Witam 
Jak już niektórzy z Was wiedzą, wymieniłem swoją Alfę 147 1.9 JTD (za którą prawie że płakałem) na Hyundaia Coupe FX. Alfę trzeba było puścić, bo już za dużo rzeczy było na raz do zrobienia. Wpakowałem w nią sporo kasy, a teraz trzeba by wyłożyć więcej kasy, niż auto byłoby warte po naprawie. Podziękowałem i zacząłem rozglądać się za nowym autem. Z resztą na forum nawet założyłem temat, w którym toczyła się dość ożywiona dyskusja
Moje główne wymagania odnośnie nowego auta można podsumować następująco:
1. Tanie w zakupie i eksploatacji (a więc stosunkowo niezawodne)
2. W miarę szybkie
3. Dobre trakcyjnie
4. Dużym plusem byłaby oryginalność auta. Nie chciałbym jeździć czymś nudnym (a myślałem o Volvo V40...
)
Po długich przemyśleniach zdecydowałem, że biorę pod uwagę dwa modele: Hyundai Coupe 2.0 i Fiat Punto II HGT. Znajomy w pracy powiedział, że kilka dni temu byli z drugim znajomym w komisie w Gdowie oglądać Hyundka. Kolega się nie zdecydował, chciał temat przemyśleć. Poszedłem do niego, powiedziałem, że chcę jechać go obejrzeć, ale nie kupię go, jeśli on by go brał (chciałem być w porządku). "Jedź, oglądaj, jak ci się spodoba, bierz" usłyszałem. No więc pojechałem z kolegą, obejrzałem, kupiłem
A co najważniejsze, zostawiłem Alfę w rozliczeniu
Kolega, który ze mną był mógłby zaświadczyć, jak ciężko mi było się rozstać z Alfą... Na prawdę, omal się nie rozpłakałem. Pierwsze auto, zrobiłem nią 60 tys km. Woziła mnie i po Polsce (Poznań, Wrocław, Bieszczady x2 itd) jak i po Europie (dwukrotnie w Budapeszcie byłem dzięki niej)...
Dość wspomnień, teraz co nieco o nowym nabytku: auto z Niemiec, pierwsza rejestracja 2002, produkcja 2000 (oczywiście sprzedawca nie wspomniał o tym, ale o tym potem
). Silnik 2.0, 138 KM. Pierwsza setka wg katalogu pojawia się po 8,6 sekundy. I faktycznie auto przyspiesza fantastycznie (w porównaniu do 115-konnej 147). Mechanicznie nie jest idealna, trzeba zrobić sprzęgło (kompletne kosztuje do 340zł plus robocizna, brak dwumasy
), coś zgrzyta w skrzyni, ale potencjalnie wystarczy tylko wymienić olej w skrzyni. Oprócz tego oczywiście zrobiony będzie pakiet startowy w postaci rozrządu, oleju i filtrów. No i rdzy trochę jest, ale wszystko do ogarnięcia.
Siedzi się bajecznie nisko (kocham to), auto trzyma się drogi bardzo fajnie. Choć nie jest idealnie, to jestem z niego zadowolony. Siedzenia niestety skórzane, ale chociaż grzane (choć grzanie nie działa, do ogarnięcia). O dziwo z tyłu jest całkiem OK z miejscem. Na brak miejsca na nogi nie będą narzekać nawet wyżsi pasażerowie, gorzej z głową
Oczywiście komisu nie polecam
Facet sprzedaje auta z nieopłaconą opłatą recyklingową. Owszem, informuje o tym, że nie jest zapłacona, dostałem druki do wpłaty (oczywiście na jego dane). Tyle, że jak się potem dowiedziałem, wniesienie tej opłaty jest jego usranym obowiązkiem i tyle. Ale to jeszcze nie jest problem. Problem jest taki, że jak już pisałem, zapłaciłem za auto z 2002 roku, a dostałem dwa lata starsze. Przy przeglądzie sprawdzili VIN i okazało się, że jest mały przekręt. W urzędzie nie chcieli zarejestrować, bo na fakturze jest 2002. No to ja wkurzony za telefon i do gościa. Rozmowa przebiegała mniej więcej tak:
- Dlaczego oszukał mnie Pan odnośnie roku produkcji
- Yyy jak to? Ja nie oszukałem
- Tak? To dlaczego w ogłoszeniu na stronie był podany rok 2003, podczas oględzin mówił Pan o 2002, a to jest 2000?
- Nie, to jest rocznik 2002, rok modelowy 2003
- Panie, niech mi Pan tu kitu nie wciska!. W 2003 roku nie produkowano już tego modelu. Była już następna generacja. Po drugie, jakim cudem ma to być rok modelowy 2003, skoro auto zarejestrowano w MARCU 2002?
- Yyy no ale to jest 2002, tak jest w dokumentach
- Nie, w dokumentach jest pierwsza rejestracja, nie produkcja
- No ale powinni wziąć pierwszą rejestrację jako produkcję.
- Czy Pan jest poważny? To są dwa zupełnie różne pojęcia!
- No dobra, to niech pan przyjedzie, pojedziemy na przegląd gdzie wbiją 2002.
- Pan chyba nie rozumie jednej rzeczy: mam w dłoni dokument (faktura), na której Pan, składając swój podpis, poświadczył nieprawdę. Ja dzwoniąc do Pana wyświadczam panu przysługę, bo powinienem iść z tym na policję, do sądu i urzędu skarbowego (przypominam o opłacie recyklingowej)
- Yyy no dobra, to ja przyślę korektę umowy.
Więc z małymi przygodami, ale w końcu mogę cieszyć się swoim autem. I z dnia na dzień bardziej go lubię
Tym bardziej, że spalanie jest więcej, niż przyzwoite. Pierwsze 500 km zrobiłem przy średnim spalaniu 9 l/100 km, teraz już zszedłem do 8,2, więc jest bardzo OK
W planach jest podtlenek oszczędności, który obniży koszty paliwa do bardzo sympatycznych 
Ogólnie plany względem tego auta są następujące: utrzymywać go w możliwie najlepszym stanie, unikając zbędnych wydatków (aluski tylko muszę kupić
), pojeździć 2-3 lata, a potem przesiąść się na coś ciekawszego 

Jak już niektórzy z Was wiedzą, wymieniłem swoją Alfę 147 1.9 JTD (za którą prawie że płakałem) na Hyundaia Coupe FX. Alfę trzeba było puścić, bo już za dużo rzeczy było na raz do zrobienia. Wpakowałem w nią sporo kasy, a teraz trzeba by wyłożyć więcej kasy, niż auto byłoby warte po naprawie. Podziękowałem i zacząłem rozglądać się za nowym autem. Z resztą na forum nawet założyłem temat, w którym toczyła się dość ożywiona dyskusja
1. Tanie w zakupie i eksploatacji (a więc stosunkowo niezawodne)
2. W miarę szybkie
3. Dobre trakcyjnie
4. Dużym plusem byłaby oryginalność auta. Nie chciałbym jeździć czymś nudnym (a myślałem o Volvo V40...
Po długich przemyśleniach zdecydowałem, że biorę pod uwagę dwa modele: Hyundai Coupe 2.0 i Fiat Punto II HGT. Znajomy w pracy powiedział, że kilka dni temu byli z drugim znajomym w komisie w Gdowie oglądać Hyundka. Kolega się nie zdecydował, chciał temat przemyśleć. Poszedłem do niego, powiedziałem, że chcę jechać go obejrzeć, ale nie kupię go, jeśli on by go brał (chciałem być w porządku). "Jedź, oglądaj, jak ci się spodoba, bierz" usłyszałem. No więc pojechałem z kolegą, obejrzałem, kupiłem
Dość wspomnień, teraz co nieco o nowym nabytku: auto z Niemiec, pierwsza rejestracja 2002, produkcja 2000 (oczywiście sprzedawca nie wspomniał o tym, ale o tym potem
Siedzi się bajecznie nisko (kocham to), auto trzyma się drogi bardzo fajnie. Choć nie jest idealnie, to jestem z niego zadowolony. Siedzenia niestety skórzane, ale chociaż grzane (choć grzanie nie działa, do ogarnięcia). O dziwo z tyłu jest całkiem OK z miejscem. Na brak miejsca na nogi nie będą narzekać nawet wyżsi pasażerowie, gorzej z głową
Oczywiście komisu nie polecam
- Dlaczego oszukał mnie Pan odnośnie roku produkcji
- Yyy jak to? Ja nie oszukałem
- Tak? To dlaczego w ogłoszeniu na stronie był podany rok 2003, podczas oględzin mówił Pan o 2002, a to jest 2000?
- Nie, to jest rocznik 2002, rok modelowy 2003
- Panie, niech mi Pan tu kitu nie wciska!. W 2003 roku nie produkowano już tego modelu. Była już następna generacja. Po drugie, jakim cudem ma to być rok modelowy 2003, skoro auto zarejestrowano w MARCU 2002?
- Yyy no ale to jest 2002, tak jest w dokumentach
- Nie, w dokumentach jest pierwsza rejestracja, nie produkcja
- No ale powinni wziąć pierwszą rejestrację jako produkcję.
- Czy Pan jest poważny? To są dwa zupełnie różne pojęcia!
- No dobra, to niech pan przyjedzie, pojedziemy na przegląd gdzie wbiją 2002.
- Pan chyba nie rozumie jednej rzeczy: mam w dłoni dokument (faktura), na której Pan, składając swój podpis, poświadczył nieprawdę. Ja dzwoniąc do Pana wyświadczam panu przysługę, bo powinienem iść z tym na policję, do sądu i urzędu skarbowego (przypominam o opłacie recyklingowej)
- Yyy no dobra, to ja przyślę korektę umowy.
Więc z małymi przygodami, ale w końcu mogę cieszyć się swoim autem. I z dnia na dzień bardziej go lubię
Ogólnie plany względem tego auta są następujące: utrzymywać go w możliwie najlepszym stanie, unikając zbędnych wydatków (aluski tylko muszę kupić

Załączniki
-
20151003_095643.jpg83.2 KB · Wyświetleń: 114 -
20151003_095654.jpg75.6 KB · Wyświetleń: 123 -
20151003_095737.jpg58 KB · Wyświetleń: 114 -
20151003_095802.jpg152.8 KB · Wyświetleń: 133 -
20151003_095849.jpg120.4 KB · Wyświetleń: 111 -
20151003_095900.jpg141.9 KB · Wyświetleń: 109 -
20151003_095950.jpg113 KB · Wyświetleń: 111 -
20151003_100026.jpg121.4 KB · Wyświetleń: 109