H7 LED - temat ogólny

Taka temperatura jest na zewnątrz odbłyśnika a nie w środku gdzie znajduje się LED. Ledy oddają ciepło w tył na radiator a zwykłe żarówki H7 do środka.

Zastanawiam sie jak szybko te 70 stopni w środku lampy wykończy odbłyśnik....
To jest wysoka temperatura. Mi np nie uśmiecha się regenerowanie odbyłsników co 2 lata....

Temperatura zwykłej H7 jest dużo wyższa od LED i nikt co 2 lata nie regeneruje odbłyśników, więc raczej nie ma się co bać o trwałość lampy. Poza tym tworzywa sztuczne są wtryskiwane przy temperaturze 150-200* (http://tworzywa.com.pl/Poradnik/Par...ektórych-tworzyw-sztucznych-wtrysk-21694.html) więc też nie ma się czego obawiać. Chłodzenie potrzebne jest LEDom. Przy wyższej temperaturze wydajność spada.

Najpierw zregeneruje odbłyśniki i zobaczymy jaki będzie efekt. Napewno podzielę się informacją po regeneracji.

A czy jest przymus zamykania lampy ? Nie może być tak żeby ten radiator wystawał delikatnie z lampy?

Najpierw zregeneruje odbłyśniki i zobaczymy jaki będzie efekt. Napewno podzielę się informacją po regeneracji.

A czy jest przymus zamykania lampy ? Nie może być tak żeby ten radiator wystawał delikatnie z lampy?
Wilgoć, brud...

Dlaczego w/g niektórych reflektory w Alfie są do bani...słabo świecą itp itd.Nie ważne czy to o 145 155 156 159 sami niewidomi bo im słabo świeci.To do tej pory k.. czym jeździliście???Terenówką z dwunastoma reflektorami na dachu czy jak??? Światła w 159 są całkiem nie złe. Kurza ślepota ta przypadłość się nazywa.

Nie wiem czy doczytałeś ale światła bardzo chwale w GT, w Spiderze natomiast w 159 to porażka. Wiekszość się ze mną zgodzi.

Ja miałem w 159 świeczki, ale przed wywaleniem ~600zł na porządne LEDy H7 Philipsa siedemdziesiątej ósmej generacji, postanowiłem wymienić odbłyśniki na nowe (zregenerowane) za 150zł, rączkami panów co takie rzeczy robią na co dzień. I lampy świecą elegancko na zwykłych żarówach H7 z Castoramy, a nie żadnych X-Night-Super-Gunwo za 200zł sztuka. Teraz mam zenony 25W w Giulii i nie ma jakiejś szalonej przepaści względem mojej 159, a spodziewałem się, że będzie.

Co do "wypalania" odbłyśników to problemem jest ilość mocy, która w halogenie H7 idzie w podczerwień. Te tam 70 czy 80 stopni na radiatorze LEDa to jest żart przy tym.

A jeszcze w kwestii oślepiania, to z moich doświadczeń po nieprawidłowym zamontowaniu żarówki H7, konstrukcja projektora (odcięcie) w 159 sprawia, że "zagubione" światło nie wali po oczach innych uczestników ruchu jak co drugie Ducato, tylko raczej strumień idzie ostro w dół - po felernej wymianie byłem w szoku jak jasno zrobiło się tuż przed autem, tylko że później dopiero zauważyłem, że nie widzę dalej niż na 20m :P Tak więc teoretycznie taki LED, nawet jeśli nieprawidłowo umieszczony (mają zazwyczaj pierścienie, pozwalające obracać trzon względem mocowania), nie będzie oślepiał, a co najwyżej "para pójdzie w gwizdek".

Cytując klasyka:

... do tej pory k.. czym jeździliście???.....

do tej pory k... czym jeździłeś, jeżeli piszesz, że w 159 światła są OK ? Dobre światła na pewno nie są w 146.

- - - Updated - - -

Teraz mam zenony 25W w Giulii i nie ma jakiejś szalonej przepaści względem mojej 159, a spodziewałem się, że będzie..

Tutaj odpowiedź dlaczego tak jest:

https://moto.onet.pl/uwaga-absurd-producenci-nabijaja-nas-w-butelke/scxryev

Niedawno w Motorze lub AutoŚwiecie był test porównawczy różnych źródeł światła. Wyszło w teście, że Nie zawsze Xenony były lepsze od halogenów...

Co do "wypalania" odbłyśników to problemem jest ilość mocy, która w halogenie H7 idzie w podczerwień. Te tam 70 czy 80 stopni na radiatorze LEDa to jest żart przy tym.

A jeszcze w kwestii oślepiania, to z moich doświadczeń po nieprawidłowym zamontowaniu żarówki H7, konstrukcja projektora (odcięcie) w 159 sprawia, że "zagubione" światło nie wali po oczach innych uczestników ruchu jak co drugie Ducato, tylko raczej strumień idzie ostro w dół - po felernej wymianie byłem w szoku jak jasno zrobiło się tuż przed autem, tylko że później dopiero zauważyłem, że nie widzę dalej niż na 20m :P Tak więc teoretycznie taki LED, nawet jeśli nieprawidłowo umieszczony (mają zazwyczaj pierścienie, pozwalające obracać trzon względem mocowania), nie będzie oślepiał, a co najwyżej "para pójdzie w gwizdek".

W pełni się zgadzam z tym co napisałeś. Potwierdza to też to, że cokolwiek nie wsadzimy w soczewkę to nie będziemy nikogo oślepiać (w założeniu, że mamy prawidłowo ustawione światła).

Ostatnia edycja:
Bzdury piszesz.Kurza ślepota,brudne szyby albo wypalone odblysniki.Cos z tych rzeczy tycz sie 145/6 i 159 w twoim przypadku.

Ostatnia edycja:
Bzdury piszesz.Kurza ślepota,brudne szyby albo wypalone odblysniki.Cos z tych rzeczy tycz sie 145/6 i 159 w twoim przypadku.

Dzięki. Wiedziałem, że coś jest nie tak. Oczy przebadałem - OK. Szyby umyłem. Nic to nie pomogło. Nie wpadłem tylko na to, żeby jechać z nowym autem w 1998roku (146) z reklamacją, ze mają kiepskie lampy (chyba, ze fabrycznie montowali wypalone odbłyśniki). Jakoś większość użytkowników nie bez powodu uważa, że światła w 159 są kiepskie. Bez znaczenia, czy auto było nowe czy używane. To, ze można zrobić lepiej działające światła to oczywista oczywistość. Moja 12 letnia Yariska lepiej oświetlała drogę (na halogenach).

Ja również nie wiem na co niektórzy narzekają. Po regeneracji odbłyśników i prawidłowej regulacji reflektorów na stacji diagnostycznej (a to jest bardzo ważne, bo sama regeneracja nic nie da jak będą gówniano ustawione) światła w 159 są naprawdę bdb. I to na standardowej, ale markowej żarówce. Na Tungsram Megalight Ultra +90% jest już w ogóle dobrze, ale niestety kosztem żywotności.

W nowej Astrze K czy Toyocie Corolli, którymi często jeżdżę służbowo światła halogenowe świecą gorzej niż w 12-letniej 159.....

Ja również nie wiem na co niektórzy narzekają. Po regeneracji odbłyśników i prawidłowej regulacji reflektorów na stacji diagnostycznej (a to jest bardzo ważne, bo sama regeneracja nic nie da jak będą gówniano ustawione) światła w 159 są naprawdę bdb. I to na standardowej, ale markowej żarówce. Na Tungsram Megalight Ultra +90% jest już w ogóle dobrze, ale niestety kosztem żywotności.

W nowej Astrze K czy Toyocie Corolli, którymi często jeżdżę służbowo światła halogenowe świecą gorzej niż w 12-letniej 159.....

Chciałbym zapytać kolegów czy nowe lampy na allegro są cokolwiek warte?
Bo sezon zimowy się zbliża a światła mam w tragicznym stanie, tyle że wysłanie starych lamp do regeneracji to pewnie z tydzień zejdzie z przesyłkami albo lepiej, a auto potrzebne.

czy ktos wie czy można gdzies nabyc droga kupna drucik zapinający żarówke h7. W moim nowym nabytku poprzedni właściciel pewnie zgubił oryginalny drucik i zastąpił go zwykłym miedzianym drutem którym zawinął na okrętkę żarówke - druciarstwo i to dosłowne...

Najprawdopodobniej jutro dostanę najnowszy produkt Philipsa czyli H7 z linii "X-tremeUltinon LED gen2".
Dostanę je na testy a potem być może będę miał możliwość zakupu, nieco taniej niż na allegro: https://allegro.pl/oferta/philips-h...cb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Niby jest już filmik testowy ale moim zdaniem mało obiektywny: https://www.youtube.com/watch?v=17sVHfR5zIc

Postaram się zrobić zdjęcia i może jakiś film z jazdy. Tylko znając życie będzie to niezbyt szybko. Za to będę chciał szybko ocenić je, jako użytkownik a nie YouTube'r, który ma z tego profity.

Ostatnia edycja:
Najprawdopodobniej jutro dostanę najnowszy produkt Philipsa czyli H7 z linii "X-tremeUltinon LED gen2".
Dostanę je na testy a potem byćmoże będę miał możliwość zakupu, nieco taniej niż na allegro: https://allegro.pl/oferta/philips-h...cb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Niby jest już filmik testowy ale moim zdaniem mało obiektywny: https://www.youtube.com/watch?v=17sVHfR5zIc

Postaram się zrobić zdjęcia i może jakiś filmik z jazdy. Tylko znając życie będzie to niezbyt szybko. Za to będę chciał szybko ocenić je, jako użytkownik a nie YouTube'r, który z tego ma profity.

Czekam z niecierpliwością.. :)

Już je mam w garażu i być może jutro zostaną zamontowane. Tylko najpierw muszę zrobić zdjęcia i filmy na zwykłych H7 oraz takich średniej klasy H7 LED.

ja mam H7 LED ustawione poprawnie wdg sztuki , zrobie wieczorem zdjęcie :) wczoraj jechałem w okolice dąbrowy chełmińskiej w nocy droga ciemna , słup światła bardzo dobry, przed maską i przynajmniej 70m od maski, nikt nie mruga ze oślepiam, więc ja polecam :) miałem źle ustawione to świeciły słabo.

Amortyzatory
Powrót