[159] hamulce - pisk podczas jazdy

dragan

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW
cześć wszystkim,
mam taki problem,
podczas jazdy słychać lekkie popiskiwanie. Wydaje mi się że dźwięk dochodzi z kół?
Na pewno nic nie piszczy jak auto ma włączony silnik i nie jedzie?
Ot fenomen.....

Jakieś podpowiedzi czego szukać....?????

Ja tak miałem jak blokowały mi się zaciski hamulcowe z tyłu, dodatkowo jedna tarcza była bardziej gorąca od drugiej. Zdemontowałem zaciski, wymieniłem gumki i nasmarowałem tłoczki specjalnym smarem, wymieniłem jeszcze tarcze i teraz jest ok.

No chyba w tym, co "się kręci" w czasie jazdy ;) - proponuję podnieść samochód i pokręcić kołami - może być łożysko, mogą być hamulce... może być coś, co się oberwało i trze.

prosty sposob na sprawdzenie czy to hamulce,sprawdz czy piszczy jak hamujesz ,lub delikatnie zaciagniesz reczny,u mnie tez piszczaly hamulce po wymianie cisza

I mnie też czasem popiskuje. Doszedłem, że winowajcą są tylne hamulce, zaciągając lekko hamulec ręczny - pisk ustępuje. Przed wymianą tylnych klocków owego zjawiska nie zaobserwowałem.

Mi w tylnym klocku odkleiła się zewnętrzna okładzina i gdy jechałem to klocek popiskiwał, widocznie ta okładzina miała na tyle luzu, że wchodziła w rezonans. Najlepiej to było słychać podczas skręcania.

prosty sposob na sprawdzenie czy to hamulce,sprawdz czy piszczy jak hamujesz ,lub delikatnie zaciagniesz reczny,u mnie tez piszczaly hamulce po wymianie cisza

Misiu klocki wymieniłeś i jest ok? Bo i u mnie zaczęło piskać, ale klocek jeszcze zdrowy, a tłoczki czyste pod gumką. wtf? może przez to że tarcza już ma rant?

tak,po wymianie jest ok,jak byly stare klocki to pyl itp zebraly sie w mocowaniu klockow i klocek do konca nie odsuwal sie od tarczy,teraz ladnie wyczyszczone i jest ok,3 klocki byly zdrowe ale jeden to juz totalne zero,wlasnie ten popiskujacy:)

Jeśli masz tarcze zużyte i na zewnętrznej krawędzi jest już kant to klocek może się o niego ocierać i popiskiwać.

Jeśli masz tarcze zużyte i na zewnętrznej krawędzi jest już kant to klocek może się o niego ocierać i popiskiwać.

No właśnie, a jaka jest minimalna grubość tarczy?
Jakiś straszny ten rant u mnie nie jest, może dać do tokarza niech zbierze delikatnie z wierzchu

u mnie w sumie też najbardziej słychać przy skręcaniu.
Tak czy inaczej chciałem klocki wymieniać, zastanawiam się tylko jeszcze nad tarczami?

Jeśli grubość tarcz jest OK i są oryginalne to lepiej na tym wyjdziesz jak je stoczysz. Kupowanie zamienników to istna loteria... Nie wiesz w co trafisz, a takie, które dorównają fabrycznym kosztują znacznie.

Też mam pytanie odnośnie pisku. Zaczyna piszczeć z lewej strony jak auto jest już "ciepłe" - naciskam hamulec - przestaje piszczeć - puszczam hamulec zaczyna znowu piszczeć przez jakiś czas. Bujam się z tym 2 rok... Klocki wymienione na nowe , zaciski przesmarowane ale zastanawiające jest to,że pisk ustaje w momencie hamowania...

U mnie takie objawy występowały przy zużytych klockach z tyłu. Popiskiwanie również pojawiało się po ich rozgrzaniu. Po wymianie absolutna cisza :)

Sprawdź czy tarcze są proste.

Gdyby były krzywe to by mu telepało kierownicą przy hamowaniu. Jeśli klocki są ok, tarcze są ok i nie maja rantu to wina moze być w jakości tarcz lub klocków. Nie wiem jak jest skonstruowany zacisk w 159 ale byc moze klocek sie "zacina" w samym siedzisku i trzeba to wszystko ładnie wyczyścić żeby mógł swobodnie, ale nie luźno przemieszczać się po prowadzeniu.

Gdyby były krzywe to by mu telepało kierownicą przy hamowaniu
Nie musi wcale telepać. Może się to objawiać nawet lekkim tylko "biciem" na kierownicy. W przypadku tylnych to bardziej słychać niż czuć.

Koledzy a ja szukam zestawu naprawczego do tylnego prawego zacisku, bo mi popiskuję w czasie hamowania , grubość tarcz i klocków jest ok w dodatku siedzi jeszcze seria, tylko rzuciła mi sie w oczy pęknięta gumka i w tym szukam przyczyny. ludzie nie oglądają sie już za bella tylko za tym co tak niemiłosiernie piszczy a mi aż wstyd hehe :) . I problem mam ze znalezieniem takiego zestawu naprawczego, jakies namiary? może już ktoś kupował ?

Amortyzatory
Powrót