[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jesli tam z tylu mialyby jezdzic dzieciaki to bez sensu ta Brera.Nie zgodze sie tylko z jednym, slaba technicznie bardzo.Mozesz to rozwinac.Szanuje wybor ,bo kazdy powinien jezdzic tym co mu sie podoba itd to zrozumiale.

Nie zgodze sie tylko z jednym, slaba technicznie bardzo

Oglądałem dużo recenzji, tych wiarygodnych (np. Davide Cironi). Praktycznie nikt nie chwali Brery za prowadzenie. Jest za ciężka. Silnik 3.2 ma dobrą moc, ale auto jest jeszcze cięższe, a sam silnik awaryjny i problem z częściami. O spalaniu nawet nie wspomnę. Wersja TBi jest najlepsza, ale dźwięk silnika bez wyrazu, a sam motor w sumie trochę słaby przy tej masie. Bezpośrednie porównanie w moim przypadku to 7.7s vs 6.5s w Audi. Do tego dochodzi najgorsze: napęd na przód (cały czas mówimy o TBi). Brak dostępnego automatu - OK, gdyby manual był taki jak miałem w Mazdzie, to bym chętnie wziął. Ale nie jest...
Oczywiście silnik z turbo można modzić - ale TFSI też. Tam gdzie TBi by doszedł po chipie ja jestem teraz przed chipem. Nie mówię o mocy, tylko o osiągach.
Do tego dochodzą świetne hamulce w Audi (320 przód, 300 tył), progresywny układ kierowniczy (naprawdę fajnie to działa, muszę się dokształcić na jakiej zasadzie) i zajebista pozycja za kierownicą (po raz pierwszy zakres regulacji kierownicy jest większy, niż potrzebuję, a fotel zjeżdża do piwnicy).

Ok, rozumiem.Miales pewne wymagania automat,naped.Akurat hamulcom malo co mozna zarzucic w 159/Brera jesli mowimy o srednicy330.Nawet na slabym klocku to dobrze hamuje.Dzwiek nie sadze zeby byl oszalamiajacy w 2.0 TFSI, ale pewnie lepszy niz seria TBi.Tak z ciekawosci ile wazy ta A5?

159 Tbi z ostatnich lat produkcji, Brera to waga pokroju 1450-1500.Nie do konca chce mi sie wierzyc ze A5 z automatem i napedem na 4 jest lzejsza od Brery TBi.Brera 3.2 Q4 to faktycznie waga w okolicach 1700.

Nie do konca chce mi sie wierzyc ze A5 z automatem i napedem na 4 jest lzejsza od Brery TBi

Tego nie wiem, bo naprawdę trudno ustalić cokolwiek na 100%. Na pewno nie czuć tej masy auta, w sensie przy 166 to A5 lekko się odpycha pomimo mniejszej mocy. Osiągi też raczej wskazują że waga nie jest jakaś duża. Ja wiem, że skrzynia ma 8 biegów, ale mimo wszystko...

No w nowych autach to skrzynia robi robotę jeśli o 0-100kmh chodzi. Choćby najsłabsza Giulia - 6.2s przy 200KM.

Taki z lekka vintage, powinien styknąć do 166 :)
Dorwałem za pół darmo, więc warto było ;)

Miał być nowy temat o Audi, ale nie będzie...
W weekend mi go ukradli.
Pozostawię to bez komentarza, bo po co się nakręcać :-/
To była chyba jakaś zorganizowana akcja, bo w Warszawie i we Wrocku też poginęły A5, więc...

No szczena opada!!!!!!!!!!
Miałeś ubezpieczone?

Nie ukradli mazdy które kradli na potęgę a wzięli audi... masakra współczuje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jest ubezpieczenie. Mam nadzieję, że wszystko zakończy się OK i w miarę szybko. Niemniej jednak... masakra :(

Tak BTW jak widać warto zainwestować w niestandardowe zabezpieczenia, których nie miałem...

Współczuję Tomek. Jedyny plus że miałeś ubezpieczenie.
Będziesz szukał kolejnej?

Trzymaj sie Tomek. Nie ma za bardzo jak Cie pocieszyć.

w ciemnym kącie garażu stoi zawsze wierna, nieśmeirtelna srebrna babuszka, ktora Cie pocieszy jak nią troszke pośmigasz...

Mam nadzieje , że audi sie odnajdzie całe i zdrowe...

Amortyzatory
Powrót