[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chyba gdzieś indziej to czytałeś :)
W V6 CF3 są 4 sondy. Dwie wstępne ustalają mieszankę (na kolektorach) i dwie za katami (są dwa katy, na każdą głowicę osobno). Dopiero potem wydech schodzi się w jedną rurę.

Po stronie wydechu tym razem wymieniłem kolektory moje na wersję z CF2, czyli bez katów. Musiałem dospawać flansze i zrobić wejścia na oryginalne sondy (dwie, po jednej na kolektor). Następnie do dwóch kolejnych sond (tych za katami) dałem dystanse. Tak to się podobno robi - opieram się tu na wiedzy gości od tłumików, a mają spore doświadczenie więc im wierzę.

Wrzuciłem wykres przed modami do poprzedniego posta :)
Czerwony wykres to "zdrowe" mapy na benzynie, zielony to poprzednie hamowanie na mapach rozjechanych przez złe ustawienie LPG...

Zabraknie ci tylko rur tej samej dlugosci, ale te zawsze mozesz zrobic pozniej.Powiedz mi dlaczego wymieniales kolektor ssacy na cf2.Jaka jest roznicz miedzy cf2 a cf3

Ostatnia edycja:
Powiedz mi dlaczego wymieniales kolektor ssacy na cf2.Jaka jest roznicz miedzy cf2 a cf3

Dwa powody:
- króćce do przyłączenia tych kilku przewodów pod kolektor przy CF3 są na wejściu przy flanszy, więc po odcięciu bym ich nie miał (a na CF2 są na korpusie)
- nie mogłem znaleźć używki CF3, za to CF2 było pełno ;)

Sam jeszcze nie wiem. Na razie tylko PB, a jak będzie dobrze to pomyślę czy reaktywować LPG ;)
W sumie auto weekendowe w tej chwili... no ale, jakby LPG było to mógłbym częściej ujeżdżać :)

:)

Dzisiaj Bella zagadała :)
Na krótko i tylko kontrolnie, ale zagadała!

Także ten... no cieszę się ;)

A tak ten bajzel teraz wygląda:

IMG_20150914_184815_mini.jpg

Grubaśno :) i nowy zbiorniczek :D

Chyba jeszcze od QBA ma :) ja niestety nie byłem wtedy przy funduszach. A tak mi tego brakuje.....

Bajka ! Jestem ciekaw jak to gada ;)

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

Wyglada swietnie :) tylko, nie bylo czarnych filterkow odmy?:D powiem Ci ze dosc czesto ogladam Twoj silnik na zdjeciu ( wiadomo dla czego ) i zmiana bardzo na plus. Trzymam kciuki za caly projekt bo auto warte tego :)

Przy założeniu nowego zbiornika trzeba kilkakrotnie wypłukać układ chłodzenia bo podobno zaraz będzie zasyfiony czy robiłeś to ?:) ja swego jeszcze nie miałem czasu założyć.

Tak, zbiorniczek od Qby :P
A gada głośniej, trochę bucząco.. no ale to było na 3 minuty, zaraz po adaptacji przepustnicy i po długim odłączeniu aku, więc ECU po resecie. Poza tym było bez płynu, bez plastików i z otwartą maską, w warsztacie (odbicia) itepe itede...
Także się wypowiem jak posłucham ze spokojem na zewnątrz, po zagrzaniu no i przede wszystkim z kabiny i podczas jazdy :)

No i dzięki za miłe słowa!

Zbiorniczek był już zasyfiony (ten nowy) i teraz jest po płukaniu ;) Także potwierdzam, że trzeba układ płukać.
Dareme - nie było czarnych :( Tylko niebieskie lub czerwone, ale te czerwone nieładne...

Ostatnia edycja:
Przy założeniu nowego zbiornika trzeba kilkakrotnie wypłukać układ chłodzenia bo podobno zaraz będzie zasyfiony czy robiłeś to ?:) ja swego jeszcze nie miałem czasu założyć.

Obudowa od termostatu cieknie... xenon nie świeci... ciekawe co jeszcze pod górkę będzie? No takie życie...
Miała być sobota na mycie, a będzie pewnie z miernikiem w ręce poszukiwanie prądu pod xenon :D

ktos ostatnio miał problem z xenonen okazało się że wtyczka do przetwornicy była w rozsypce może warto sprawdzić na początek.

Hehe, to ja byłem - to już ogarnięte. Przetwornica i palnik też są OK. Bezpiecznik też, zakładam że przekaźnik też, bo chyba jest jeden na oba? Więc może kable po drodze... będę sprawdzał miernikiem po kolei.

Wróciłem dzisiaj Alfą do domu :)

Xenon świeci - postanowił się sam naprawić zanim podszedłem do niego z miernikiem. Tyle tylko, że świeci w dół.. ale to będę ogarniał potem :P

Tymczasem wrażenia z jazdy... hmm :)
Czy przybyło mocy?.. nie mam pojęcia, chyba nie. Coś mi się widzi, że bez strojenia to nic nie ugram. Aczkolwiek przejechałem 20km, więc adaptacja jest w toku. Natomiast dźwięk... mmm :)
No JEST LEPIEJ :)
Tyle Wam powiem. Na dole więcej basu/mięsa jak zwał, tak zwał, potem bardziej warczy (tego mi brakowało) ale wrzask Busso powyżej 5tys to jest bajka! To chyba najbardziej odczuwalna zmiana - na najwyższych obrotach silnik drze mordę aż miło :)
Ze spuszczonymi szybami jest za głośno, ale z zamkniętymi jest świetnie :P

Wiem, wiem... filmik. Nie prędzej niż w sobotę, więc musicie się uzbroić w cierpliwość. Nie wiem, czy odda to co słychać w realu, ale jak dla mnie jest GIT. No nie jest to GTA oczywiście, ale jest fajnie. O to mi chodziło i w sumie jestem zadowolony. No dobra - prawie zadowolony. Zadowolony to będę jak zobaczę wzrost na hamowni. Ale to jeszcze trochę ;)

PS. No i przypomniałem sobie jak to trzeba się pilnować w Alfie, żeby tych +50km/h nie przekroczyć, bo mimo tego, że niby do 100 ma tyle co Mazda, to jednak.... jakoś tak ciągle pod limitem jechałem :P

Ostatnia edycja:
To w sumie szybko auto wstało :) pogratulować i sam jestem ciekaw tego strojenia i hamowni. A jakie masz teraz przepływy na wolnych obrotach. Więcej?

Amortyzatory
Powrót