Głowica 1.8 turbo

Auto
niestety inny
Witam i proszę o pomoc...
Poszła mi głowica (po przegrzaniu) i mam problem..
Naprawa samej głowicy to ok. 2000 pln i w związku z tym pytanie - czy jest możliwość że do turbawki podejdzie głowica ze zwykłego 1.8
A jeżeli tak to prosiłbym o namiary na takową...
Dzięki za wszelkie sugestie

paweł napisał:
Naprawa samej głowicy to ok. 2000 pln i w związku z tym pytanie - czy jest możliwość że do turbawki podejdzie głowica ze zwykłego 1.8
Co to za kombinacje , napewno nie pasuje a jeśli nawet założysz to pierdnie po mocnej przygazówce

Z tego co pamietam tamta głowica wczesniej już była spawana ale po spawaniu wszystko było OK , musiał pewnie mocno przegrzac silniczek i głowica wczesniej spawana tego nie wytrzymała . W tych silnikach trzeba wyjać zawór z termostatu i założyc większego przekroju trójnik który jest w układzie chłodzenia bo on się ciagle przytyka i temperatura rosnie , ja to już przerabiałem

paweł napisał:

Mam nadzieję, że nie masz tam gazu...

paweł napisał:
Gdzeż bym śmiał...
Każdy kto usłyszy słowo przegrzanie odrazu ma na mysli Gówniany Gaz ale te silniki maja tendencje do przegrzania i przepalenia uszczelki pod głowicą nawet bez wszendobylskiego gazu

Jeśli masz na myśli turbo, to być może. Choć wiem raczej o tym, że tendencję do przegrzewania mają turbiny. Jednak jeśli chodzi o samą rzędową czwórkę, to jest to silnik o doskonałym balansie cieplnym. Nawet dziś. A może raczej szczególnie dziś w erze takich silników jakie się dziś robi :)

Miałem dwa egzemplarze 1.8 Turbo i o przepaleniu yszczelek pod głowicą wiem az za dużo , napewno przegrzewanie się silnika jest spowodowane przez turbinę która jest chłodzona równiez płynem z układu chłodzenia

Ponoć żelazną zasadą po nawet nieco tylko ostrzejszej jeździe jest zostawienie na 1-2 minuty samochodu na chodzie przed wyłączeniem silnika. Kilku znajomych zaleca to też do V6 tb

To jeden z elementów Abecadła uzytkownika silnika Turbo <zasady> Tylko nie każdy o tym pamieta :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót