Headunit 12,3 cala android - montaż DIY

Miki Mik

Użytkownik
Auto
Stelvio 2022/200KM
No wiec zamontowalem jednostkę Headunit z Androidem 12,3 cala , 1920x720, CPU 8581a OctaCore 1,6GHz 32GB

- foto instrukcja:

1- demontaż listwy srebrnej ( 3 sruby w schowku + 2 nad schowkiem ) reszta na zatrzaskach

2- demontaż środkowej kratki wentylacyjnej - zatrzaski

3- demontaż osłony nad kolumnta kierownicu - zatrzaski

4 - demontaż radia ( 3 sruby torx )

5 - demontaż licznika ( na dole 2 sruby torx + zatrzaski ) - kieronice trzeba opuścić najniżej i do siebie - jesli sa lopatki to licznik wychodzi a lewo do drzwi

6 - demontaż schowka po lewej

7 -demontaż oslony pod kierownica na d dywanikiem

8 - demontaż jednostki sterującej ( 2 śruby i opada na dół )

Przewody ( główny gruby + antena GPS + antena DAB+ + antena am/fm itd ) przeciagnąć do jednostki sterującej

Nie sa potrzebne: mikrofon, glosnik, kamera cofania,

Przwody USB + slot na SIM przeciagnąć np w prawo do schodka

Wypiąc kostkę z jednostki sterującej i wpiąć do głowniego przewodu z radia + przewod antenowy am/fm w czarne gniazdo

Przewody z anten pociagnac wzdluz slupka i przkleić do szyby

Poskladac w odwrotnej kolejnosci.

Założyć ramkę w miejscu radia + wpiąć przwody + wsunąć od góry i zatrzasnąc + na koniec listawa + śruby w schowku

Działa wszystko:
- sterowanie z kierownicy, kamera cofania, zestaw głośnomówiący orgyginalny, sterownie klimatyzacją, ogrzewaniem itd itd
- tlumacznie na j polski prawie kompletne w ok 90%. a to co jest bez błedów stylistycznych

Po sparowaniu przez BT telefonu automatycznie odpala sie AA

Jedyny problem jaki mam to brak zasilania w orginalnych portach usb w podlokietniku - chyba mi gdzieś umknąło jedno podłączenie bo mam wtyczke męską którą gdzies musze wpiąc tzn w przewód żeński ..... hahaha jakos mi to po ciemku sie stało - moze ktoś podpowie na foto ponizej wtyczka

Całośc działa błyskawicznie, szybko sie uruchamia.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

WhatsApp Image 2025-12-21 at 17.06.06 (5).jpg

przewod.jpg

Obraz z kamery to z tej ori czy jakaś AHD była w komplecie?

Jak zmienisz to daj znać jak zmienił się kąt widzenia i czułość (szumy w nocy).

Jaki jest koszt takiej imprezy? Możesz podrzucić link do tego wyświetlacza?

Ostatnia edycja:
Funkcjonalność tego na pewno spoko ale kurcze, kwestia wyglądu dla mnie nie do przejścia.

Trzeba by zobaczyć w realu, może nie jest aż tak źle...
Podąża za dzisiejszymi trendami :-)

Jaki jest koszt takiej imprezy? Możesz podrzucić link do tego wyświetlacza?

kupilem na 11.11 na Ali za 1480 pln, jak wpiszesz stelvio+android sporo tego jest , ceny rozne od 2-3,5 tys pln w zaleznosci od pamieci i CPU ( na Alibabie mozna złapać dobrą cene ale nie wszytscy chca sprzedawac 1 szt ) . Jesli chces bawic sie w wgrywanie nakladek na system np DUDU to bierz CPU : UIS7862, 8581 jest nowszy ale słabiej wspierany, mody znajdziesz na xda albo podobnych stronach

Za niewiele więcej mogłeś dołożyć oryginalne radio z AA/CP

Kwestia gustu. Teraz 99% samochodów tak wygląda.
Na pewno ma lepsze parametry jak sądzę, i możliwosci rozbudowy.
Tak wiem, Alfą się tylko jeździ a na monitor ani kamerę nie patrzy ;).

(PS. nie chodzi o to, że się zachwycam tym wyglądem)

Ostatnia edycja:
panowie .... jednemu sie podoba innemu nie,...... wiedzialem co robie i po co ( to nie pierwsza ani druga jednostka ktora montowałem w swoich autach) , podzieliłem sie montażem bo od tego jest chyba to forum ......WESOŁYCH ŚWIĄT :-)))) !!!!

Pomijając kwestie wyglądu (mi osobiście podoba się zabudowanie w desce ori wyświetlacza, mimo że ekran mniejszy - ale wystarczający) co jest ważne tak na szybko:
1.Jakość dźwięku w systemach z base audio
2.Jakość dźwięku w systemach z mid i HK (szumy/dynamika - wytłumaczenie w nawiasie następnego punktu)
3.Czy z mid i HK głośność/balans/fader/eq działa dobrze (dlatego że w tych systemach to radio leci na full sygnał z radia do wzmaka w bagażniku żeby się nie zakłócał przy nieekranowanych kablach w wiązce z innymi liniami auta, a to wzmak reguluje vol/bal/fad/eq).
4.Stabilność - czy np nie zawiesi się i nie wywali CANa tak jak to robiły niektóre boxy do AA/ACP (czarny ekran/przebieg miga/problemy z usypianiem niektórych ECU przez to czyli drenaż aku)
5.Jakość/niezawodność w dłuższej perspektywie (boxy padały choć ori radia też)
6.Kamera cofania załączona - większość chińczyków ma za mały kąt no i kwestia linii generowanych czy pasują do gabarytów auta (bo z tym też zwykle słabo)

6. Dostalem od jednego Chińczyka ze 4 kamery, w tym 3 za free bo za każdym razem mu mówiłem że to co przyslal to za wąskie i nijak nie ma 150st jak pisał. W końcu wyszło że 150 to owszem ale podobno dla AHD a dla CVBS obcinają boki i ni cholery więcej nie wyciągnąłem od niego. Obraz owszem lepszy, czułość i szumy też na dużo lepszym poziomie - ale kąt widzenia znacząco gorszy niż w Alfie (a do takiej Toyoty to przepaść). Dlatego jak tu dali AHD to myślę że jest nadzieja ze może być nieźle, plus full screen.

Amortyzatory
Powrót