• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Gwint w 155

Kupiłem...założyłem... i jest problem:) Jeśli chodzi o komfort jazdy to jest lepiej niż było na starych sprężynach i amortyzatorach jest sztywno ale dobrze wszystko tłumi, ale gwint ma regulacje 0-60 i na 0 mm koła chowają się w nadkolach a gdzie jeszcze obniżenie wg mechanika jest najwyżej jak się da. Zły gwint czy zły mechanik?:)Możliwe że źle ustawił???

Chyba źle ustawił.. a jak patrzysz na amortyzator to talerzyk ze sprężyną jest na samym dole gwintu czy na samej górze ?

Jeden talerzyk jest na dole gdzie gwint się kończy a drugi ze sprężyną na górze między nimi jest kilka cm

Ten drugi talerzyk robi za kontrę więc jak najszybciej wkręć go do góry.

Tak mi się wydawało że on powinien kontrować ale mechanik był mądrzejszy:).OK. i teraz co jeśli oba skręce niżej to się podniesie czy obniży(to już będzie dramat:))

Im bardziej wydluzysz sprezyne tym bedzie wyżej. Im krótsza sprezyny tym niżej. Wiec nakretke która jest przy sprezynie skręc na dół.

Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk

Jakoś chyba okrężnie to opisałeś xD im niżej talerzyki będą tym niżej auto stanie.. im wyżej tym wyżej :D

Mi się wydaje na logikę że jest tak jak kolega omen pisze - bo Ja mam talerzyki na maxa do góry dalej niema już zwoi gwintu a koła chowają się w nadkolach - i jakbym w dół obniżało to u mnie nie ma już gdzie ale jutro sprawdzę na samochodzie jak to wyjdzie.

Hmm dziwne xD.. u mnie jest tak jak napisałem.. jak skręcam do dołu to auto schodzi w dół.. a jak skręcam do góry to auto idzie do góry..

Hmm dziwne xD.. u mnie jest tak jak napisałem.. jak skręcam do dołu to auto schodzi w dół.. a jak skręcam do góry to auto idzie do góry..

Jakim cudem? Kręcąc w górę ściskasz sprężynę a co za tym idzie skracasz ją. Jak więc to możliwe, że dzięki temu samochód się podnosi?

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com

Niewiem jakim cudem ale tak jest.. :P moja regulacja wprawdzie jest zwykle o jakieś 1-1,5cm mierzone suwmiarką po gwincie od dołu amora.. więc jak odkręcę talerzyki do dołu o te 1,5cm to mam niżej.. a jak przykręce talerzyki do góry o te 1,5cm to mam wyżej..

Niewiem dlaczego i jak :P ale tak właśnie ustawiam u siebie gwint.. i tak to działa.. Różnica wysokości auta to właśnie te około 1-2cm patrząc odstęp nadkola od opony..

Niewiem jakim cudem ale tak jest.. :P moja regulacja wprawdzie jest zwykle o jakieś 1-1,5cm mierzone suwmiarką po gwincie od dołu amora.. więc jak odkręcę talerzyki do dołu o te 1,5cm to mam niżej.. a jak przykręce talerzyki do góry o te 1,5cm to mam wyżej..

Niewiem dlaczego i jak :P ale tak właśnie ustawiam u siebie gwint.. i tak to działa.. Różnica wysokości auta to właśnie te około 1-2cm patrząc odstęp nadkola od opony..

Można prosić jakieś zdjęcie Twojego zestawu?

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com

Obniżając auto trzeba ściągnąć skok amortyzatora, ściągając samą sprężynę auto będzie się podnosić

Można prosić jakieś zdjęcie Twojego zestawu?

Proszę
28.jpg

to FK Automotive Konigsport

W gwincie o ile mi wiadomo nie da się ściągnąć skoku amortyzatora.. chyba że się mylę..

Tak to wygląda u mnie - przód jeszcze do życia ale tył fatalnie1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

No powiem Ci tak najprościej będzie jak po prostu weźmiesz auto na lewarek i zaczniesz zmieniać ustawienia i tyle ;) nikt za Ciebie tu tego nie zrobi :D

Metodą prób i błędów dojdziesz sam do odpowiedniego ustawienia.. przede wszystkim ten talerzyk na dole to kontra.. więc powinien znajdować się na ścisk pod tym wyższym talerzykiem..

Poza tym ja bym wziął oba talerzyki do połowy gwintu jakoś tak żeby sprężyna się rozciągnęła i zobaczył jak będzie.. i od tego korygował góra lub dół..

Nie ma w tym żadnej filozofii po prostu ustawiaj mierząc suwmiarką tak samo lewy i prawy tył i osobno przód.. na tyle bierz poprawkę na to że jest lżejszy bo silnik na przodzie.. więc trzeba ustawić odpowiednio wyżej lub niżej żeby całe auto stało równo..

Powodzenia! daj znać jak wyszło.. z fotkami najlepiej :D

Zastanawiam sie na obnizajacym zawieszeniu przod -35 tyl -30 w swojej AR 155 felga 16" chce zeby to jakos ladnie sie prezetowalo ale zeby tez nie bylo nie wiadomo jak nisko :D bd to w miare czy nizej posadzic i jak z amortyzatorami jak bd nizej niz -40 :D moze mialby ktos do zaoferowania jakies czerwone sprezyny :D chetnych na PW

najlepiej pro kit
attachment.php

Załączniki

• prokit.jpg
    prokit.jpg
    107.5 KB · Wyświetleń: 267
uuu Rafał tak sie prezentuje teraz twoje 8v :D klasa ile poszło w dół jak ze sztywnością???

Ja u siebie czuje na kierownicy każdą nierówność tak to przenosi :)

jeszcze nie umyta od roku :D

ogólnie miała siąść 30mm z tyłu i 30 z przodu (tu mam prokity od 146 teoretycznie zamienne z tymi ze 155) ale z racji tego ze był ato wersja super czyli wyższe sprężyny siadał po 40mm tu i tu.

nierówności nie czuje na kierownicy bardziej doskwiera mi efekt małego ping ponga z przodu ale to przez zwykłe amory monroe z przodu. Z tyłu mam kyba i jest wszystko ok

Amortyzatory
Powrót