• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Giulia - bezpiecznik

Kolpak

Użytkownik
Auto
Giulia Q
akumulator.jpgMoże orientujecie się jak to jest z bezpiecznikami akumulatora w aucie z USA?

Samochód odpala bez problemu na kable podłączone z przodu, a z drobnymi problemami na kable z tyłu (na samym akumulatorze nie chce).
Przy akumulatorze jest bezpiecznik pirotechniczny, który wygląda IDENTYCZNIE jak ten z Audi:
https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-pirotechniczny-audi-a6-a4-a5-4g0915519-7430798707

Mechanik powiedział, że to on jest winny i trzeba go wymienić.
Serwis natomiast nie ogarnia tematu, nie ma, ponoć w EU nie są takie stosowane i że jego uszkodzenie, to bardzo sporadyczne przypadki.

Ja sam też nie znalazłem takiego w ePerze - są tam natomiast pokazane 3 inne, których znów chyba u mnie nie ma (foto, poz. 7).

Co myślicie? Mechanik ma rację?

Bezpiecznik pirotechniczny jest dokładnie taki sam jak w Audi produkcji Autoliv. Jeżeli mechanik nie umie sprawdzić bezpiecznika to niech już dalej nie szuka bo może tylko zrobić więcej uszkodzeń. Męczenie samochodu poprzez odpalanie z kabli też mu dobrze nie robi. Możesz odkręcić wspomniany bezpiecznik i połączyć na stałe bez niego zasilanie.

Skoro nie działa znaczy że odpalił i trzeba go wymienić.

Ale generalnie działa jak każdy?
Czyli mogę sprawdzić czymkolwiek, zwyczajnie czy jest przepływ prądu z jednego końca na drugi i jak nie ma to do wymiany?

Amortyzatory
Powrót