Gaz na Śląsku

nietyx

Nowy
Auto
.
Witam

Po wielu przemyśleniach za i przeciw raczej zdecyduje się na montaż instalacji LPG. Niestety ale baroni paliwowi coraz mocniej nas okradają a pracodawcy nie podnoszą ciągle pensji wraz z podwyżką paliw.

Tak więc mam pytanie o jakość zakładania instalacji czyli gdzie najlepiej? Po rozmowach, kopania w Internecie znalazłem 2 warsztaty które polecają:

ACC Andrzej Rzepka
ul. Górna 31
43-195 MIKOŁÓW - Mokre

tutaj 2 znajomych zakładało i są zadowoleni, w nim oferują instalację Lovato Smart
oraz

Kopi Auto-Gaz-Serwis S.C.
ul. Szenwalda 50
40-619 Katowice-Ochojec

W tym akurat wyczytałem że część alfaholików zakładała w nim instalacje, i jest to STAG

Czy ktoś może swoją opinię wygłosić? Polecić jeszcze kogoś innego?

Ja zakładałem u Rzepki do mojej wcześniejszej BMW 318, zamontowałem u niego instalację Landi Renzo. Dzień po montażu byłem u niego na strojeniu, a tak to fura do dziś śmiga na gazie bez problemów, a było to 3 lata temu. Jedyny mankament to wskaźnik poziomu gazu nigdy nie pokazywał prawidłowej wartości. Chłopaki od Rzepki nie mogli go rozgryźć, ale w sumie olałem to potem.

Jaki setup Ci zaproponował Seba? Jeśli oczywiście do niego jedziesz? Jakie wtryski?

Tak, tak do niego jadę
STAG 300+ do tego wtryski Hana 2000 i jeszcze coś Magic Jet dobrze mówię?

Tak, tak do niego jadę
STAG 300+ do tego wtryski Hana 2000 i jeszcze coś Magic Jet dobrze mówię?

Sterownik wtryski GIT, co do reduktora Magic3 Compact Ci zaproponował, ja wiem że Seba zrobi na nim OK, ale może pogadaj czy coś innego Ci nie zaproponuje.

Magic 3 jest OK tylko trzeba umieć go zamontować, ewentualnie lekko poprawić a bardzo niewielu to umie/wie o tym, Sebastian na pewno jest tym monterem co umie M3 zamontować prawidłowo.

Dla mnie będzie to pierwsze auto z LPG tak więc moja wiedza na ich temat narazie jest niska dosyć :) Spytam przed oddaniem samochodu o ewentualne inne konfiguracje

No i założyłem w GZW, dziś odebrałem muszę przepływomierz wymienić ech tak to czułem.
Co do założenia samej instalacji podoba mi się. Wlew obok korka, wskaźnik we wnęce, i wtryski w miarę fajnie umiejscowione że praktycznie nie widać ich. Co do samej instalacji to po wymianie przepływomierza i przejechaniu paru tysięcy będę mógł się wypowiedzieć ;)

No i ja zdecydowałem się na montaż instalacji w GZW, po przejechaniu 10 tyś jestem BARDZO zadowolony.Do pierwszego przeglądu i przejechaniu 2 tys km. dwa razy samochód samoczynnie przełączył się na benzynę. Po pierwszej (darmowej) regulacji, która została zrobiona rzetelnie i trwała 2,5 godz. (jazda na trasie przy różnym obciążeniu silnika) feler ten został wyeliminowany. Obecnie jestem po drugim przeglądzie instalacji, na którym błędów nie stwierdzono a autko chodzi elastycznie i bezawaryjnie.
Założony zestaw w Mito 1,4 16V, rocznik 2009.

Stag 4 Plus- Reduktor Tomasetto Alaska
- Wtryskiwacze Hana 2000 typ C (czarne)
- Zbiornik Bormech toroidalny wewnętrzny 630x200
- Wielozawór Tomasetto
- Węże gazowe i wodne Parker
- Rurki fazy ciekłej Faro
- Filtr FL ZWM Czaja FL-01P

Taaak. W tym MiTo mieszka słynny fiatowski StarJet, który ponoć jest nie do zagazowania... Bo niby szarpie, gaśnie itd... :-)
Kiedyś pewien człowiek, zresztą obecny na tym forum, prorokował mi, jak to się na tym silniku wyłożę. Wiedziałem, że prędzej czy później nastąpi obiektywna weryfikacja.
Miłego dnia wszystkim :-)

No i założyłem w GZW, dziś odebrałem muszę przepływomierz wymienić ech tak to czułem.
Co do założenia samej instalacji podoba mi się. Wlew obok korka, wskaźnik we wnęce, i wtryski w miarę fajnie umiejscowione że praktycznie nie widać ich. Co do samej instalacji to po wymianie przepływomierza i przejechaniu paru tysięcy będę mógł się wypowiedzieć ;)

zakładałeś w Alfie czy innym specyfiku ?

jeśli możesz to powiedz ile cie wyszło za całość , bo mamy takie same silniki

zakładałeś w Alfie czy innym specyfiku ?

jeśli możesz to powiedz ile cie wyszło za całość , bo mamy takie same silniki
Tak, tak w Alfie.

W Alfie, w Alfie. Pamiętam ją, bodaj granatowa, nieprawdaż?
Dokładnie, notabene miałem opisać jak Alfa się sprawuje. Aktualnie przebyte ponad 26 tys na instalacji najdalsza podróż Chorwacja i dotychczas nie wystąpiły żadne problemy z instalacją ani razu również nie przełączyła się samoczynnie bez wiedzy mojej.

a czy ma ktoś jakieś doświadczenia z warsztatem z Olkusza
Auto-Elektro-Gaz
ul. Niepodległości 16
. Olkusz

mają bardzo dobrą cene za stag 300, hanna 2000, reduktor gold. wołają 3.500zł
po rozmowie z szefem i "pomocnikiem" wychodziło by na to ze znają sie na robocie..
wiedzą co mowia.. i nie raz montowali lpg do silników busso..
ciekawostka za BRC około 4000zł

Proponuję im zadać pytanie, czy silnik alfy wymaga wprowadzania zmian do mapy 3D, oraz czy trzeba coś robić z mapami korekcji temperaturowej i korekcji ciśnieniowej. Reakcje mogą zdradzić na ile panowie w ogóle mają świadomość tego co robią. Niepokoi mnie pomysł, że chcą używać Golda. Powinni wiedzieć, że to śliski temat.

Amortyzatory
Powrót