• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Fuzja FCA z PSA.

FerraEnzo

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 jtdm (170cv)
Aż dziw, że tego nie zauważyłeś... bo piszemy o tym dość sporo od wczoraj

Dla mnie jest to nadzieja, że marka w ogóle przetrwa. Może z czasem uda się wprowadzić miejskie, przystępne cenowo wozidło na płycie Peugeota?

Myślę, że to będzie kwestia czasu. Być może będzie to planowany crossover segmentu B, który pojawił się w najnowszych planach.

Dla mnie jest to nadzieja, że marka w ogóle przetrwa. Może z czasem uda się wprowadzić miejskie, przystępne cenowo wozidło na płycie Peugeota?
Zrozumcie w końcu, że to jest alians finansowy, a nie technologiczny. FCA ma swoje platformy i to lepsze od tych z PSA, tylko koszty rozwoju nowych technologii wymuszonych przez UE powodują szukanie oszczędności przy ich rozwoju przez kolejne lata.

No ale wybacz, nie wierzę że po to zrobili fuzję, żeby w przyszłości tracić podwójnie kasę, nie wykorzystując wspólnych projektów
Nie będą sobie na wzajem robili krzywdy. Mają auta kierowane do różnych klientów i nie zamierzają zamykać żadnych fabryk. Może za 5-10 lat zdecydują o jakimś wspólnym projekcie w tańszych segmentach, jak trzeba będzie wygasić stare modele, ale wtedy, to już wszystko będzie na prąd, więc czym tu się można różnić ;)

Zrozumcie w końcu, że to jest alians finansowy, a nie technologiczny. .

Jedno łączy się z drugim. Unifikacja technologi ma na celu poprawę finansów. Tak samo było po połączeniu Fiata z Chlyslerem mamy np. Fiata i Jeepa na jednej platformie. Po za segmentem D nie widzę przewagi FCA szczególnie w segmencie B i C .

Po za segmentem D nie widzę przewagi FCA szczególnie w segmencie B i C .
Trudno żebyś widział, skoro dziś FCA ma w tych segmentach jedynie Fiata Tipo i Jeepa, bo reszta modeli już schodzi z rynku, a o następcach nic nie słychać. Jedynie Tonale może być konkurentem dla aut PSA, ale na dzisiaj to jest jeszcze duża niewiadoma, jak to auto będzie pozycjonowane na rynku.

Pisałeś, że FCA ma lepsze platformy dlatego zapytałem, które, bo na razie ma jedną lepszą. Na czym będzie się opierać tonale zobaczymy. W planach pojawił się też na 2022 crossover segmentu B. Niecałe 3 lata to trochę mało na zaprojektowanie od podstaw nowej platformy i silników pod ten segment.

FCA to nie tylko Alfa Romeo. Nie zapominaj o Jeepie, Maserati i dostępie do technologii od Ferrari - wszystko od segmentu D w górę przemawia na korzyść FCA. Mogą sobie z tego wybierać, co im pasuje, tak jak zrobili przy Giulii i Stelvio. Do tego skrzynie od ZF, a teraz po liftingu multimedia od Bosche. Tonale będzie na platformie Jeepa Compass, a co z tego wyjdzie, to zobaczymy w praniu. Jak rynek to kupi, to skopiują do segmentu B.

Ferrari oficjalnie nie należy od FCA już od ładnych paru lat z resztą technologia Ferrari nie jest receptą na ratowanie finansów. To raz dwa Alfa jednak planuje dwa auta poniżej segmentu D i o dzieleniu tej technologi wspominałem we wcześniejszych postach bo tu lepsze zaplecze ma PSA. Multimedia będą od Boscha bo FCA pozbyło się Magneti Marelli i to chyba była bardzo dobra decyzja. Compass opiera się na platformie Small Wide 4x4 ze zwiększonym rozstawem czyli siostrzanej do Renegade i 500X oraz wywodzącej się z platformy GM Fiat Small Platform opracowanej dla Punto i Corsy

Czyli tak jak pisałem to kwestia czasu, a decyzja o wycofaniu 500 i Pandy zapewne podyktowane będzie tym, ze pojawią się następcy na platformach PSA. Być może B-UV Alfy też się będzie opierać na platformie PSA i może nawet lepiej niż miałby być na platformie FCA

Amortyzatory
Powrót