Giulia MY23 Alfa Connect problem

Obstawialbym błędy w logach i nie do końca sukces w dzialaniu bo być może bcm będzie próbował go szukać? Oczywiscie to gdybanie, ale jak dla mnie to raczej oprócz bezpiecznika jeszcze out przez proxi także potrzebny dla sportowego pozbycia się tego.
Z ubocznych chyba tylko brak komunikacji z Alfa Connect i korków online w ori-navi.

Póki co nie przeszkadza mi to, nic się nie dzieje. Ale wiem że niebawem może być w nim bateria do wymiany, więc i tak potrzebna będzie ingerencja, fakt drażni komunikat po włączeniu o bezpieczeństwu, no i może rozładowywać akumulator.
Rozumiem że jako laik sam tego nie zrobię, potrzebny komputer?

wyjecie bezpiecznika nie załatwi sprawy bo stracisz nawigacje. do tbm podpięta jest antena gps. tylko fizyczne wypiecze wtyczki zasilania plus przepięcie anteny gps i wywalenie w proxy załatwi ten badziew

Pod koniec maja będę w niezależnym serwisie , pogadam , może mi to zrobią .

zła droga - choćby GPS będzie słaby. trzeba poprawnie odpiąć, przepiąć GPS i wyprogramować z proxi. Usuwanie jakby co to naruszenie wymagań bo usuwasz emergency call (tel na 112 automatyczny po wystarzale poduszek), teoretycznie na SKP mają sprawdzać przycisk czy jest/swieci (bo co więcej sprawdzą)

Policja będzie Cię częściej kontrolował, bo tylko osoby mające coś na sumieniu nie mają samochodu połączonego na stałe z siecią GSM ;)

Nigdy bym nie nacisnął tego przycisku sos ,chyba że tak jak piszesz sam reaguje po wypadku. Tylko jak, dzwoni na 112 i na głośnomówiącym pani zapyta co się stało ?
Co do policji to już różne historię słyszałem, że mieli nawet sprawdzać czy abonament płace za radio. Oni mają dość innej roboty, pijaków niech lapią.
Skąd będą wiedzieć że mają częściej mnie kontrolować, że coś mam wyłączone.
No ale waham się, właśnie z tego powodu że zacznę grzebać i coś będzie źle działać, tracić zasięg.
A baterie żeby w tym wymienić to i tak trzeba rozbierać tunel?

mocno demonizujesz wyplecie tego badziewia- odkręcić parę srubek cofnąc tunel odpiac wtyczkę przepiąć przejściówka GPS zrobić proxy i tyle. z tymi kontrolami nie przesadyzmy- to tak samo jak mieli i wieszać za krótkie amerykańskie tablice - i co i nic.

tak - robiłem to w samochodzie kolegi- wszystko normalnie działa. w Stelvio TBM jest za zegarami ale też mama zrobione- cisza i spokój.

A masz sygnał dźwiękowy oszczędzający o radarach?
Ja mimo wygaśnięcia subskrypcji mam.

A masz sygnał dźwiękowy oszczędzający o radarach?
Ja mimo wygaśnięcia subskrypcji mam.
Sygnał ostrzeżenia nie ma związku z subskrypcją tylko z radarami pokazywanymi na nawi.
Tracisz więc wraz z wygaśnięciem ostrzeżenia o radarach zglaszanych online, a te zapisane w mapach działają dalej.

I demontaż TMB nie będzie miał z tym nic wspólnego?
Myślę że zabiorę się za to dopiero jak będzie bateria w module do wymiany.

Ja tego nie wiem na 100% jakie konsekwencje, ale co do ostrzeżeń pochodzących z map - nie powinien.

fotoradary są w mapach- to jest tylko powiadamiacz gps o wypadku etc - nie ma związku z jakimikolwiek ostrzeżeniami drogowymi

z moich obserwacji to przynajmniej część fotoradarów jest w pakiecie informacji Tomtom traffic. Nawet kontrola odcinkowa mi się pojawiła zaraz po jej wprowadzeniu na drodze, a map nie zmieniałem z 2-3 miesiące. Dodatkowo: jeśli korki mi się nie załadują (czyli jak nie poczekam cierpliwie z 15 sek przed odpaleniem silnika) to nie mam też informacji o fotoradarach..

Pisałem o tym przecież, że kolega wraz z usunięciem TBM straci ostrzeżenia o radarach online a pozostaną mu te zapisane na stałe w mapach.

Czyli jeśli dobrze rozumiem to nawet jak nie place to nowe fotoradary mi się zasysają i będę ostrzegany ?

O czym Ty teraz mówisz ?
Część radarów masz zapisanych na stałe w mapie i one zawsze działają.
Inne są online odbierane przez wbudowany modem. Jak go wywalisz albo nie zaplacisz subskrypcji - to tych nie masz a więc nie będziesz ostrzegany.

Amortyzatory
Powrót