[Giulia] Giulia Veloce Ti

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Byłem właśnie w salonine i dowiedziałem się że od maja będzie dostępna do zamawiania Giulia Veloce Ti, dostępne z napędami 2.0 280HP Q4 i 2.2 210HP Q4.
Tak z głowy dodatki ponad zwykłą wersję Veloce jeśli chodzi o standardowe wyposażenie:
-carbonowe lusterka, scudetto (nie pamiętam czy był też spojlerek)
-inne nakładki na progi
-felgi 19" koniczynki
-przyciemniane szyby
-czarna podsufitka
-pakiet Convinience
-lopatki do zmiany biegów
-foltele skóra + alcantara czarne
-cabrbon zamiast alu na panelach itp
-navi 3D 8.8"

Cena jeszcze nieznana. Znowu zaczynam mieć gula, że nie poczekałem jeszcze z zamówieniem bo bardzo możliwe że wziąłbym Ti, gdyż w swojej konfiguracji albo brałem większość z powyższego (poza navi), albo właśnie marzyły mi się fotele z alcantarą, znaczek ti (pewnie gdzieś jest taki) a czarna podsufitka i carbony też dodałaby smaczku.

BTW, będzie podwyżka 2tyś standardowych modeli (nie wiem czy wszystkich silników/wersji)

EDIT:
widzę że na polskiej stronie jest już info o tym:
http://www.alfaromeo.pl/giulia/veloce-ti

cennik ani konfigurator jeszcze nie mają Ti, natomiast w obu widać podwyżkę cen (co ciekwawe konfigurator to już dla Veloce pokazuje nawet ponad 200tyś cenę początkową)

Ostatnia edycja:
Gdybyś czekał dalej, to wejdzie werjsa pewno ok 350 KM, tam można wiecznie sobie w brodę pluć :)
Alfa co jakiś czas by podtrzymac sprzedać, cały czas coś ulepsza i daje rózne wersje. W sumie od tych wersji idzie już o chu jeć.
Q (QV), FE, QVline, Sportiva, Veloce, Ti, Nero, o super, biznes itp nie wspominając.

gdzieś ją już widziałem - będzie ładna ;-)
ale jak tak zawsze się będziesz denerwował, że mogłeś poczkeać, to tylko byś czekał, bo napewno co jakiś czas coś ciekawego się pojawi;
żeby tylko nie było jak z MiTo czy Giuliettą, że w zasadzie rozwój opierał się o nowe limitowane edycje i smaczki kolorystyczne..

co do podwyżki - super decyzja - bo za dobrze się sprzedają /facepalm/?

zdaję sobie sprawę, cały czas coś nowego wprowadzają i nigdy nie ma dobrego momentu żeby zamówić auto:)
350HP to raczej bym już odpuścił, bo to sądzę że będzie bardzo duża dopłata. Z resztą Veloce Ti, porównując ponad moją konfigurację Veloce ze względu na carbonowe wstawki, fotele z alcantarą i navi 8,8" to byłoby lekko >20tys, I to już też by mnie stopowało. ja bym reflektował na same fotele z alcantarą i ciemną podsufitkę z tego pakietu, carbony miłe by były ale aż tak mi nie zależy (każdy jeden w akcesoriach to ok 3tyś extra), navi nie chcę (wziąłem android auto I DAB tylko u siebie przy 6.5"), a resztę dobrałem w opcjach/pakietach.

wcześniej napisałem na świeżo, troche z gulem, ale po ochłonięciu jestem skłonny powiedzieć że licząc się z pieniędzmi (niestety każdy ma gdzieś jakąś granicę) i tak bym zamówił jeszcze raz tą samą konfigurację.

- - - Updated - - -

co do podwyżki - super decyzja - bo za dobrze się sprzedają /facepalm/?
to już można powiedzieć 3 podwyżka Veloce. najpierw gdzieś w 2017 podwyższyli o 2tyś, coś tam jeszcze podwyższyli dopłaty za niektóre felgi alu, na przełomie roku przy starej cenie kazali sobie dopłacić do wyświetlacza 7" 700zł, a teraz kolejna podwyżka. dziwna ta ich polityka. póki co po dzisiejszej wizycie w salonie widzę że dobrze to im się tylko sprzedają te z 2016 z wyprzedaży obecnej - 2 tyg temu gość mówił że będzie miał kilkanaście szt, głównie benzyny, a dzisiaj mówił że już mu prawie nic nie zostało i nawet przy mnie jakąś ostatnią białą jeszcze ktoś telefonicznie zarezerwował. no ale to wyprzedaże przecenione o ponad 30%.

Ciekawe czy będzie opcja odpalania z kluczyka jak w TI w USA

a w USA nie jest to odpalabie w kazdej wersji? mi sie wydaje ze to moze byc roznica w prawie i u nas nie mozna, albo na tamtym rynku jest to cecha czesto spotykana w tej klasie i stad dodali do giulii?

a w USA nie jest to odpalabie w kazdej wersji? mi sie wydaje ze to moze byc roznica w prawie i u nas nie mozna, albo na tamtym rynku jest to cecha czesto spotykana w tej klasie i stad dodali do giulii?

Jakoś Volvo można nawet se smartphona odpalić i problemu nikt nie robi :)

U nas nie można, bo auto nie może pozostawać uruchomione bez obecności kierowcy, jest to przeszkoda prawna i dlatego od dawna takich opcji u nas nie ma, mimo, że w USA Giulia to ma i zawsze pilot/kluczyk ma u nas ślepe guziki przez to.
Nowe BMW 7 też ze smartphone'a można odpalić i nim sterować (samo wyjedzie z garażu itd) ale nie wiem czy u nas taka opcja nie będzie zablokowana.
Pewnie w Tesli taka opcja jest aktywna u nas bo tam nie ma "pracy z włączonym silnikiem" :)

Co do Giulii Ti to patrząc po tych dodatkach karbonowych i ich cenach, obstawiam cenę rzędu 250-260k PLN a Veloce 350KM będzie pewnie koło 300k PLN.

Nowe BMW 7 też ze smartphone'a można odpalić i nim sterować (samo wyjedzie z garażu itd) ale nie wiem czy u nas taka opcja nie będzie zablokowana.

Sąsiad ma S90 nowe kupione w salonie w Polsce i normalnie może używać to się chyba nazywa Volvo On Call. Jedyny limit to można to zrobić dwa razy z rzędu a potem samochód przynajmniej raz trzeba odpalić "normalnie".

Przepis istnieje (art. 60 ust. 2 ustawy — prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2017 r. poz. 1260)) ale jet tak samo martwy jak zakaz stawania tyłem do budynku.

Ostatnia edycja:
Mam skonfigurowane VELOCE, które jest praktycznie Ti (tyle, ze bez alcantary i ciemnej podsufitki i wychodzi to KATALOGOWO lekko ponad 260 tyś;) także tak...

Moim zdaniem Ti będzie droższe

Mam skonfigurowane VELOCE, które jest praktycznie Ti (tyle, ze bez alcantary i ciemnej podsufitki i wychodzi to KATALOGOWO lekko ponad 260 tyś;) także tak...

Moim zdaniem Ti będzie droższe

Nie koniecznie, jeśli cennikowo patrzeć, to w Veloce dostaje się 80HP i 4WD prawie za darmo w stosunku do podobnie wyposażoneg supera.

Z innych ciekawostek, to nie jest napisane, czy: trójwarstowy lakier dostępny hmm?
Może wydech jakiś dodadzą epiej brzmiący...

Ostatnia edycja:
Wiecie może dlaczego wszędzie pchają pakiet convenience? Cokolwiek chcesz dodac do wyposażenia w konfiguratorze wyskakuje to cholerstwo, w Ti widze, ze tez bedzie. Bezkluczykowy dostęp to obok nawigacji cos czego nie moze być w moim samochodzie

[MENTION=54383]kutulu[/MENTION] możesz wyłączyć w opcjach Passive Entry, jeśli boisz się walizki. A dlaczego wszędzie pchają, widocznie jest jakaś zależność w elektronice albo elektryce, jakaś inna centralka czy coś. Tak samo jak bierzesz audio H&K to chyba musisz dodać ten pakiet.

Wiecie może dlaczego wszędzie pchają pakiet convenience? Cokolwiek chcesz dodac do wyposażenia w konfiguratorze wyskakuje to cholerstwo, w Ti widze, ze tez bedzie. Bezkluczykowy dostęp to obok nawigacji cos czego nie moze być w moim samochodzie

tez tak myslalem najpierw ale jak pojezdzilem 1 dzien autem od dealera to zmienilem zdanie i wzialem keyless entry bo tak mi spasowalo, a skoro to juz mialem dolozone to i zamowilem lepsze audio:)

Mnie przekonuje też rozmowa z ubezpieczycielem - dla nich keyless entry jest akceptowalne, więc dlaczego dla nas miałoby nie być? To oni wywalają kasę za kradzież.

No i jest wygodne. Ja się w kilka dni przyzwyczaiłem. A niedługo będzie też otwieranie bagażnika nogą, to będzie jeszcze lepiej (nie dla mnie oczywiście, bo wątpię w retrofit).

skad info o otwieraniu bagaznika noga?

skad info o otwieraniu bagaznika noga?

Jezu co się stało. Włosi musieli gdzieś na przerwie na espresso zobaczyć jakiegoś starego forda czy skodę i podpatrzeć tę "nowość" :P
Może uda im się podpatrzeć kamery 3d i haczyki w bagażniku albo czas podróży w komputerze :D

Jeszcze w temacie zdalnego odpalania z kluczyka, z tego co widzę w ePER to wersje na rynek północnoamerykański ze zdalnym odpalaniem mają np. dodatkową antenę, więc nie wystarczy włączenie w sofcie i uzupełnienie brakującego przycisku na pilocie (52059122).

Amortyzatory
Powrót