[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale chwila, co ma dać wgranie tej mapy skoro Tomaz ma silnik 3.0 CF3 a Ty mu oferujesz mapę właśnie z 3.0 CF3.

Ja rozumiem, że mi Bussoholik podciągnie te parametry, co trzeba "na czuja" czyli w sensie bez hamowni, posiłkując się danymi np. o przepływie/korektami które moje ECU zebrało przez adaptację. Dobrze rozumuję, Bussoholik?

Ja rozumiem, że mi Bussoholik podciągnie te parametry, co trzeba "na czuja" czyli w sensie bez hamowni, posiłkując się danymi np. o przepływie/korektami które moje ECU zebrało przez adaptację. Dobrze rozumuję, Bussoholik?

Dobrze rozumisz :D Ogolnie to tam nie ma zbyt wiele do przestawiania, dla zainteresowanych mam bloki sterownika opisane:

injection at part throttle 0053B3
injection at full throttle 0055F7
lambda sensor 0078DB
spark advance at middle throttle 005D6F
spark advance at full throttle 005FD3

Jak porównasz sobie ori mapę i zmodyfikowaną to wychodzi, że od 3k RPM sonda zostaje przestawiona tak żeby wzbogacić mieszankę, i przesuwa się kąt wyprzedzenia zapłonu oraz czas wtrysku. I to właściwie tyle. Można jeszcze odcięcie podnieść i zrobić kilka nieznaczących modyfikacji.

Mam wzorcową mapę dla 3.0V6 CF3 oraz zmodyfikowaną mapę dla 3.0V6 CF3. Wczytuję Twoją mapę i porównuję ją z wzorcem żeby mieć pewność że obie mapy są zgodne. Potem sprawdzam mapę tuningowaną i dostosowuję ją do danych dostarczonych przez Ciebie (kilka parametrów z FES-a). Ty flashujesz zmodyfikowaną mapę i masz przyrost mocy.

Nie będziesz królikiem doświadczalnym. Jak mam na czymś testować to testuję na swojej Alfie. Dlatego kabel będę mógł Ci wysłać za miesiąc, najpierw flash u mnie i testy u mnie. Mimo że mamy inne silniki i mam inne modzone mapy do 2.5 i 3.0 to jedno doświadczenie przełoży się na drugie i u Ciebie będzie na pewno lepszy efekt.

No to tym bardziej się cieszę :)
Zrobię pomiary przed i po (hamownia) więc będzie dobrze widać efekt. Jutro jeszcze przed specjalistycznym sprzętem zamierzam mierzyć dupohamownią :)

Jutro jeszcze przed specjalistycznym sprzętem zamierzam mierzyć dupohamownią

Pomiar przeprowadzony na autostradzie wykazał 250km/h i.. zabrakło prostej :P
Dwie osoby na pokładzie, ale nawet w pojedynkę nie wiem czy by dobił do 260. Natomiast jeśli chodzi o zapach benzyny w kabinie to wszystko wskazuje na zbyt bogatą mieszankę - w tej chwili Alfa pali jak smok, a pod maską nic nie wycieka/odparowuje.
Pomiar przepływki wskazał 22-24kg na wolnych i 260 przy odcięciu, ale na postoju bez obciążenia. Brak błędów od sond na kompie (poza jednym zapamiętanym zapewne przy starcie i adaptacji), więc dystanse spełniają swoją rolę. Pozostaje kwestia dopasowania map do ilości powietrza :)

Czyli jednak odczytuje więcej powietrza niż normalnie V6 powinno mieć.

Wiec i doleje więcej paliwa do tego powietrza :)

22-24kg na wolnych i 260 przy odcięciu, ale na postoju bez obciążenia.

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie nawet na postoju pokazuje 420 kg/h przy odcince. Na drugim biegu w okolicach 6700 rpm mam 638 kg/h. Wkład przepływki taki sam jak Twój. Wolnymi obrotami bym się nie martwił, ale z ciekawości podaj mi dokładną prędkość obrotową przy 90 stopniach temp. i wolnych obrotach. Jeśli max. wyjdzie poniżej 560-590 kg/h to przepływka do sprawdzenia / podmiany.

Brak błędów od sond na kompie (poza jednym zapamiętanym zapewne przy starcie i adaptacji), więc dystanse spełniają swoją rolę.

Skasuj błąd sondy i zobacz czy wróci. Jakie dystanse ? => oszukujesz sterownik silnika adapterami do sond lambda ?

Skasuj błąd sondy i zobacz czy wróci. Jakie dystanse ? => oszukujesz sterownik silnika adapterami do sond lambda ?

Tak. A błąd oczywiście skasowałem i nie powrócił.
Przy 80st mam 701 obr. i 22.3kg/h
Przy 100st mam 699 obr i 22.4kg/h

Nie mam logów przy 90st. na wolnych ;)

Tomaz, podejrzewam że przy książkowych 650 RPM biegu jałowego Twoja przepływka zmieści się w 17-20 kg/h więc dolny odczyt jest ok. Musisz sprawdzić blisko odcięcia na drugim biegu ile pokaże bo sprawna przepływka jest bardzo ważna. Dlaczego wstawiałeś adaptery sond lambda ? Rozumiem że zmieniłeś wydech i masz inne/pominięte katy ? Pierwsza sonda też "oszukana" ?

Tomaz, podejrzewam że przy książkowych 650 RPM biegu jałowego Twoja przepływka zmieści się w 17-20 kg/h więc dolny odczyt jest ok. Musisz sprawdzić blisko odcięcia na drugim biegu ile pokaże bo sprawna przepływka jest bardzo ważna.

Przepływka ori Bosch, raczej wszystko OK, ale sprawdzę.

Dlaczego wstawiałeś adaptery sond lambda ? Rozumiem że zmieniłeś wydech i masz inne/pominięte katy ? Pierwsza sonda też "oszukana" ?

Wstawiłem adaptery dla dwóch ostatnich sond, bo tak poradził gość od wydechu. Pierwsze sondy bez zmian. Ja mam CF3, a więc miałem 4 katalizatory. Dwa (te na kolektorach) wyciąłem, czyli jakbym wrócił do wersji CF2. Dwa główne (pod autem) zostały + sondy za nimi są na tych dystansach (prostych, nie kątowych, czyli wersja łagodniejsza). Wydech już od dawna mam zmieniony, czyli od katów do końca mam przelot 2.5" z nierdzewki. Po drodze są 3 tłumiki (w tym końcowy), wszystkie przelotowe.

Wg tego co mówił koleś od wydechów (a zna się), to pierwsze sondy mierzą skład tak jak dotychczas i tak powinno być, a drugie dzięki dystansom "widzą" mniej spalin, czyli tak, jakby były 4 katy, a nie 2. Jak dla mnie logiczne, więc tak zrobiłem :)

Ostatnia edycja:
Dwie za katem można olać, najważniejsze są wykresy z pierwszych sond. Nic nie obiecuję ale spróbuję usunąć Ci te sondy za katami z mapy zobaczę czy znajdę odpowiedni sterowniki i czy dam radę opisać blok.

hamownia po modach, przed strojeniem

Dzisiaj wreszcie pomierzyłem efekty ostatnich modów :)
Wykres nałożony na serię, czyli to co było przed zmianami w dolocie i wydechu.

Podsumowanie zmian:
- filtr powietrza Pipercross o większym przepływie (puszka ori)
- zwiększona rura dolotowa fi wewn. 86mm zamiast tłumika szmerów i ori rury
- przepustnica od Porsche Cayenne V8 o średnicy większej o 10mm (86mm)
- odpowietrzenia głowić z filterkami, nie podłączone do dolotu
- kolektor przerobiony tak, żeby to połączyć
- kolektory wydechowe od CF2 (bez katów)
- sondy lambda za katami głównymi na dystansach
- układ wydechowy od katów do końca przelotowy 2,5"

Było:
221 KM @6300
263 Nm @5400

Jest:
233 KM @6200
280Nm @4800

AR166_hamownia_pomodach.jpg

Cieszą przyrosty, a jeszcze bardziej cieszy obniżenie obrotów momentu maksymalnego :)
Bussoholik wypowiedz się, co można z tego jeszcze ugrać strojeniem ECU? ;)

12KM + bonus niuta ! Super sprawa ;) Gratuluję Ślicznotki ! :P

Eee no. Całkiem przyjemne liczby Fajnie pomodziłeś.

12KM + bonus niuta ! Super sprawa Gratuluję Ślicznotki !

Dzięki chłopaki :)
Tak po cichu liczę na 240KM po strojeniu, ale nie wiem, czy to możliwe :P
W sumie najważniejsze, że krzywa jest OK, nie ma jakiś szarpnięć/załamań no i te niuty wyższe i niżej położone - to się przekłada na fajniejszą jazdę :)

Ladnie ,warto bylo widac ze auto jedzie . Mysle ze zblizysz sie do tego co chcesz

Amortyzatory
Powrót