROXI wszystko miałem po włosku

O ile kojarzę licznik jak i nowe radio często chwilowo lub do zmiany ustawienia ręcznie zmieniają język i często jest to włoski albo angielski z obserwacji, więc to akurat olej.

jaki firmware siedzi w liczniku? zczytaj czy nie jakiś archaik. skoro to nówka to też jego numer będzie na tylnej etykiecie bodajże druga linijka od góry Dxx i to co dalej jest 4 cyfry (przedzielone kropką) o ile z głowy pamiętam to właśnie wersja fabryczna z jaką wypuszczono

Bardzo dziwny przypadek, nigdy nie słyszałem żeby były jakieś różnice na różne rynki (np LHD vs RHD) jeśli chodzi o ładowanie, no ale też nigdy pod tym kątem nic nie sprawdzałem (schematy/ePer)

Demontować już mi się nie chce. A jeśli byłaby stara wersja firmware to serwis może wrzucić jakiś update, czy już nic się nie da?
Ikona na początku się nie wyświetlała, jutro zrobię dłuższą trasę i jeśli po podładowaniu zniknie, to będzie sugerowało że jest tu jakaś inna tolerancja napięć

etykieta na kartonie:
etykieta_licznik.jpg

- - - Updated - - -

Człowiek nawet prostownika nie ma, żeby podładować..

z logów:
Instrument Panel Continental
--------------------------------------------------------------
FIAT drawing number: 50545741
Hardware number: A2C96687007
Hardware version: 01
Software number: AR952 HL
Software version: 071C

Ostatnia edycja:
Miałem niedawno SoC 60% i nic się nie działo złego na wyświetlaczu. Więc to wątpliwe żeby to samo tylko SoC było przyczyną kontrolki. Choć może różne firmware'y to i różne reakcje, cHGW...
A tak przy okazji to żeby podładować z 60 do 80% to musiałem przejechać 1500km (S-ką). Nie, że akurat specjalnie te 1500 walnąłem żeby aku podnieść tylko tak się złożyło :-).

wiem, że cudów nie podładuję, ale muszę być (być może) na jakiejś granicy, skoro dzień wcześniej nie wyświetlało ikonki, później znikała po paru km.
Nie powiem, też mnie ta sytuacja zastanawia

jeszcze mógłbym wrócić do starego licznika i sprawdzić, ale niechętnie ;p

żadne akumulatory nie mają się pojawiać nawet jak SoC jest 20% to po pierwsze - nie raz przy robotach w aucie/próbach/testach zdrenowałem swój aku do stanu krytycznego i takich rzeczy nie było - co najwyżej komunikat o słabym aku ale to już jak SoC był typu 4%.

@kml89 ogólnie po numerze części 50545xxx to będzie licznik z początku produkcji. Są updaty, teoretycznie do wersji 203C powinien być podniesiony, ale nie wiem czy wyskoczą na 100% w ASO te najnowsze (czy nie wyskakują dopiero z radiem drugiej generacji), a i czy będą chcieli updatować (update licznika to ponad 1h wgrywania). Zagadaj z ShopEFI w Legincy ile wziąłby za update - wiem że może wymusić bo ma inny soft do wgrywania. Może warto przy okazji jakiś innych serwisów kiedy wezmą auto na kilka godzin (typu wymiana oleju w skrzyni/dyfrach czy coś)

Wczoraj po testach audio miastem IBS 30% i żadnych kontrolek alarmowych.
Co ciekawe dość szybko tym razem, 15km jazdy, i IBS wrócił pod 70% (i trzyma).

No słuchajcie, pojechałem dalej ~150km, podładowało się do 65% ikona nie zniknęła, odpalam rano.. czysto.

Drogą kupna wyposażyłem się woltomierz, zbadam akumulator, podładuję go 'na stole', ale... obstawiam jednak, że coś z tą wersją softu licznika
na starym (małym) też musiało mi przecież SoC spadać poniżej i nigdy nie widziałem kontrolki

temat chyba do zamknięcia, dzięki za zaangażowanie @epsonix, @netzmark

Daj znać co będzie bo ciekawe.
Ogólnie zawsze warto mieć ale nie jestem pewien co ma Ci tu pomóc woltomierz bo jak czytasz IBS przez OBD to i napięcie też możesz.
Lepiej kup jakąś ładowarkę elektroniczną z 8-10A

Mam dokładnie te same objawy co u kolegi Kml89. Różnica jest taka, że Giulia jest z USA Q4 2017. Przyjechała z padniętym wyświetlaczem w liczniku (teraz już wiem, że nie musiał być padnięty), zakupiłem nowy na allegro z podwójną skalą (domyślam się, że ten sam sprzedawca co u kolegi). Mój licznik jest z połowy 2016 roku (D007.014.003).
Akumulator nowy z maja 2024 Moll 94ah.
Bardzo często mam czerwony akumulator (70-80% czasu). Dużo Giulia nie jeżdzi. W ostatnią sobotę rano paliła kontrolkę przy SOC akumulatora 58%. W weekend zrobiłem małą trasę 150km, kontrolka znikła. Dziś SOC wskazuje 71% a napięcie na akumulatorze tuż po otwarciu 12.2V (mierzone multimetrem).
Coś mam takie wrażenie, że kontrolka zapala sie poniżej ~60% SOC. Żadnych innych anomalii nie mam. Z tego co mówicie muszę dorwać kogoś kto mi zrobi update softwaru w liczniku.

z moich obserwacji 65% jest jakąś granicą, ale jak dobiło nie zniknęło od razu, nawet po zgaszeniu/odpaleniu, tylko po nocy. Dziwne to bardzo.

IBS reguje z opóźnieniem, po ładowaniu prostownikiem też musi chwilę postać żeby ikona znikła.

coś zrobiłeś z tą ikoną? AI sugeruje, że to może być licznik na rynek brytyjski/irlandzki i tam mógł być inny próg ostrzegania o napięciu - no cóż, cena była atrakcyjna :D nie przeszkadza to jakoś bardzo, ale przez to nie sprzedaję poprzedniego licznika :P

W listpadzie zrodziła sie teoria, że może coś sie zmieni po updacie BCMa. Niestety, nic to nie dało i nadal z tym jeżdżę. Akumulator i IBS wykluczyłem. Złodzieja prądowego też raczej nie ma. Muszę w końcu kogoś finalnie przekonać do wgrania nowego softu do zegarów, ale z tego co zauważyłem to temat z cyklu "gorący ziemniak" i wszyscy zapytani krzywią się.

@maly777/Eculab/Patryk Lalik Warszawa lub Michał Marcin (facebook) Warszawa masz najblizej

Amortyzatory
Powrót