[GTA] w dieslu..

• Autor wątku Autor wątku Starscream
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Starscream

Guest
Witam, wiem, dla niektórych to może być profanacja, sam myślałem nad zrobieniem swojej w stylu cicho-ciemnym, ale.. Ale GTA strasznie mi się podoba, więc skoro i tak już tak rzeźbię swoje autko mechanicznie, dlaczego by nie zrobić też stylistyki? Finał finału ma być taki, że seryjne GTA nie da rady mojej.. Prace nad samym motorem są mocno zaawansowane, jedyne co to szukam skrzyni od 2.5 V6.. Zacznę też szukać wszystkich gratów od 156 GTA-nadkola, zderzaki, progi, co jeszcze jest mi do stylizacji potrzebne?

pamiętaj że GTA miałby poliftowe deski rozdzielcze.
Jest jeszcze sporo różnic w kabinie. Obawiam się że moższe polec przy demontażu tylnich nadkoli.

całe wnętrze u mnie już jest poliftowe, ale fakt, kurde, tylne nadkola też są szersze.. Cholera, zapomniałem o tym.. To na jaki ciekawy body kit się zdecydować? Myślałem o Auto Delcie, ale to już jednak przesada..

najlepiej kupić tylne nadkola. Rozwiercić zgrzewy na starych/seryjnych i założyć nowe.
Tylko troche roboty, bo filozofia żadna.

Nie będzie to pierwsza "GTA" diesel :)
Poza tym ja nie widzę przeszkód, skoro ma tak wymiatać :)
Ale czy ja dobrze zrozumiałem, że chcesz skrzynię od 2.5 V6 sprzęgnąć z JTD?
Nie wiem czy to jest wykonalne, ale jaki ma to cel?
Co do nadkoli, wcale nie musisz ich ruszać, możesz zakupić zderzaki stylizowane na GTA, które pasują do seryjnej 156, większość i tak nie będzie miała pojęcia czy masz szersze nadkola czy nie, a efekt i tak będzie powalający :)
Pamiętaj też o listwach progowych GTA i reflektorach z czarnymi wkładami, a najlepiej z soczewką.
No, a co zrobisz z tapicerką (fotele, kanapa itp)?
Pozdrawiam i ciągle trzymam kciuki.
- Rafał

zawsze będzie to tylko stylizacja. Już lepiej niech to z zewnątrz wygląda jak by to była prawdziwa gta do której ktoś wsadził klekota.

do JTDm'a pasuje skrzynia od 2.5 V6- można do niej dołożyć szperę a ponoć do Oplowskiej nie.. Ale jeszcze sprawdzę.. Reflektory już dawno mam na soczewkach i z czarnymi wkładami ;)

co jeszcze jest mi do stylizacji potrzebne?
Dla mnie najważniejsze byłyby fotele z GTA. Bo jak ktoś podbiegnie zobaczyć magiczne 300km/h na liczniku tylko się uśmieje i odejdzie mamrocząc "wiejski tjuning"...

PS. A może nie poszerzać nadkoli? Delikatny dystans, bodykit i też powino być ok.

zostanę jednak przy jakimś delikatnym body kitcie, nie jest to GTA i nigdy nie będzie a pozorowanie czegoś to chyba nie najlepszy pomysł.. Poza tym będzie i tak szybka ;) Tylko teraz na jaki zestaw się decydować?

Mysle ze co bys nie zrobil to jednak GTA nie dasz rady :)
jechalem na skrzynce z2.5 wprawdzie w 2.4 150 8v ale zestrojenie jest beznadziejen wtedy generalnie bardzo dziwnie sie smigalo

Chyba 10v.

Skrzynia do silnika benzynowego będzie zupełnie inaczej pracowała pod dieslem. Inny moment, inne przełożenia. Podejżewam że i legendarna elastycznośc diesla pójdzie się wtedy kochac.

Nawet nie wspominam, że skrzynia z benzyniaka jest robiona do 6000 obrotów a nie max do 4500. Więc na dynamice stracisz i to dużo.

Najłatwiej dorwać 156 V6 i się nią przejechać. Ciekawiły by mnie prędkości przy określonych obrotach. 2.5 V6 bez oporów kreci się pod 7 tyś wiec skrzynia jest krótka żeby 300 autko nie leciało tylko te 240 czy ile tam. Swoją droga jeśli V6 ma powiedzmy 240 przy ok 7tyś obr. ciekawi mnie czy JTDm przy obrotach w granicy 4 do 4.5 tyś osiągnie 200 na godzinę. Jeśli nie to kolego z racji krótszych przełożeń rwiesz asfalt na 5 biegu :) Porównując wątpię aby V6 przy obrotach w okolicy 4 tyś przekraczała 200 jak robi to JTDm więc skrzynia sporo krótsza bo po prostu spooro większe obroty co przekłada się na prędkość. JTDm przy skrzyni z V6 powinien się super zbierać itp. ale czy to pojedzie 200 i więcej to wątpię i przy tak krótkim przełożeniu głównym skrzynia może szybko powiedzieć papa bo na niskich biegach moment będzie potężny bo po chipie wynoszący grubo ponad 400Nm co przy krótkiej skrzyni wyniesie dobrze ponad 2x tyle w zależności od przełożenia głównego. Wg mnie będziesz miał małą ciężarówkę bo siły Ci nie zabraknie.

Ostatnia edycja:
Ciekawiły by mnie prędkości przy określonych obrotach
Z tego co pamiętam to 100km/godz. na 5-tce mam 3100 obr. na 6-tce przy takich obrotach prawie 120 km/godz. Chyba.
Jeżeli bardzo Cię to ciekawi mogę dziś sprawdzić i wieczorem zdam relację. Bo mogę się mylić.

Przykładowo u mnie w dieselku:

3 bieg, Vmax to 120km/h, ale najlepiej zmienić bieg przy 105-110km/h.
6 bieg, przy 120km/h jest 2000rpm

Z tego co pamiętam to 100km/godz. na 5-tce mam 3100 obr. na 6-tce przy takich obrotach prawie 120 km/godz. Chyba.
Jeżeli bardzo Cię to ciekawi mogę dziś sprawdzić i wieczorem zdam relację. Bo mogę się mylić.

Czyli skrzynia dużo krótsza niż w JTDm ale z racji dużo wyższych obrotów prędkość max większa. Jeśli diesel ma przy 2tyś 120km\h, a V6 potrzebuje na to lekko ponad 3tyś to ponad 200konny JTDm posiadający grubo ponad 400Nm współpracujący ze skrzynia od V6 będzie miał ciężko dynamicznie przyszpieszać na niższych biegach. Ale za to elastyczność od 4 w górę będzie boska.

Amortyzatory
Powrót