[Giulia] Giulia - wymiana klocków hamulcowych

dk08012

Nowy
Auto
AR Giulia 2.2 ZF 8HP
Giulia - wymiana klocków hamulcowych przód

Panowie, czy ktos z was wymieniał klocki z przodu ? Czy trzeba przez MESA cos odbezpieczać zeby pusciły zaciski, tak jak to jest w grupie VAG w niektorych modelach ?

TUTORIAL Wymiana klocków hamulcowych przód, może komuś się przyda :)
Czas pracy ok. 30-40 minut.

1. Odkręcamy dwie imbusowe śruby, aby mieć możliwość manewrowania zaciskiem na sztywnym przewodzie hamulcowym. Wyciągamy dwa przewody na elastycznych zatrzaskach - górny i dolny, zostaje sam przewód hamulcowy.
2. Wybijamy bolce zabezpieczające klocki.
3. Odkręcamy dwie śruby mocujące zacisk hamulcowy BIT T60.
4. Przygotowujemy sobie element umożliwiający podtrzymanie zacisku, tak aby wyciągnąć klocki i wcisnąć tłoczki, ja użyłem drewnianego pieńka :))
5. Wciskamy tłoczki, zakładamy nowe klocki.
6. Pozostałe czynności w odwrotnej kolejności.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

Ostatnia edycja:
W menu masz opcję Wspomaganie kierowcy a następnie "serwis hamulców" - wystarczy.

Ostatnia edycja:
Panowie, czy ktos z was wymieniał klocki z przodu ? Czy trzeba przez MESA cos odbezpieczać zeby pusciły zaciski, tak jak to jest w grupie VAG w niektorych modelach ?

Komp generalnie podpina się do elektrycznego ręcznego.
Nie słyszałem o aucie w którym podpina się też do przodu...ale może tylko nie słyszałem..

- - - Updated - - -

W menu masz opcję Wspomaganie kierowcy a następnie "serwis hamulców" - wystarczy.

Co ta opcja w sumie powoduje?

Wyłączenie elektrycznego hamulca ręcznego tak aby można było "wkręcić" tloczki. Z wymianą przednich należy uważać, można niechcący zagiąć sztywny przewód hamulcowy.

Właśnie jest to beznadziejnie zrobione, ale na szczęście można element mocujący odkręcić i wtedy mamy możliwość manewrowania zaciskiem.
IMG_5722.jpgIMG_5726.jpgIMG_5721.jpg

Właśnie jest to beznadziejnie zrobione, ale na szczęście można element mocujący odkręcić i wtedy mamy możliwość manewrowania zaciskiem.
Pokaż załącznik 261086Pokaż załącznik 261087Pokaż załącznik 261088

W każdym dobrym aucie (czyli tam gdzie nie ma elastycznych przewodów) tak to jest zrobione, więc w każdym z nich jest ten sam "problem".

- - - Updated - - -

Wyłączenie elektrycznego hamulca ręcznego tak aby można było "wkręcić" tloczki. Z wymianą przednich należy uważać, można niechcący zagiąć sztywny przewód hamulcowy.

Tym samym zmieniając przednie klocki/tarcze nie ma potrzeby tego używać, bo nic to nie zmienia.

Natomiast przy tyle ta funkcja zupełnie zastępuje potrzebę podł. kompa jak np. przy VAGu, tak?

Ostatnia edycja:
ja akurat wymieniam,
jakby ktoś potrzebował obecnie, to znalazłem u jednego z dilerów w dobrej cenie ;-)

W każdym dobrym aucie (czyli tam gdzie nie ma elastycznych przewodów) tak to jest zrobione, więc w każdym z nich jest ten sam "problem".

Przewód elastyczny jest zawsze i w każdym aucie. Różni się tylko miejsce jego montażu. W tym przypadku jak widzę najpierw jest przewód stalowy, a za nim dopiero jest kawałek elastycznego. Wystarczy stalowy odpiąć z mocowania i całość będzie trzymała się tylko na przewodzie elastycznym.

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

a wielkosc klocka jest taka sama dla wersji 200ps i 280ps ? zaciski wieksze, ale czy klocki rozne ? Keyeper nie dziala niestety :/

p.s. zamówiłem EBC zielone w duuuuuuużo lepszej cenie niż te co podales ;)

Ostatnia edycja:
a wielkosc klocka jest taka sama dla wersji 200ps i 280ps ? zaciski wieksze, ale czy klocki rozne ? Keyeper nie dziala niestety :/

p.s. zamówiłem EBC zielone w duuuuuuużo lepszej cenie niż te co podales ;)

ja juz tez po wymianie, wytrzymaly 26 tys km

Capture.JPG

U mnie 40500km [emoji41] tylko troche inny styl jazdy pewnie ;)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

z tymi klockami nie jest jednak tak kolorowo...

do mniejszych zacisków sa tylko 2 rodzaje, delphi i ferodo.
delphi ok 250zl ponoc piszcza
ferodo 500zl

Zamówilem FERODO.

nikt inny nie produkuje ( no moze poza ASO).
do tych wiekszych zacisków wybor duuuuzo wiekszy i ceny sporo niższe.

a mój diesel w veloce ma 57 tys km i pierwsze klocki..... za mało hamuję chyba

przy 59 000 km na przegladzie powiedzieli mi ze klocki z pierwszego montazu maja 50% grubości... może do 120 000 km dobije

Amortyzatory
Powrót