flyberry.pl napisał:
Lowtec kosztuje 2500 a Eibach Pro Kit 900 plus amortyzatory B4 1200 więc praktycznie to samo - i tak mam twardo ale moje pytanie brzmiało jaka jest róznica miedzy twardym kitem a gwintem powiedzmy na tym samym obnizeniu bo sam niemam porównania - moim zdaniem lepiej wydac na gwint chociazby przez mozliwosc ustawienia fabryki na zime- ale odczuć twardości z jazdy niemam stad pytam
Różnica w twardości jeśli już to nie wynika z wysokości. Odpowiedzieć na pytanie o twardość będzie trudno bo to nie tylko subiektywne ale i mocno zależne również od opon. Bilstein B4 to zamiennik zwykłych amortyzatorów, według producenta nie powinien być twardszy - dopiero B6 jest "usportowione".
Na tym zdjęciu auto stoi na Eibachu Pro-Kit + Bilstein B6 + 205/45R16. W teorii ma to być zestaw na circa -30mm. W praktyce jest tak jak widzisz.
Nie miałem żadnych problemów w zimie. Nie było też problemów z krążenikami itp ALE w zimie jeżdżę na 205/50R15. Średnica kół jest ta sama więc wysokość auta się przez to nie zmienia.
Na zimowych oponach komfort jazdy był naprawdę bardzo dobry. Auto było twarde, ale nie betonowe. Na letnich zrobiło się jednak dużo twardziej bo opony (swoją drogą rewelacyjne Bridgestone RE002) mają BARDZO twardą ściankę boczną. Różnica jest w stosunku do zimowego ogumienia jest olbrzymia. Mimo to w mojej opinii auto ciągle nadaje się do normalnej, codziennej jazdy.
Czy jakiś gwint będzie twardszy czy nie zależy od co najmniej kilku czynników, często tak pozornie drobnych jak opony. Taki sam wpływ ma masa samochodu. U mnie np pełny bak paliwa (circa 60 litrów które siedzą ZA tylną osią) wyraźnie wpływa na komfort jazdy. To samo zawieszenie zanotowane w "gołym" 1,6 może się wyraźnie różnić od dobrze wyposażonego 2,0. Na koniec pamiętaj, że opinia jest jak dupa - każdy ma własną. To co dla mnie może być całkiem wygodne dla Ciebie nie musi.
W każdym razie radzę być ostrożny jeśli chodzi o wszelkiej maści tanie gwinty. Kilka razy miałem okazję jeździć różnymi autami a których właściciele zdecydowali się na różnej maści tanie rozwiązania. Cechą wspólną był za każdym razem fakt, że te zawieszenia były bardzo twarde co niestety skutecznie utrudniało szybką jazdę po czymkolwiek innym niż idealnie równy stół.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com