[Giulia] Gulia Bagaznik

grzesb156

Nowy
Auto
Byla -156fl 1,9jtd jest 159 2.4
Giulia Bagaznik

Porownujac bagazniki Giuli i 159 odpowiednio 480l i 405l, jakos wizualnie nie widze takiej roznicy na korzysc giuli, wrecz odwrotnie. W najnowszym motorze jest test bagaznikow- rzeczywiste pojemnosci, Giuli nie ma, jest Stelvio 525l dane fabryczne, rzeczywista zmierzona 428l czy z Giulia nie jest podobnie?

Ostatnia edycja:
nie mierzyłem sam, ale miałem 159 sedan, mam teraz SW a zamówiłem Giulię i moje odczucie jest takie że jest wyraźnie większy, ma również lepszy otwór załadunkowy (szerszy i niższy próg). W 159 SW jest za to wyżej. Jedyne co mi przeszkadza w Giuli to zbyt masywna rozpórka za oparciem kanapy, bardzo ogranicza wkładanie dłuższych i wyższych przedmiotów (sporadycznie, ale czasem taka potrzeba zachodzi). Druga sprawa to głośnik w półce jeśli weźmie się lepsze audio - wystaje do bagażnika.

ja zamierzam coś zrobić u siebie wkładką pod podłogą bagażnika, tak żeby tam więcej drobiazgów upychać i żeby nic nie latało po bagażniku na codzień.

Miałem dwie 159 i dwie Giulie. Ogólnie jakoś specjalnie z bagażnika nie korzystam ale mam wrażenie, że w 159 się jakoś łatwiej do niego był dostęp. To chyba konstrukcja otworu klapy. W Giulii jest jakoś niżej i mniej wygodnie. Pojemność wystarczająca nawet żeby zapakować wózek z gondolą. Robiłem foty w wątku z moją białą Super.
Żeby nie latały drobiazgi to polecam filcowy kuferek z rzepami. Bardzo dobrze się trzyma. Są różne rozmiary z kieszonkami.

Planuję zamontować jeszcze jakieś haczyki do siatek z zakupami. Tylko jeszcze nie wiem jak i do czego przymocować. Cały świat już ma przynajmniej jeden plastikowy haczyk w bagażniku a Alfa oczywiście nie :( To by pewnie zwiększyło wagę :D Jak ktoś już coś takiego kombinował to proszę o info

Ostatnia edycja:
Za trzecim razem (wyjazdem) udało się to samo co w 159sw zapakować do Giulii.

Giuli nie ma, jest Stelvio 525l dane fabryczne, rzeczywista zmierzona 428l czy z Giulia nie jest podobnie?
Różnica pewno wynika z tego, ze w większości Stelvio lewa strona jest zajęta przez subwoofer, przez co zmniejsza się szerokośc o jakieś 15-20 cm.
Aha, no i liczyli wszystkie szpary, ktoś wyjmie koło to zyska sporo pod podłogą.
Wiec jeżeli w Giuli nie ma jakoś suba wielkiego, czy nie ma koła, to można liczyć z 20-30 l mniej zapewne niż katalogowe.
Mam te gazetę, mogę wkleić przy czasie te dane. Pocieszajace jest to, że konkurencja wypadła równie słabo, nawet sporo wiesza konkurencja !!! ;) :D
Np:
BMW X3 - 445
Volvo XC60 - 421
VW Tiguan - 317 (komedia :D )
Większe auta (tyle tylko, że nie specyzowali,czy chodzi o nowe czy starsze wersje)
Porsche Cayenne - 369 l
Audi Q7 - 389 !!!
Volvo XC90 - 383
BMW X5 - 420

Największe miały:
Honda CR-V: 520 i Skoda Kodiaq: 516.
No ale to ma wygląd TIRa, więc ;)
A najlepszy jest bajer z nowym Jagiem E-Pacem. Maluszek ma tylko 440 cm ale niby bagażnik 577 l, mówię WTF może go wybiorę, wieszy bagażnik niż w Stelvio, lepiej parkować.
A okazało się, że cwaniaki liczyli tak cały tył do linii dachu. Realnie ma ponoć ok 350-400 l.

Załączniki

• bagaznik_stelvio.jpg
    bagaznik_stelvio.jpg
    54.4 KB · Wyświetleń: 142
Ostatnia edycja:
w giuli sub nie jest rozwiązany w ten sposób jak w stelvio - jest pod półką - tył głośnika na wierzchu - raczej nie ogranicza pojemności, choć przy upychaniu czegoś na siłę nie wiem czy nie ma ryzyka jego uszkodzenia. lokalizacja taka sobie delikatnie mówiąc.

w giuli sub nie jest rozwiązany w ten sposób jak w stelvio - jest pod półką - tył głośnika na wierzchu - raczej nie ogranicza pojemności, choć przy upychaniu czegoś na siłę nie wiem czy nie ma ryzyka jego uszkodzenia. lokalizacja taka sobie delikatnie mówiąc.

Na suba trzeba uważać podczas pakowania bagażnika.

Jeśli chodzi o porównanie do 159 to moim zdaniem w Giulii jest łatwiejszy dostęp do bagażnika. I strasznie żałuję, że nie ma Giulii Sportwagon bo czekałem i się niestety nie doczekałem.

n
ja zamierzam coś zrobić u siebie wkładką pod podłogą bagażnika, tak żeby tam więcej drobiazgów upychać i żeby nic nie latało po bagażniku na codzień.

Mi też brakowało miejsca na szpargały w bagażniku i haczyka na zakupy. Pierwszy problem rozwiązałem usuwając cześć styropianowej wkładki w której był kompresor. Odsłoniłem otwór do wgłębienia w bagażniku w którym po odgrodzeniu bezpieczników wszystko się zmieściło.
Dodatkowo zamontowałem haczyk na zakupy z Audi wykorzystując elementy konstrukcyjne bagażnika (bez wiercenia i innych ingerencji).

Ktoś na youtubie ćwiczył z tym haczykiem tylko taśmę wybrał jasną - https://youtu.be/oundFp0Vejk

89.jpg

90.jpg

Ostatnia edycja:
Masz fotkę albo link żeby zobaczyć jak to wygląda?

Są ok. Powinny być w standardzie...Albo chociaż w jawnej opcji :)

pakiet organizer - uchwyty w podlodze bagaznika, siatka do nich i wieszak. jedyne 830zl ale siatka dobrej jakosci i wszystko razem bardzo praktyczne - dodalem do konfigu swiadomie i bardzo sobie chwale ( w 159tkach ćwiczyłem uniwersalne zamenniki i to byla porazka jakosciowa/badziew)

W opisie pakietu są tylko uchwyty

Uzytkuję na zmianę 159SW i Giulię. Wcześniej miałem 159 sedan i po zakupie 159SW w końcu bez problemu wkładałem wózek do bagaznika. Żeby było śmieszniej to wygodniej mi było załadować wózek do Brery niż do 159 sedan ;) Wielkość bagazników w 159 sedan i SW niby jest taka sama, ale jednak w SW można zapakować wyżej (bez szału bo szyba jednak jest nisko nad półką ale sama roleta jest chyba wyżej niż pokrywa klapy 159 sedan) i dostęp jest o NIEBO lepszy w SW.

Wielkościowo jakoś nie odczuwam różnic bagażnika 159 sedan kontra Giulia, subiektywnie są podobne.

Bagażnik w Giulii ma lepszy dostęp niż w 159 sedan, ale ma swoje słabe strony:
- koniec bagażnika czyli tuż przed oparciem kanapy podłoga ma dziwny kształt, ten fragment bagażnika ciężko wykorzystać,
- przy ładowaniu trzeba uważać, aby walizki nie rozpychały się zbyt na boki bo gdy dociskają boczki filcowe sprężyny klapy się blokują,
- trzeba uważać na głośnik basowy bo nie ma obudowy.

Generalnie nauczyłem się już ładować bagażnik Giulii, pierwszy wyjazd wakacyjny był koszmarem pod kątem wsadzenia walizek. Teraz mam wypracowany schemat jak ustawiać walizki. Na wakacje kupiłem box na dach z uwagi na dzieci (tzn nie pakuje tam dzieci ;) ale dzieci zabierają sporo niepotrzebnych rzeczy) i wyjazd na dwutygodniowy urlop nie jest problemem. Kupując Giulię zwlekałem z decyzją do moementu debiutu Stelvio i decyzję podejmowałem pod kątem albo Stelvio albo Giulia + box. Wolę te dwa razy w roku załadować pudło na dach ;)

Haczyk na siatki ten oryginalny muszę w końcu zamówić, tu na forum ktoś wrzucał numery części. Nie wiem tylko czy śruby są pakowane po 4 czy trzeba kupić 4 sztuki.

Co do organizacji bagażnika kupiłem kilka gratów na allegro:
- mata gumowa na podłogę (podstawa utrzymania czystości)
- kieszenie z siatki na boczki które dzięki macie dodatkowo sa dociskane w dolnych punktach,
- zaczepy na rzepy do mocowania bagażu. Nie trzymają jakoś mega mocno, choć podobnie jak siatki ich dolne rzepy są dociskane matą, ale jeśli wkładam coś co może przesuwać się po bagazniku to jednak gumowe sprężyny przyzwoicie przytrzymują aby nie przesuwało się podczas jazdy.

Nie chce mi się bawić z mocowaniem fabrycznych punktów do mocowania bagażu, bo mam nieskładaną kanapę i przykręcanie punktów tych bliżej kanapy wymagałoby niezłej gimnastyki. To co mam działa, auto brałem z placu ze sporym upustem więc widziały gały co brały ;)

IMG_20210414_084819.jpg

Ostatnia edycja:
Gdzie patrzysz? W cenniku 2021:

W cenniku 2018:

faktycznie, było źle, dlatego w 2018r dealer sa mi kupił matę przy odbiorze bo uznaliśmy wtedy że brakuje, jednak po wyjaśnieniu sprawy okazało się ze chodzi o wieszak na siatki, nawet jeszcze dawałem info gościowi z FCA żeby poprawili cennik, widać średnio im to wyszło...
[MENTION=75332]murder[/MENTION], widzę że historia samochodowa podobna 159 sedan potem SW teraz Giulia, też wahałem się pomiędzy Giulią a Stelvio przed zakupem, ale jak wszedł wózek gondola do Giulii, a Stelvio jednak na drodze odstawało trochę od Giulii, wybór się wyklarował. zgoda w większości spraw, uzupełnię tylko:

haczyk ma numer 156129460.
śruby 2 potrzebne 11567924, pakowane są po 5szt w worki więc u większości dealerów tak to trzeba kupować. Jest to jakaś standardowa śruba - widzę że stosowana w kilkudziesięciu modelach FIat/Jeep/Alfa od 30 lat, więc na pewno też łatwo zastąpić czymkolwiek.

nie wiem jaki masz problem z zamocowaniem porządnych/ori punktów - nur w bagażnik, wycinasz i przykręcasz.

nie wiem jaki masz problem z zamocowaniem porządnych/ori punktów - nur w bagażnik, wycinasz i przykręcasz.

Krzywa koszt (robota czyli wchodzenie do bagażnika) vs zyski/korzyści ;)

To co mam na przylepce zamontowałem zanim na forum ktoś rozkminił nr części oraz, że pod tapicerką sa fabryczne gwinty. I jak do tej pory nie miałem potrzeby mocowania cięższych rzeczy aby potrzebne mi były ori mocowania ;P Ori mam w 159SW i użyłem tego może kilka razy, ale SW to auto, którym ogarnąłem dwie przeprowadzki więc zupełnie inny temat ;) Giulią tego nie zrobię.

Dzięki za numery, tego zaczepu na siatki czasem mi trochę brakuje.

Co do Giulia / Stelvio to Stelvio jest kapitalnym autem. Ale za każdym razem jak z niego wysiadałem i obok była Giulia to wybór był tylko jeden. Oczywiście ideałem byłaby Giulia SW.

Amortyzatory
Powrót