• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

filtr stozkowy w jtd

CIAMILL156

Nowy
Auto
Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...
mam pytanie mianowiwicie mam uszkodzoną obudowe filtra powietrza nowa kosztuje ok800zł i wpadłem na pomysł ze filtr stozkowy nie ma zadnej obudowy i zastanawiam sie zeby nie kupowac osłony tylko zaraz za przeplywomierzem zamontowac filtr stozkowy dodam jeszzcze ze jest to silnik JTD 1.9 w Alfie 156 co o tym myslicie?????

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na mocy raczej nie zyskasz ani nie stracisz, ale rozumiem, że nie o to Ci chodzi. Jeśli zamontujesz stożek to musisz bardzo dbac o jego czystośc. Jak wiesz filtr stożkowy przepuszcza więcej więcej co za tym idzie do dolotu przedostaje się więcej zanieczyszczeń. Wrazie jakby jakieś zanieszczyszczenie przedostało się do turbiny grozi to jej awarią (nie daj boże kawałek gąbki z filtra - raz już był taki przypadek).

Możesz jeszcze poszukac obudowy używanej, jeśli takiej nie dostaniesz załóż stożek i już - tylko naprawdę dbaj o jego czystośc. Ja osobiście gdyby zauważył, że filtr jest już zabrudzony nie bawiłbym się w jego czyszczenie tylko odrazu kupił nowy.[/i]

no i chyba tak zrobie bo nigdzie nie moge dostac uzywanej obudowy a i widziałem w rzeszowie przed giełda na parkingu w niedziele strasznie podobną Alfe do tej Twojej

aaa i mam prosbe do Ciebie bo cos słyszałem ze koles na ul lubelskiej w rzeszowie sprzedaje uzywane czesci i niby ma takową obudowe a ja mam zadaleko zeby jechac sie upewnic jezeli bys miał kiedys podrodze to spytaj czy ma obudowe do 156 1.9JTD z 99 roku

a ja bym na twoim miejscu poszukał obudowy i zostawił seryjny filtr.jeżeli masz ją tylko popękaną to niektóre warsztaty zajmują się spawaniem plastiku i może naprawili by obudowę

CIAMILL156 napisał:
no i chyba tak zrobie bo nigdzie nie moge dostac uzywanej obudowy a i widziałem w rzeszowie przed giełda na parkingu w niedziele strasznie podobną Alfe do tej Twojej
to raczej nie była moja alfa, widziałeś prawdopodobnie czerwoną Alfe 145QV na numerach RZE xxx która była swego czasu wystawiona na allegro :wink:

CIAMILL156 napisał:
aaa i mam prosbe do Ciebie bo cos słyszałem ze koles na ul lubelskiej w rzeszowie sprzedaje uzywane czesci i niby ma takową obudowe a ja mam zadaleko zeby jechac sie upewnic jezeli bys miał kiedys podrodze to spytaj czy ma obudowe do 156 1.9JTD z 99 roku

ok nie ma sprawy, a znasz może dokładny adres ?

Proponuje skleic go pistoletem klejowym (termoglutem) lub pojechac tam gdzie kleja plastikowe zderzaki z ABSu - uzywaja do tego opalarki na cieple powietrze i pretow termicznych - mam takie cos w pracy jak chcesz to zapraszam do Łodzi - zawsze to taniej niz 800 zl za nowy.

tak mozna posklejac tylke ze ta obudowa rozleciała sie na kawałki wielkosci 1 cm a pozatym polowe z nich zostało na drodze tak ze w tym wypadku klejenie nie wchodzi w gre

filtrem stozkowym mozesz niestety uszkodzic przeplywke, lepiej bedzie tak jak Ci wczesniej doradzali koledzy rozejrzec sie za uzywana obudowa. Stozek w jtd pogarsza tez prace, silnik pracuje dosc twardo.

Jeżeli chcesz to postaram się rozejrzeć za używaną.Jutro jade w okolice Zielonej Góry a tam dużo części mają.Masz mój numer 509129064.Jak chcesz to się pojutrze odezwij i daj znać czy mam jej szukać.

Dobra to mozna zrobic jeszcze inaczej, ja sie moge tego podjac, tyl tylko ze ktos musi mi urzyczyc oryginalna obudowe na 2 dni (weekend).
Zrobie forme i moge zrobic cos takiego z wlukna szklanego i zywicy epoksydowej, nie bdzie moze to tak ladne ale napewno bedzie dobrze dzialalo.
Zastanowcie sie.
Pozdrawiam.

witam, mam peknieta ta obudowe i chetnie bym sprobowal ja pokleic , jak moglbym Cie znalexc w Lodzi to chetnie bym zobaczyl czy cos z tego by wyszlo, ogolnie zastanawialem sie tez czy by nie zalozyc stozka w tej obudowie jak sie nie udaloby naprawic zawsze lepiej jak przy przeplywce :>>

jak rozwiazales ten problem? Poniewaz on tez mnie dopadl i nie wiem co robic

U mnie w 166 od kilku lat jeździ stożek. Jest regularnie czyszczony/wymieniany i moim zdaniem bez zarzutu. Dźwięk jest dużo bardziej przyjemny, taki gardłowy, ale to też 2.4, a nie 1.9.

A ktoś z was sie dowiadywał z kąd sie w ogóle wzioł stożek w "cywilnych" samochodach?? I czy aby napewno trzeba tak bardzo dbać o jego czystość ?? dobrze nasączony odpowiednim olejem filtr stożkowy starcza na 30000 km , potem trzeba go umyć specjalnym detergentem, wysuszyć napuścić olejkiem i znowu 30000 tysi można nalatać.

na portalu aukcyjnym takie obudowy do 1.9jtd wiszą od 200 za używana do 500 za nową wraz z nowym filtrem.

Ja bym odradzał stożek.. Przepływomierze bedziesz wymieniać bardzo często :)

Amortyzatory
Powrót