• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] H7 vs LED vs HID

piotraskvw

Użytkownik
Auto
147 1.6 TS 105KM + była 159 2.0 JTDm 170KM, jest rodzinny autobus
Od dawna chodziło mi po głowie przetestowanie jakiś "polecane na internetach" ledy vs zwykła żarówka vs hid :)

Dzisiaj miałem trochę czasu i się pobawiłem.

Pacjent AR159 na zwykłych lampach z raczej zdrowymi odbłyśnikami.

Testowane:

• OSRAM NightBreaker Silver 64210NBS
    H7 55W 1500lm
    phpThumb_generated_thumbnail.png

• OSRAM 64218
    H7 65W 2100lm
    zrzut_ekranu_2014-12-06_o_13.36.05_1.png

• LED H7 X3 LUMILEDS ZES
    H7 50W 6000lm
    ZAROWKI-LED-H7-LUMILEDS-LUXEON-ZES-X3-100W-12000LM.jpg

• HID H7 35W 4300K
    Zestaw-HID-Xenon-H1-H3-H4-H7-xenony-UltraSlim-AC.jpg

Deklaracje producenta:

H7 55W 1500lm
  • OSRAM 64218
    H7 65W 2100lm
  • LED H7 X3 LUMILEDS ZES
    H7 50W 6000lm
  • HID - producent nie deklarował ilości lm, tylko moc 35W
    H7 35W 4300K

Pomiary "na stole" przy użyciu zasilacza labolatoryjnego 0-30V 10A
large_ZASLABORAT8.jpg

pobór prądu 63W (zgodny ze specyfikacją)
  • OSRAM 64218
    pobór prądu 73W (zgodny ze specyfikacją)
  • LED H7 X3 LUMILEDS ZES
    pobór prądu 15W (zdecydowanie za mało względem specyfikacji)
  • HID
    pobór prądu 45W (myślę, że można powiedzieć że zgodnie ze specyfikacją jeśli przetwornica ma dawać 35W na wyjściu)

Każde z testowanych źródeł światła zapewniło prawidłową linię odcięcia (sprawdzane przyrządem diagnostycznym) i nie oślepiało jadących z naprzeciwka (sprawdzane empirycznie).

A teraz najciekawsze pomiary:

Zdjęcia wykonane Nikonem D5100 ustawionym na:
  • Balans bieli, światło żarowe
  • ISO 1000
  • Tryb migawki, pojedynczy
  • Ostrość, AF-C
  • Pole AF, 3D
  • Pomiar matrycowy
  • ADL OFF
  • BKT OFF

"Ilość" światła zmierzona za pomocą światłomierza wbudowanego w telefon - wartość bezwzględna jest dla nas mało istotna, bo interesuje nas różnica pomiędzy różnymi źródłami światła.
Znaleziony został najjaśniejszy punkt, telefon ustawiony na statywie

• OSRAM NightBreaker Silver 64210NBS - H7 55W 1500lm
    68 LUX
    55W01.jpg

• OSRAM 64218 - H7 65W 2100lm
    97 LUX
    65W01.jpg

• LED H7 X3 LUMILEDS ZES - H7 50W 6000lm
    18 LUX
    LED02.jpg

• HID H7 35W 4300K
    110 LUX
    HID02.jpg

Podsumowanie:

OSRAM NightBreaker Silver 64210NBS - H7 55W 1500lm
Prawidłowy snop światła, brak oślepiania - punkt wyjściowy względem zamienników.

OSRAM 64218 - H7 65W 2100lm
Tak jak deklarował producent, daje o ok 30% więcej światła niż żarówka 55W, prawidłowy snop światła, brak oślepiania - bardzo ciekawa alternatywa, jednak produkt jest już prawie nie do kupienia.

LED H7 X3 LUMILEDS ZES - H7 50W 6000lm
Testowane LEDy są tragiczne, budowa snopa światła jest co prawda prawidłowa jednak świecą beznadziejnie.
Na pewno nie mają deklarowanych 50W i 6000lm! Wyliczając z proporcji względem klasycznej żarówki to te LEDy dają maksymalnie 400 lm.
Zdecydowanie NIE polecam.

HID H7 35W 4300K
Prawidłowy snop światła, brak oślepiania.
Ilości światła generowanego przez HIDy nie ma w deklaracjach producenta, jednak po pomiarach widać, że na pewno nie jest to 3200 lm, taką ilością generowanego światła mogą się pochwalić tylko fabryczne palniki xenonowe.
Po obliczeniach z proporcji wychodzi, że mają ok 2500 lm.

Dla chętnych znalazłem następcę żarówek 65W :)
Jest to OSRAM 62261SBP 80W H7
https://www.osram.pl/ecat/SUPER%20BRIGHT%20PREMIUM%20-%20SUPER%20BRIGHT%20-%20OFF-ROAD-%C5%BBar%C3%B3wki%20halogenowe%20do%20reflektor%C3%B3w%20samochodowych-Samochody-Automotive%20Lighting/pl/pl/GPS01_1090070/PP_EUROPE_PL_eCat/ZMP_1066356/

Formalnie jest opisana jako 80W natomiast pobór mocy jest raczej taki sam jak 65W (trzeba by zmierzyć dla pewności 100%), która bierze 73W.

Ostatnia edycja:
W jakiej odległości robiłeś ten pomiar lx.
Teoretycznie lampy tzw mijania mają ok 45 m zasięgu.
Robiłem kiedyś takie pomiary na tej właśnie odległości
Zwykłe H7 a LED
I LED w tej odległości poległ.
Szkodzą ,że nie masz dostępu do LED
Philips tych 2 gen.
Tak czy siak dzięki za test.

Również dziękuję za test.
Sam się ostatnio zastawiam co wsadzić w mijania do 159.
Mam obłyśniki po regeneracji i chciałbym jakąś porządną żarówkę.
Co do tych OSRAM 64218 jak te 65W ma się do odbłyśnika pod kątem temperatury i ewentualnego wypalenia go??

Mogę Ci podesłać na testy H7 LED II GEN Philipsa. Ja też robiłem swego czasu pomiary i trochę na nich jeździłem ale nie polecam raczej.
Te żarówki 65W to fajna alternatywa ale boję się, że ich temperatura pracy szybko wypali odbłyśnik w lampie soczewkowej.
Na przyszłość poszukaj może garażu podziemnego z wylewką betonową. Na niej najlepiej widać czy żarówka daje równo rozłożone widmo światła bo LED może dawać punktowo dużo więcej światła ale inne obszary często mają ciemne plamy.

- - - Updated - - -

Szkodzą ,że nie masz dostępu do LED
Philips tych 2 gen.
Tak czy siak dzięki za test.

Ja je testowałem i jeździłem chwilę, zresztą pisałem o nich na forum i jednoznacznie uważam, że ich montaż to zły pomysł dla normalnego użytkownika.

Ostatnia edycja:

Testowane:

Deklaracje producenta:

H7 55W 1500lm
  • OSRAM 64218
    H7 65W 2100lm
  • LED H7 X3 LUMILEDS ZES
    H7 50W 6000lm
  • HID - producent nie deklarował ilości lm, tylko moc 35W
    H7 35W 4300K

Pomiary pomiarami, ale jakie są Twoje prywatne odczucia i które z tych rozwiązań z czystym sumieniem byś polecił?

Fajne porównanie ;)

OSRAM 64218 - H7 65W 2100lm
Tak jak deklarował producent, daje o ok 30% więcej światła niż żarówka 55W, prawidłowy snop światła, brak oślepiania - bardzo ciekawa alternatywa, jednak produkt jest już prawie nie do kupienia.

Właśnie nigdzie ich nie mogę znaleźć - ile kosztowała ta żarówka jak była w sprzedaży?
Szkoda, że w zestawieniu zabrakło najtańszego OSRAM'a, tj. OSRAM H7 12V 55W PX26d 64210, bo te właśnie żarówki mam u siebie.

W jakiej odległości robiłeś ten pomiar lx.
Coś ok 7,5m

Co do tych OSRAM 64218 jak te 65W ma się do odbłyśnika pod kątem temperatury i ewentualnego wypalenia go??
Myślę, że różnica jest na tyle mała że można to pominąć.

Mogę Ci podesłać na testy H7 LED II GEN Philipsa.
Myślę że nie ma to sensu, w przypadku chińszczyzny można między bajki wsadzić deklarowaną ilość światała, jednak Philips raczej podaje prawdziwą wartość tj. 1500 lm co jest ekwiwalentem zwykłej żarówki.

Jeśli chodzi o best of: to HIDy, bo dają najwięcej światała. Muszę jeszcze dorwać przetwornicę 55W do testów :cool: - jednak HIDy są nielegalne

Jednak do jazdy na co dzień wziąłbym H7 65W, jest spokój, policja i ubezpieczyciel się nie czepia.
Jak chcecie oszczędzić odbłyśnik to radzę pomyśleć nad "dziennymi".

Jest też opcja nielegalna na dzienne, wsadzić mocne ledy "w postojówki" takie co na prawdę mają z 3-5W i dają ponad 600lm.

Jednak do jazdy na co dzień wziąłbym H7 65W, jest spokój, policja i ubezpieczyciel się nie czepia.
Jak chcecie oszczędzić odbłyśnik to radzę pomyśleć nad "dziennymi".

Jest też opcja nielegalna na dzienne, wsadzić mocne ledy "w postojówki" takie co na prawdę mają z 3-5W i dają ponad 600lm.

Masz sprawdzone postojówki o takiej mocy, które wytrzymają więcej niż 2-3 miesiące?

Fajne porównanie ;)

Właśnie nigdzie ich nie mogę znaleźć - ile kosztowała ta żarówka jak była w sprzedaży?
Szkoda, że w zestawieniu zabrakło najtańszego OSRAM'a, tj. OSRAM H7 12V 55W PX26d 64210, bo te właśnie żarówki mam u siebie.

Gdyby ktoś chciał kupić te osramy 65W to szukajcie w lokalnych sklepach, ja je wypatrzyłem zupełnie przypadkiem na półce w lokalnej hurtowni elektrycznej i mnie zaintrygowały, w tym tygodniu zapłaciłem za nie 20 zł sztuka.

Jak mi coś jeszcze wpadnie w ręce to dorzucę do testu, mogę bez problemu powtórzyć te same warunki testowe :)

Prośba do moderacji o przypięcie testu, moim zdaniem jest dość wartościowym materiałem :)

Ostatnia edycja:
Ogólnie polacacie HIDy jeśli chodzi o ilość światła ? Mógłbym jakiś link do zakupu np. tych testowanych ?

Ogólnie polacacie HIDy jeśli chodzi o ilość światła ? Mógłbym jakiś link do zakupu np. tych testowanych ?

O tym jest już dużo na forum. Poza tym HID'ów jest tyle na rynku i sytuacja tak się szybko zmienia, że praktycznie co 3-4 miesiące coś nowego się pojawia. Tylko z ich jakością jest różnie i ciężko polecić coś konkretnie. Zresztą jedne świecą w miarę w lampie soczewkowej a w zwykłej słabo i na odwrót. Więc opinii szukaj w wątku o HID'ach.

Też panowie szukam czegoś żeby założyć tylko nwm co będzie lepsze hidy czy ledy?

Też panowie szukam czegoś żeby założyć tylko nwm co będzie lepsze hidy czy ledy?

Przeczytaj między innymi ten temat i zobacz na wyniki testu. Sam sobie odpowiesz.

Gdyby ktoś chciał kupić te osramy 65W to szukajcie w lokalnych sklepach, ja je wypatrzyłem zupełnie przypadkiem na półce w lokalnej hurtowni elektrycznej i mnie zaintrygowały, w tym tygodniu zapłaciłem za nie 20 zł sztuka.

Jak mi coś jeszcze wpadnie w ręce to dorzucę do testu, mogę bez problemu powtórzyć te same warunki testowe :)

Prośba do moderacji o przypięcie testu, moim zdaniem jest dość wartościowym materiałem :)
Rozważymy przyklejenie gdy, uzupełnisz pomiar lx o odległości
15,30,45m bo 7.5 m to nie za bardzo się przekłada na rzeczywiste warunki podczas jazdy.

Rozważymy przyklejenie gdy, uzupełnisz pomiar lx o odległości
15,30,45m bo 7.5 m to nie za bardzo się przekłada na rzeczywiste warunki podczas jazdy.

A wiesz, że pomiary na dodatkowych odległościach w przypadku takiej samej lampy są bezcelowe.
Fizyki nie oszukasz, reflektor ma stały "zasięg konstrukcyjny" i z nim nic nie zrobisz zmieniając źródło światła.
Jeśli w jednej odległości dokonasz pomiaru w okolicy punktów 75R oraz 50R (oba punkty są blisko siebie, a światłomierz jest ustawiony mniej więcej w ich miejscu) to wynik pomiaru na większych odległościach będzie proporcjonalnie niższy.
Zwróć uwagę, że porównujemy różne źródła światła, aby znaleźć to najbardziej wydajne i przy okazji dające snop maksymalnie zbliżony do żarówki H7 (co oznacza, że max jasność ma być w tych samych punktach).
Dodatkowo są wykonane zdjęcia oświetlonej powierzchni aby można było porównać równomierność oświetlenia.

EDIT,
W sumie to wiesz co, mam gdzieś czy zostanie wątek przypięty - napisałem to z myślą o innych.
Człowiek chciał dobrze, poświęcił swój własny czas (w tym dogadanie diagnosty aby udostępnił przyrząd pomiarowy na stacji diagnostycznej) i pieniądze aby coś sprawdzić dla innych a "cudowna moderacja" (w sumie na każdym forum jest tak samo skrzywiona w swojej "nieomylności") stwierdza, że czegoś im brakuje, ale sami z własnej kieszeni podobnego testu nie zrobią.
Chcesz lepszy test, to zrób go sam. Najlepiej wynajmij przyrząd do komputerowej analizy snopa światła (taki pomiar robi się z odległości 50cm od lampy i nie potrzeba pomiarów z 15,30,45m :evil:).

Ostatnia edycja:
EDIT,
W sumie to wiesz co, mam gdzieś czy zostanie wątek przypięty - napisałem to z myślą o innych.
Człowiek chciał dobrze, poświęcił swój własny czas (w tym dogadanie diagnosty aby udostępnił przyrząd pomiarowy na stacji diagnostycznej) i pieniądze aby coś sprawdzić dla innych a "cudowna moderacja" (w sumie na każdym forum jest tak samo skrzywiona w swojej "nieomylności") stwierdza, że czegoś im brakuje, ale sami z własnej kieszeni podobnego testu nie zrobią.
Chcesz lepszy test, to zrób go sam. Najlepiej wynajmij przyrząd do komputerowej analizy snopa światła (taki pomiar robi się z odległości 50cm od lampy i nie potrzeba pomiarów z 15,30,45m :evil:).

Pisałeś do któregoś z moderatorów tego działu?

A wiesz, że pomiary na dodatkowych odległościach w przypadku takiej samej lampy są bezcelowe.
Fizyki nie oszukasz, reflektor ma stały "zasięg konstrukcyjny" i z nim nic nie zrobisz zmieniając źródło światła.
No teraz to pojechałeś ze swoją ignorancją na temat optyki.
Reflektor jest konstrukcją do JEDNEGO żródła światła czyli żarówki H7.
Inne żródła czyli HID i LED są tylko podobne ale znacząco zmieniają optykę reflektora.
Dlatego pomiary z odległości 7 m są tylko informacją jak mocno świeci dane żródło światła a nie JAK świeci.
Pomiary w odległościach maksymalnego oświetlenia danego reflektora da nam pogląd jak bardzo HID i LED zbliżone założeń inżynierów .
Bo co mi po tych lx przy 7 m jak na 45 będzie tyle samo albo i mniej jak przy dobrej żarówce H7
Z założenia retrofit ma poprawić starszą konstrukcję a nie być tylko protezą.
Dlatego dla pełnego obrazu twojego testu brakuje tych pomiarów.
Im lepiej widać na maksymalnej odległości zasięgu reflektora tym wcześnie kierowca zauważy przeszkodę i ma więcej czasu na reakcję.

Ostatnia edycja:
Grzesiek Duda testował kiedyś kilka H7-emek bodajże, na pewno halogenowe. I wyniki nie były tak przewidywalne jak napisałeś. Z tego co pamiętam któreś Osram night breaker charakteryzowały się mniejszą ilością światła na średniej odległości, za to w dalszej strumień był mocniejszy.
Dlatego warto byłoby wzbogacić temat, skoro masz wiedzę ku temu i sprzęt.

Amortyzatory
Powrót