Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Zmieniłem opony na letnie i na razie problem ustał.
W związku z tym chyba można stwierdzić, że Gulia nie lubi się oponami Conti TS860S w rozmiarze letnim 19"
Dzięki wielkie, jutro jadę do serwisu to dam znać co i jak, może komuś kiedyś to pomoże.
Niestety jestem skazany na ASO bo auto na gwarancji, podejrzewam, że ciężko będzie ich przekonać, żeby wymienili gwarancyjnie ten olej w dyfrze.. No ale na pewno zasugeruję, że tu warto szukać przyczyny, zaraz po najłatwiejszym teście na innych oponachA jak nie to wszystko to pewnie już zostanie sterownik skrzyni, albo sama skrzynia..
Zmieniłem opony na letnie i na razie problem ustał.
W związku z tym chyba można stwierdzić, że Gulia nie lubi się oponami Conti TS860S w rozmiarze letnim 19"
rozwiązał ktoś już problem z tym szarpaniem? bo na bank to nie jest spowodowane zmianą opon, wymiana oleju w dyfrze, czy zrobienia od nowa adaptacji skrzyni biegów też nic nie da.
Wymień olej i filtr, koniecznie dynamicznie, włącznie z płukaniem całego układu.
Przyczyną szarpania może być niski stan płynu ATF, bardziej zauważalny na nierozgrzanej przekładni. mniej lub wcale na ciepłej.
https://www.forum.alfaholicy.org/rabaty/174834-dla_alfaholikow_rabat_na_wymiane_oleju_.html
... Druga kwestia- nasze auta mają olej Tutela AS8 więc nie wiem jak zmieszanie się z olejem ZF wyjdzie skrzyni na zdrowie bo przecież wszystkiego nie uda się wylać przy wymianie
Też zmieniałem olej przy 42000 tys. - temat zmiany oleju przy takim niskim przebiegu dla nie jednego posiadacza alfy bedzie zbędny.
Co do tych skrzyń ZF :
- ASO wiemy co mówi
- kierowcy BMW 60-70tys wymiana oleju
- licencjonowane serwisy ZF wymiana co 40-50 000 tys.
Nie jestem żadnym fachowcem od skrzyń , ale mam dobrego znajomego w licencjonowanym serwisie ZF - pierwsza wymiana oleju przy 80 000 nie jest najlepszym pomysłem. Oczywiście nie wnikam tu w styl jazdy, gdzie latamy alfami itp.
Wystarczy poznać zasadę działania tej skrzyni i jej smarowania aby wiedzieć że dynamiczna wymiana nie za bardzo jej posłuży
może, ale tylko MOŻE - Tutela AS8 to tylko ZF w innym opakowaniu