[Giulietta] Uconnect 6.5" wejście video

Jaki model kamery masz zamontowany?

Dokładnie taki sam jak to pokazuje [MENTION=5740]DieselJTD[/MENTION] tylko kupiony od Chińczyka, a w tym przypadku trudno mówić o jakiejś marce.
Kłopot w tym, że obudowa kamery ma wymiar na każdym boku po 1mm mniejszy od oryginału i stąd trudność w ustawieniu prostopadle do osi samochodu. Kąt widzenia 170° to oczywiście gruba przesada.
Niemniej w połączeniu z lusterkami i czujnikami parkowania zapewnia komfortowe parkowanie, więc spełnia swoje zadanie.

- - - Updated - - -

Czy do wyjecia dekoru wokol radia trzeba wykrecac srubke? (Ponoc dostep od schowka) Czy jest na samych zatrzaskach? Bo sprzeczne informacje wyczytalem

Tak. W schowku przed oświetleniem jest zaślepka a pod nią śruba (torks), którą należy koniecznie wykręcić aby nie uszkodzić panelu. Chyba, że ktoś przed Tobą już ją wykręcił.

20220114_175330.jpg

Ostatnia edycja:
[MENTION=83258]krapio[/MENTION] Jaki model kamery masz zamontowany? [MENTION=64283]gallus37[/MENTION] Masz dokumentację zdjęciową z robienia przejściówki chinch na piny?

Zdjęć nie mam, całość sprowadza się do dołożenia dwóch przewodów do kostki (zakończonych jak pisałem poprzednio), powinno dać się je wsunąć od tyłu bez odpinania kostki od radia.

Najnowsze info z pola bitwy... Kamerka mi nie działa:(
Mowa o samej kamerze z linku ktory podalem wczesniej, na razie nie wiem czemu, nawet podpieta pod tv nie chce dawac obrazu, moze bubel:)

Samo radio i skrypt jak najbardziej ok :)
Podpialem aparat cyfrowy zeby sprawdzic czy kable dobrze wpialem i wszystko smiga. Tak na szybko na podstawie obrazu z cyfrowki w ktorej moge zmieniac NTSC lub PAL zauwazylem ze na ustawieniach PAL obcina dol obrazu, a na NTSC jest wszystko ok.
20220115_130259_HDR.jpg20220115_130238_HDR.jpg

Może by tak jeszcze włączyć tryb na korki?
20220115_130100_HDR.jpg20220115_125922.jpg

Jak widać różne źródła próbowałem, ale kamerka dalej nie działa...
Tak, podpinałem 12v do kamerki, żeby uprzedzić sugestie ;)

Ostatnia edycja:
A można prosić o wyjaśnienie podłączenia do pinów 31/32 jak podłączamy kamerę,do 31 sygnał z wewnętrznego bolca,a do 32 zewnętrzny(ekranowanie)?

- - - Updated - - -

I czy jest gdzieś na kostce podawany sygnał 12v po wstecznym,bo już mam chytry plan dołączenia kamery przód tył,bo już kiedyś kupiłem rozdzielacz na trzy kamery i tak se już rok leży nieużywany.

Nie pamiętam ktory pin od bolca a ktory od ekranu, jak mi sie rozwiaze sprawa reklamacji (wymiana uszkodzonej, badz szukanie dzialajacej) to napisze.
Co do 12v po wstecznym to sprawa jest prosta... Z tego co ogladalem aukcje kamer, kazda razem z kablem sygnalowym RCA, ma dodatkowy kabel , żeby podłączyć do radia sygnał wstecznego. Przeciągając kabel z sygnałem od razu przy radiu mozesz miec sygnał wstecznego.
Samo radio chyba otrzymuje info o wstecznym po linii can. Ekran kamery pojawi sie dopiero po wrzuceniu wstecznego. Mozesz zapytac kolege gallus37 czy mozna ten ekran uruchomic innym sygnalem, np włączając czujniki parkowania

Porownując pinout z uconnect 5" do Uconnect 8,4" z Dodge Charger wszystko wskazuje ze pinouty sa takie same.
Dodge_Charger_2015-2019_H.jpg

Edit: Dodaję link bo zdjęcie wygląda mało czytelnie. Uwaga, wrzuciłem spację do linka.
htt ps://pinoutguide.com/Car-Stereo-Chrysler-Fiat/Dodge_Charger_2015-2019_H_pinout.shtml

Kamera na Ali zamówiona,test na niebieski ekran zrobiony....przeszedł pomyślnie. Teraz czekam na kamerę.
Mam radio z przyciskiem more,dojadą jakieś ustawienia w opcjach tego radia?.

Też nie pamiętem jak to szło, sądzę, że bolec na 31 bo tam jest sygnał. Można metodą prób i błędów, nie zepsujesz nic jak tylko te dwa przewody zamienisz.

A co do przedniej kamery: żeby mieć z niej użytek trzeba by jakoś inaczej przełączać się na obraz z wejścia video, tak na szybko co mi do głowy przychodzi to powiązać z czujnikami parkowania albo z przyciskiem "wygaszającym" ekran, ale to bym musiał poeksperymentować co dam rade odczytywać. Na teraz stan biegu wstecznego czytam z d-bus w radiu.

Ostatnia edycja:
Aktualizacja, moja kamerka działa :) na razie tylko na krotko sprawdzona, ale jest ok
Poprzednia była zepsuta, wymienili na nowa :) przez reklamacje jestem dwa tygodnie w plecy :p
20220201_114933_HDR.jpg
Obraz ok, może trochę mało żywe kolory, ale to juz naprawdę trzeba się czepiać:p
W nocy oświetlenie ze swiatel cofania zdecydowanie wystarcza:)
Dla zainteresowanych, nie ma linii pomocniczych ani zyroskopu (linii dynamicznych) ponoc mozna znalezc takie co to maja :)
W oprawce oswietlenia tablicy obraz faktycznie lekko przekoszony, ale mam zamiar to wyregulowac :)
W radiu sprawdze jeszcze ktory pin za co odpowiada i sprawdze czy trzeba lutowac, wczesniej mialem piny ze starej kostki iso, ale myslalem ze nie ma styku i zrobilem tam inny tymczasowy patent, okazalo sie ze to jednak kamerka byla winna. W sobote robie to na gotowo... Albo piny iso albo lutowanie
Takie pytanie, czy kamerka moze miec zasilanie po stacyjce? Mialbym mniej roboty, nie chce mi sie szukac ktory kabel z calej wiazki w bagazniku odpowiada za wsteczny, a po calym tym poszukiwaniu okaze sie ze can robi jakies zaklocenia (mozliwa opcja wg intrukcji kamery)

Ostatnia edycja:
Kamera na gotowo zabudowana :)
Pin 31 do bolca, takie padło pytanie.
Sygnał z wstecznego wziąłem z prawej wiązki pod podłogą bagażnika
+ szary przewód z czarnym paskiem
- czarny przewód
Najlepiej wziąć miernik i sprawdzić, moje kolory na podstawie wersji veloce 2016
BTW W lewej wiązce bagażnika też jest szary przewód z czarnym paskiem, jednak to nie jest lampa cofania

Będę montował w sobotę u siebie,bo paczka z alli już w Polsce,jeszcze jedno pytanie,czy jak odłącze ta wtyczkę od radia,to coś się skasuje w radiu? A ten pin będzie pasować od kostki ISO pasuje idealnie do tej kostki?

Takie pytanie, czy kamerka moze miec zasilanie po stacyjce?
Nie zalecam. Kamerki te nie są przeznaczone do pracy ciągłej. Możesz ją w ten sposób trwale uszkodzić.

- - - Updated - - -

Będę montował w sobotę u siebie,bo paczka z alli już w Polsce,jeszcze jedno pytanie,czy jak odłącze ta wtyczkę od radia,to coś się skasuje w radiu? A ten pin będzie pasować od kostki ISO pasuje idealnie do tej kostki?

Nic się nie skasuje, pin będzie pasował.

W radiu wyzeruje się zegar, ale z racji gps sam się potem ustawi, więc śmiało można odpinać, w tym czasie nie włączałem zapłonu profilaktycznie, żeby jakieś błędy nie wyskoczyły.
Piny ze starej kostki iso u mnie nie pasowały, nawet jak na siłę je tam wcisnąłem to nie było styku.
Dzięki krapio, profilaktycznie podłączyłem pod światło cofania, myślałem że mi dłużej zejdzie szukanie odpowiedniego przewodu :)
Sprawdzilem przy kloszu wstecznego kolor przewodu, następnie ten przewód znalazłem w wiązce, potwierdziłem miernikiem i jest na gotowo.
Pytałem dlatego że sprzedający cały czas twierdzi, że ta kamera jest trudna w podłączeniu, nie lubi zakłóceń itp... Na szczęście nic z tych rzeczy :)
Przypominam jeszcze, że z lewej strony bagażnika miałem przewód tego samego koloru, jednak to nie był wsteczny.

Podłączyłem kamerę do pubu 31(a uziemienie do obudowy radia) i niestety obraz jest poszatkowany i niewyraźny. Nawet podłączyłem inna i jest podobne,wziąłem też zasilanie z osobnej bateri i też nic nie zmienia,kamery są w pal. Radio ma tymczasowa modyfikacje,czy jak zrobię modyfikacje na stałe to doda się opcja kamery pal/NTFS w ustawieniach radia (radio z przyciskiem more)

- - - Updated - - -

Jakieś pomysły w czym problem?

- - - Updated - - -

Updated...kamera ruszyła,trzeba po prostu ekranowanie kabla podłączyć pod wtyk 32i wszystko śmiga,obraz bardzo ładny,kamera ma szerokie kąty widzenia. Więc polecam tą z alli... 90,27 zł 14%OFF | Owtosin HD 1280*720 Fisheye kamera tylna do Alfa Romeo Giulietta 940 2010-2018/Alfa Romeo GT 2003-2018 akcesoria do parkowania
https://a.aliexpress.com/_mtuuuja
IMG20220212084931.jpg
IMG20220212085537.jpg

Cześć, czy próbował ktoś z wersją softu powyżej 17.07, aktualizacja map tam nie działa, więc boję się, że to też nie zaskoczy ??????

Radio z przyciskiem apps wszystko działa. Wersja softu jedyna słuszna oczywiście. Zomontwalem kamerę z dynamicznymy liniami (działają na zasadzie akcelometra)
https://a.aliexpress.com/_vM4ZvI
Dałem za nią 130zł. Kamera jest w systemie NTSC, który też nie był jeszcze przetestowany.
Dynamiczne linie działają dobrze, jakość obrazu w miarę ok, muszę jeszcze przetestować w nocy. Może nagram jakiś filmik.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót