• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Hyundai Coupe FX

Auto jest po ostatnim etapie zaplanowanych napraw mechanicznych :) Jakiś czas temu zamówiłem nową skrzynię biegów, bo ze starą były duże problemy. Dorwałem używkę w dobrej cenie. Czekała sobie u mechanika na termin wymiany. I tak się zdarzyło, że jadąc do pracy zaraz po wyjechaniu z domu (a mam 50 km w jedną stronę) coś zgrzytło, zatrzeszczało i straciłem 3 i 4 bieg. Dojechałem do pracy mając do dyspozycji 1, 2, 5 i wsteczny. Mechanik podziałał z terminami i od razu zostawiłem mu auto. Przy okazji zrobił całą resztę. Cała lista wymian wygląda następująco: skrzynia biegów, sprzęgło, rozrząd + pompa wody, paski alternatora, klimy i wspomagania, płyn chłodniczy, płyn wspomagania.
Tym samym mam nadzieję, że zakończyłem etap napraw mechanicznych. A teraz zaczynam rozglądać się za ogarniętym blacharzem, który ogarnie mi jeden wżer.

Z wiadomości pozytywnych - pierwsze 150 km zrobione na gazie dało spalanie 10,5 l/100 km, więc jestem bardzo zadowolony :)

Ale widać skarbonka nie mniejsza niż alfa. Nadal obstawiam że koszty jakie poniesiesz, poniosłeś i wydałeś na tą zamianę doprowadziły by do ładu 147. A to jeszcze nie koniec. Tak więc sumarycznie rzecz biorąc wyjdzie Cię to drożej albo mniej więcej tyle samo.

Hmm póki co poszło nie całe 5 tys łącznie z gazem. Zobaczymy jak będzie dalej. Teraz do zrobienia już tylko kawałek rdzy i tyle. Na wiosnę opony i felgi (w alfie też musiałbym kupić letnie kapcie).

Dziś kolejne tankowanie i średnie zużycie gazu wyszło 9,7 :-P a jeżdżę normalnie, bez ecodrivingu:-)
marek w tym momencie każde 100 km jest tańsze o ok 7 zł, a jeżdżę szybciej i dynamicznej niż jeździłem Alfą. Robię 2 tys km miesięcznie, więc na samym paliwie oszczędzam ok 1700 zł. Musiałbym jeszcze bardzo dużo wydać na naprawy Hyundaia, żeby zamiana okazała się finansowo nieopłacalna

Możliwe, choć mi wychodzi. 6x4,3=25zł/100km, a lpg 10x2,2=22zł/100km. To tak średnio oszczędzić 2zł :) Nawet jakby było tak jak piszesz (a chyba nigdzie w kraju teraz nie ma takiego rozrzutu w cenach zwłaszcza jak lpg na zimę drożeje) to oszczędność wynosi 140zł miesięcznie (zakładając tą hipotetyczną różnicę co podałeś). Czyli sama instalacja będzie Ci się zwracać 17 miesięcy. Oszczędność miesięcznie 140zł (wydając 500-600zł) to oczywiście jest zauważalne ale dupy nie urywa. Wydałeś sporo kaski a odzyskasz to po jakiś dwóch latach (sam gaz dopiero 1,5 roku). I nie porównuj zwrotu instalacji do cen benzyny ponieważ u Ciebie wyjściowo w rozrachunku był ropniak a nie benzyniak (chodzi o bilans całej zamiany).

Dlatego nadal uważam że zmiana dla zmiany, żadna oszczędność. Wręcz bym napisał że strata :) ale pomijając wybór auta to ja sam chętnie swojego gruźlika do pracy (bravo jtd) bym zamienił na aksamitną benzynkę :)

U mnie w tym momencie na orlenie benzyna po ok 4,4 a gaz 2,14. Niestety 6 litrów było dla mnie nieosiągalne, 6,5 moja 147 paliła.

W zeszłym tygodniu podjechałem na jedną z krakowskich galerii celem zakupienia prezentów. Wracam na parking, a tam niespodzianka...

attachment.php

Wyciekł olej ze skrzyni biegów. Problemem okazał się uszczelniacz półosi - winę (przynajmniej częściowo) wziął na siebie mechanik, który wymieniał skrzynię. Auto na lawecie pojechało do Olkusza, do serwisu Autoitalia, gdzie niezawodny Pan Sławek doprowadził auto do odpowiedniego stanu, poprawiając niedociągnięcie mechanika z Krakowa (który poza tym jednym błędem odwalił kawał dobrej roboty :) )

A przy okazji pojawił się u mnie nowy temat... Mam okazję kupić Alfę 156 SW 2,5 V6 będzie w fantastycznym stanie (od bardzo zaufanego człowieka) - i chyba wrócę do Alfy, bo autko w doskonałym stanie. Do Alfy ciągnie, a Busso chyba rozwieje wszelkie wątpliwości... Miałem okazję być przewiezionym takim sprzętem i jestem pod ogromnym wrażeniem nie tylko dynamiki jazdy, ale przede wszystkim dźwięku, który rozłożył mnie na łopatki... I chyba tą bellę przygarnę na bardzo wiele długich lat, może nawet dostanie u mnie dożywocie.

Załączniki

• wyciek.jpg
    wyciek.jpg
    113.2 KB · Wyświetleń: 211
Pan sławek nadal sie tym bawi ?
pamietam kurde Pana ale sprzed ladnych kilku lat.
potem wysraly sie terminy u niego a jeszcze nie mialem takich znajomosci jak teraz na rynku serwisowym ar :-)

nawet czlowiek nie wie jak sie starzeje dopoki ktos mu nie przypomni o mechaniku sprzed kilku lat ...
ale ten czas leci

Pewnie, że się bawi i robi to w sposób wręcz fantastyczny. Wiedzę ma ogromną, tak jak i pasję. Każde swoje auto oddam do Niego bez mrugnięcia okiem :-)

Panie i Panowie, nadejszła ta wiekopomna chwila: ogłaszam oficjalnie, że SPRZEDAM Hyundaia Coupe FX 2.0 itd itp, szczegóły w tym temacie. Gdzieś koło wtorku, środy wystawię ogłoszenie na Otomoto albo innym OLX (na którym najlepiej Waszym zdaniem?) to wrzucę linka. Dlaczego sprzedaję? Dowiecie się jak sprzedam i zrealizuję cel:) Jak się nie uda, też się dowiecie, ale będę płakać :P Cena wywoławcza: powiedzmy 8500 zł, do rozsądnej negocjacji. Kontakt przez forum lub telefonicznie: 796 20osiem 79pięć. Nie mam niczego do ukrycia, wszystko będzie uczciwie załatwione, tak jak być powinno. Co jest złego, pokażę, co jest dobre, oglądający sam oceni.

Moim zdaniem lepiej na OLX wystaw za takie same pieniądze masz na 30dni a nie na 14 jak OtoMoto a każdy i tak sprawdza zawsze OLX i inne portale w poszukiwaniu samochodu.

Po pierwsze to nie szukaj tutaj kupca bo raczej nie znajdziesz a po drugie moim zdaniem lepie jak byś zrobił aktualne zdjęcia bo zawsze dziwnie wyglądają zdjęcie z lata a jest środek zimy.

Możesz mieć rację. W wolnej chwili zrobię bardziej aktualne

Może tez mieć rację że tu na takie cóś klienta nie znajdziesz :lol:

wiem wiem
temat nie o tym no ale moze inni kierowcy hujdaja tez tu zagladaja

mial ktos przyjemnosc z tym genesisem?

Coupe przy Genesisie Coupe to jak gruba świnia przy Ogierze z rodowodem - całe szczęście Hyundai nie poszedł tą samą drogą stylistyczną ,przez co Genesis Cup. zwłaszcza po lifcie jest bardzo ładnym autem

[MENTION=21261]QBOSS[/MENTION] dokładnie tak :D

A Hyundai został już zarezerwowany, jestem po słowie z przyszłym właścicielem, więc oficjalnie kończę swoją przygodę z koreańską marką. Raczej bezpowrotnie :P

Amortyzatory
Powrót