Jeśli pieniądze nie mają dla Ciebie dużego znaczenia, to oczywiście QV. Za sam fakt posiadania takiej wersji. Z drugiej strony, nie jest to V6, więc orgii dźwiękowej nie ma się co spodziewać. Poza tym, ponieważ MA jest lżejszym silnikiem, auto jest nieco mniej podsterowne. Z kolei 1750 TBi to silnik jak na razie dostępny tylko w Alfie, o legendarnej dla marki pojemności - czyli jednak coś wyjątkowego. No i QV ma 2 wydechy, które wyglądają genialnie.
Diesel jest dla mnie nie do zaakceptowania głównie ze względów ideologicznych, więc nie ma co na ten temat toczyć dyskusji. Reasumując - kupując 1.4 MA ze Sport Packiem masz "prawie" QV, ale jest to prawie, które robi wielką różnicę. Jeśli kierujesz się rozsądkiem, weź 1.4 SP, jeśli chcesz mieć wyjątkową Alfę, bierz QV w kolorze Competizione

.
EDIT1: teraz doczytałem, że auto już zamówione. No cóż, nadal będziesz wyjątkowy, ale niedosyt pozostanie

.
EDIT2: nie możesz liczyć 20.000 różnicy, Sport Pack kosztuje 5.000 (i to 17", a w QV są chyba koła 18"), a nie wiem, czy QV nie ma jeszcze czegoś poza tym z wyposażenia.