• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Górne mocowanie amortyzatora tylnego w AR166.

Widzę że temat idzie do przodu i bardzo mnie to cieszy :) Marek jesteś mistrzem!! Jak zrobisz typowe rys. wykonawcze to też je udostępnisz? Te dwa talerze sa ze sobą zgrzane, nitowane czy spawane? Pytam bo nie miałem jeszcze tego w ręku.

Rysunki to jest chwila. Ale co CI po nich? :sarcastic: w takiej formie i tak nikt tego nie wykona :lol: Chyba że pracujesz w tłoczni i puścisz bokiem takie zlecenie :lol: trzeba to zoptymalizować do poziomu wykonalnego i względnie taniego. Tłoczenie odpada. Mam kilka pomysłów i na pewno to zrobię ale punktem wyjścia jest tu tuleja metalowo-gumowa. To trzeba kupić gotowe z innej jakiejś łatwo dostępnej poduszki. To odpowiedzialny element. Zrobisz go źle to amortyzator wpadnie Ci do środka :) tak więc trzeba znaleźć dostępną najlepiej tanią tuleję metalowo gumową (też od amortyzatora) którą ja zabuduję w nowej "kanapce" tak, żeby dało się łatwo wykonać i zachować fabryczne punkty przyłączeniowe.

Tak, to mógłby być dobry trop. Tylko musiałby mi ktoś taką pożyczyć :)

Dobra, znalazłem już na allegro :) to za tyle też mogę kupić :) jak przyjdzie po długim weekendzie to pchnę temat dalej ale faktycznie dorobienie reszty wydaje się już proste.

Hej, nie mogę znaleźć na rysunku grubości blachy. Jest taka sama w górnej i dolnej części?

Dobra, dzięki. Po prostu chodzi o to czy te blachya są zalane w środku gumą czy tam tylko jest jakaś tuleja.
Ale i tak potrzebna jest jakaś nowa do zaadoptowania w nowym zamienniku jaki zrobimy
Po wyjęciu dwóch nitów (rozcięciu) mocowanie rozkłada się na dwie części, a naszym oczom ukazuje się poduszka i ta poduszka jest tożsama z poduszką mocowania amortyzatora przedniego.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
ad1231c2c88df3ea8fba2d48f800c5f4.jpg

Ostatnia edycja:
Tylko wymiary trzeba by znaleźć przedniej i porównć.Rozciąłem starą i Markowi wysłałem wymiary tylnej.Faktycznie,przednia jest łudząco podobna do tylnej .

Tylko wymiary trzeba by znaleźć przedniej i porównć.Rozciąłem starą i Markowi wysłałem wymiary tylnej.Faktycznie,przednia jest łudząco podobna do tylnej .
Robiłem rzeźbę ze swoimi mocowaniami i przednie weszły jakby stamtąd były. Najwyraźniej to jest to samo.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

To jest bardzo dobra informacja gdyby "nie pykło" z poduszką od kappy. Wtedy mamy "wsad" tylko kwestia wyrzeźbienia w miarę tanio reszty. Ale liczę na to że dorobienie do poduszki od kappy reszty będzie najłatwiejszą i najtańszą opcją.

A czy przednia poducha nie jest przypadkiem z łożyskiem, to znaczy czy te łożysko jest w gumie, czy w tej metalowej obudowie?

PS. parę miesięcy temu z ciekawości zamówiłem poduche przednią od Cromy, bo wygląda bardzo podobnie, ale była za duża o ile dobrze pamietam, to znaczy nie dało jej się wpasować w kielich.
poducha.jpg

Ostatnia edycja:
Tam nie ma łożyska.Kolumna stoi na sztywno. To nie jest MC Person,gdzie masz łożysko.

Rysunki to jest chwila. Ale co CI po nich? w takiej formie i tak nikt tego nie wykona Chyba że pracujesz w tłoczni i puścisz bokiem takie zlecenie trzeba to zoptymalizować do poziomu wykonalnego i względnie taniego.
Liczę na to że wykonawcze będą własnie zoptymalizowane tak żeby można było wrzucić na frezarkę a wtedy jesteśmy w domu :) Do tego ta poduszka z przedniego mocowania i jest bajka. Myślisz że te talerze można wykonać z innego materiału np. aluminium i zrobić je skręcane tak żeby można było tą poduszkę wymienić w przyszlości?

Ostatnia edycja:
Frezowanie tego byłoby chyba cholernie drogie. Tak, jak Marek pisze: tłoczenie, albo dobranie z jakiejś taniej wersji od innego modelu. Najważniejsze, że mamy wkład - to podstawa :)

Jest kilka opcji. Na chwilę obecną tak jak pisałem wydaje się najprostsze użycie poduszki z kappy + parę prostych elementów. Po weekendzie zobaczymy. Odnośnie materiałów to wolałbym nie eksperymentować z innym niż stal. A o rozkręcaniu też myślałem ale zajmę się tym jak będę miał poduszkę w łapie bo nie chce mi się teraz myśleć "na sucho" :lol:

Amortyzatory
Powrót