[Giulietta] giullietta qv - trakcja

tzebrowski

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi
Witam

Pytanie kieruje do posiadaczy GQV. Czy jesteście w stanie szybko wystartować swoją GQV z miejsca ?
Mnie osobiści bardzo przeszkadza kontrola trakcji, która zdusza silnik, niezależnie czy start jest z niskich czy wysokich obrotów.
Czy macie jakieś "patenty" na szybki start ?

Tomek

OK,
A czy są jakies opcje na ograniczeje kontroli trakcji, ewentualnie czy ma ktoś LC u siebie?

W mojej Giulietta Veloce 2017 jest LC. Procedura jest też opisana w instrukcji obsługi. Działa świetnie! Myślę, że we wszystkich Veloce po lifcie tak mają.

Mam przedliftową QV, czyli z manualem. Nie ma elektronicznej procedury, pozostaje prkatyka. Odpowiednie obroty, strzał ze sprzęgła i dobre opony (u mnie Pirelli Pzero).
Poza tym QV z tct jest wolniejsze od manuala, niewiele ale jest. Miałem kilka prób z QV tct i od 0 po zapięciu dwójki - tct do 100km/h ok 1.5 długości z tyłu. Z rolki ok 50km/h podobna sytuacja tylko tutaj już powiedzmy 1 długość.
Wniosek tct spoko skrzynia ale przy sprintach "zamula" w porównaniu do manuala.

Wszystkie Julki z TCT mają LC, ja mam z 2013 roku i mam LC

Rozumiem, ze masz manuala.
Jak to sie zachowuje, sprawdzałeś może czasy z i bez LC ?

- - - Updated - - -

Mam przedliftową QV, czyli z manualem. Nie ma elektronicznej procedury, pozostaje prkatyka. Odpowiednie obroty, strzał ze sprzęgła i dobre opony (u mnie Pirelli Pzero).
Poza tym QV z tct jest wolniejsze od manuala, niewiele ale jest. Miałem kilka prób z QV tct i od 0 po zapięciu dwójki - tct do 100km/h ok 1.5 długości z tyłu. Z rolki ok 50km/h podobna sytuacja tylko tutaj już powiedzmy 1 długość.
Wniosek tct spoko skrzynia ale przy sprintach "zamula" w porównaniu do manuala.

A to ciekawe. Wszystie sttaystyki mówią, ze tct jest szybsz od manuala o ok 0.5s w sprincie do 100

No też tak słyszałem i w statystykach jest qv 6.8s tct ma 6.0

To bardzo optymistyczne dane :), realnie to 6.7 tct, i 7.3 - 7.5 manual,

Ostatnia edycja:
Rozumiem, ze masz manuala.
Jak to sie zachowuje, sprawdzałeś może czasy z i bez LC ?

- - - Updated - - -

A to ciekawe. Wszystie sttaystyki mówią, ze tct jest szybsz od manuala o ok 0.5s w sprincie do 100

Mam skrzynię TCT i coś w tym jest ponieważ wyraźnie czuć różnice między startem na opcji Dynamic a Dynamic bez LC, tutaj przez 15 sekund auto poprostu wyrywa a skrzynia działa jeszcze dynamiczniej ale to tylko moja opinia nie potwierdzona pomiarami.

Nie mam RaceLogic'a i nie mam zamiaru robić dokładnych pomiarów. Szczerze mówiąc LC pobawiłem się może 3, 4 razy, ale wyglądało to jak na tym filmiku, wiec raczej faktycznie te 6s jest osiągalne: https://www.youtube.com/watch?v=pefKu5yaToo

Może i statystyki mówią inaczej, może kierowca coś nie ogarnął, nie mam pojęcia. Raz udało mi się złapać z inną qv w tct i próby wyglądały tak jak w moim opisie wyżej. Pod koniec kierowca tct pomachał i krzyknął, że skrzynia "zamuliła"... Nigdy nie jeździłem w tct, więc nie wiem jak ta skrzynia pracuje faktycznie.

Ja co prawda nie mam QV ale mam też tct i powiem szczerze że jest ona szybka, może nie tak szybka jak jakieś sportowe skrzynie dwusprzęgłowe ale na D daje rade i przy zmianie biegów nie traci się tyle boostu co w manualu. Jedyna zamuła która mi się zdarzyła kilka razy na normalnym trybie to taka, gdy mamy złe wyczucie czasu :rolleyes:. Przykładowo, jedziemy spokojnie powiedzmy w niezabudowanym i przed nami ktoś zamula, dojezdzamy do niego(spokojnie) i w głowie już mamy zamysł wyprzedzania, a skrzynia robi nam tzw. pranka i akurat 0.1 sekundy przed wciśnięciem gazu do oporu wrzuca piątke. Wtedy jest dosyć spory lag, ale zrzuca te 2 biegi bardzo sprawnie.

Jeśli tak bardzo ale to tak bardzo chcesz ruszyć z kopyta :D to pod maską na prawym kielichu jest wtyczka od ABS wypnij ją i trakcji nie masz wogóle :D ABS oczywiście też nie więc uważaj. Jak podepniesz błędy zgasną

Amortyzatory
Powrót