Gałka zmiany biegów

darekgrm

Nowy
Auto
Był: Peugeot 406 Coupe, Jest: GT 1.9 Q2
Z racji tego, że moja gałka wygląda tragicznie a oryginały są drogie jak huhu mam zamiar sobie coś takiego zrobić:

34.jpg

35.jpg

36.jpg

37.jpg

Full metal z jakiejś nierdzewki, grawerowanie laserowo.
Kształt narazie w przybliżeniu.
Co o tym myślicie? Może macie jakieś sugestie odnośnie grafiki? :)

Za wykonanie zabieram sie za w przyszłym tygodniu :)

Według mnie elegancka, jak pokażesz efekt tego projektu to za rozsądną cenę chętnie kupie ;)

Z racji tego, że moja gałka wygląda tragicznie a oryginały są drogie jak huhu mam zamiar sobie coś takiego zrobić:

Full metal z jakiejś nierdzewki, grawerowanie laserowo.
Kształt narazie w przybliżeniu.
Co o tym myślicie? Może macie jakieś sugestie odnośnie grafiki? :)

Za wykonanie zabieram sie za w przyszłym tygodniu :)

Polecam najpierw się przejechać przy -20 z gałką metalową. Nic przyjemnego. Poza tym będzie się łatwo rysować od pierścionków, obrączek itp.

Też miałem już kiedyś metalową gałkę -20 to nie był problem bo w zimę przeważnie i tak jazdę zaczynałem w rękawiczkach skórzanych ale w lato w słońcu można było sobie łapy poparzyć no i biżuteria mocno rysuję takie gadżety.

Proszę kolegę Belfra o fachową odpowiedź czy coś takiego pomogłoby obszyć gałkę i zostawić czoło nie obszyte, a skórę schować do tego rowka? Koszt takiego obszycia?

51.jpg

Ja tam polecam metalową gałkę fajny bajer może i w zimie dłoń przymarza ale to tylko przez chwilę. Tylko zrobił bym bardziej okrągła coś jak w 206 RC mega wygodna jest.

Jak nierdzewka to można ładnie wypolerować od pierścionków. Trwałość dożywotnia. Skórę trzeba co jakiś czas wymieniać jak ktoś podróżuje czesto z pierścionkami i to w mieście, gdzie często trzeba zmieniać biegi.
Stal nierdzewna jest dość twarda w obróbce, ale i mniej się rysuje niż np. aluminium.

Moim zdaniem idealna na zimę. Jako dociążenie oczywiście ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Proszę kolegę Belfra o fachową odpowiedź czy coś takiego pomogłoby obszyć gałkę i zostawić czoło nie obszyte, a skórę schować do tego rowka? Koszt takiego obszycia?

Dało by się ale dół musiał by być takiej samej średnicy, jak w skórzanych. Tylko górę musiał byś bardziej stoczyć, żeby nie miała ostrego rantu dookoła, bo wtedy skóra się szybko przetrze w tym miejscu. Przy czym już bym chyba wolał zrobić całą z metalu niż tworzyć nową a i tak obszywać.

Wygląda świetnie. Fajna by była wersja z obszyciem, i tylko czoło metalowe.
Masz tam w Catii opcję nakładania tekstur? Może zrobiłbyś wizualizacje?

Całą z nierdzewki a na zimę pokrowiec uszyty na drutach :D IMO nie warto obszywać, bo można kupić plastikową obszytą i na jedno wyjdzie. Metalowa to taki unikat w dobie wszechobecnego skrzypiącego plasticzku;)

Tylko zrobił bym bardziej okrągła coś jak w 206 RC mega wygodna jest.

Kształt narazie poglądowy.

Wygląda świetnie. Fajna by była wersja z obszyciem, i tylko czoło metalowe.
Masz tam w Catii opcję nakładania tekstur? Może zrobiłbyś wizualizacje?

Też myślę, że może być ciekawa. Co do wizualizacji to jestem za cienki :D nie mam pomysłu jakby to zrobić.

Całą z nierdzewki a na zimę pokrowiec uszyty na drutach

haha jest i rozwiązanie problemu :D

Genialnie wyglądałaby... w jakiejś starej Alfie. ooo. to byłby czad.

Tak, 4 gały są :P
No cóż nic nie podobne jak na rysunku ale też całkiem fajnie wyszło :). Jutro wrzuce foty.
Zaskoczony byłem bo moja gałka była na gwincie m10 ( rozwaliłbym cały lewarek bo sie naczytałem na forum, że nabijane haha)

Mógłby ktoś podać jaka dokładna średnica jest na otworze na nabijanych gałkach?

Ja mam 147 Q2 więc identyczna gałka jak u Ciebie również nakręcana a nie nabijana, czekam na zdj ;)

Na początek stara po demontażu :P

113.jpg

Nowa wyszła tak.

114.jpg

115.jpg

Natomiast w samochodzie już wygląda całkiem fajnie. Ciężka, dobrze leży w ręce i dużo przyjemniej się zmienia biegi :)

116.jpg

117.jpg

118.jpg

Jeszcze troszke podpolerować i będzie git.

Okrągła chyba jednak ładniejsza by była bardziej na sportowo.

Amortyzatory
Powrót