[159] Geometria - problem

Mechanik dziś sprawdził dokładnie zawieszenie tuleje, drążki itp. Stwierdził że wszystko jest ok. Sam nie wiem już co robić. Zasugerował żeby tylko zrobić zbieżność i jeździć dalej. Najgorsze jest to że gdzie bym nie pojechał to zawsze parametry zbieżności które sugeruje maszyna są jakieś dziwne i nie pokrywają się z tymi co sugeruje fabryka (eLearn).

Wycinek z instrukcji
181.jpg

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

W instrukcji w polskiej wersji są napisanie brednie.
Opis nie wiem kto zrobił ale "lekko" się pomylił.
Przód w wersji PL:
Zbieżność = pochylenie koła,
Pochylenie = Kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy
Połowa zbieżności - jest OK
Tył w wersji PL
Zbieżność = pochylenie koła
Połowa zbieżności - jest OK

Maszyna Hunter 3D ma właściwe dane w swojej bazie

Witam, czy ktoś może popatrzeć na te dwa wydruki jak mi robili zbieżność i czy wszystkie parametry są ok. Ścinało mi zawsze od środka lewą przednią oponę.

12.jpg 234.jpg

Wczoraj wymieniłem kompletne zawieszenie z przodu i zrobiłem zbieżność. Czy ktoś kto się zna może zobaczyć czy według tych wydruków co dostałem jest to zrobione prawidłowo? Z góry dziękuję za pomoc :)

CCI20180831_00002.jpg CCI20180831_00001.jpg CCI20180831_00000.jpg

Wow co zrobiłeś, że masz takie kąty pochylenia kół z przodu? Jak się tym jeździ? Auto nie jest bardziej podsterowne?

Właśnie nie jest i jeździ się normalnie. Nic nie ściąga jedzie prosto jak puszczę kierownicę. Tylko zastanawia mnie to, post wyżej umieściłem wydruk robionej zbieżności w tym samym warsztacie i parametr pochylenia kół znacznie się różni od tego który mam teraz. Wcześniej miałem kompletne zawieszenie Lemfordera a teraz mam nowe regenerowane od jasio79. Czy takie kąty są normalne?

Nie mieszczą się w granicach dopuszczalnych przez producenta, ale zazwyczaj są zbyt duże, a nie zbyt małe.
Co dziwniejsze, różnica w pomiarze kąta przed i po ustawieniu zbieżności bardzo się różni. Może źle założyli tarcze pomiarowe?

Zbieżność robił ten sam mechanik co wcześniej raczej pomyłki nie powinno być. Najgorsze że gdziekolwiek nie pojadę to za każdym razem auto wyjeżdża z innymi ustawieniami a opony jak ścinało od środka tak ścina dalej.

Zbieżność robił ten sam mechanik co wcześniej raczej pomyłki nie powinno być. Najgorsze że gdziekolwiek nie pojadę to za każdym razem auto wyjeżdża z innymi ustawieniami a opony jak ścinało od środka tak ścina dalej.
Sprawdz lozyska w piastach przednich

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Lewe łożysko wymienione na nowe SNR, prawe było dwa lata temu. Przy okazji chciałbym podziękować za wahacze :) Zrobiłem już 3tyś km i spisują się świetnie.

Jak to w końcu jest z tą geometrią na eibachach? Zakładam zaraz cały nowy zawias przód (drążki, amortyzatory, sprężyny, wahacz) a na tył sprężyny i zastanawiam się jak to powinno być ustawione. Tył delikatnie na plus a przód na minus?

Ja mam ustawioną zbieżność z przodu na - 0'03" przy kątach pochylenia ok 1'30" i przez kilka tyś km letnie nowe opony zużyło mi równomiernie.
Ważne jest też sztywne zawieszenie.

Ja mam na delikatnym minusie. Tak jak pisze Magil. I wszystko ok. Ważne są wahacze - sztywność.

Najbardziej wpływ na zbieznosc maja tylne tuleje dolnych wahaczy. Jak są zerwane auto będzie darlo laczki od wewnątrz i geometrii się nie da ustawić.

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót