Filtr stożkowy do GT JTD

Olex

Nowy
Auto
AR 156 1.9JTD
Siema. Tematow troche jest ale zero konkretow. Czy ktoś montował filtr stożkowy do JTD w miejsce seryjnej puchy przy frontowym IC ? Ktoś wie czy np. Przepływka nie bedzie sypać błędami i jak najlepiej to poprowadzic ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Polecam filtr firmy Pipercros mam taki założony i jest o wiele bardziej wydajniejszy oraz ma filtr gąbkowy który zatrzymuje wiec brudu.

Ok tylko jak to z głową poprowadzic i czy przeplywka nie glupieje

Siema. Tematow troche jest ale zero konkretow. Czy ktoś montował filtr stożkowy do JTD w miejsce seryjnej puchy przy frontowym IC ? Ktoś wie czy np. Przepływka nie bedzie sypać błędami i jak najlepiej to poprowadzic ?

Jakie zero konkretów ? poszukaj dobrze, dokładne dane przyrostów w 2.0T i 1,9JTD - na stronach alfaclub.pl . Trzeba w webarchiwe jakimś szukać, bo nie wiedzieć czemu strony alfaclub.pl nie działają (???)
W skrócie - są jakieśtam przyrosty po zastosowaniu wkładki sportowej zamiast papierowego filtra, a stożka nie zamontowali bo ciasno. Nie znaczy że się nie da, ale pewnie oddzielać od ciepłego by trzeba itd.

Przyrost mocy w sumie mnie nie interesuje bo mapa sie szykuje :) bardziej dla dzwieku :)

Napisałeś że brak konkretów. Dźwięk to nie konkrety, a źródło z liczbami - konkretami podałem. O dźwięku w dieslu się nie wypowiem.

Brak konkretow jesli chodzi o montaz...

Musisz ustalic jaka bedziesz mial moc w aucie, i taki dobrac filtr ,ktory ten pulap ogarnie. Jesli zalozysz za duzy, to auto bedzie slabsze.Ja na 200km w gt mialem filtr simota w karbonowej obudowie, bardzo fajny dzwiek i czuc bylo przyrost po jego zalozeniu. Wada bylo to ze trzeba bylo go czesto czyscic. Pipercros tez mialem, gabka , nie wytrzymal dlugo...gabka odkleila sie od podstawy,i lopatki turbiny mialem poryte przez kamyki. Polecam najbardziej filtr BMC, solidna konstrukcja i praktycznie bezobslugowy.
Odnosnie montazu, to wszystko bedzie zalezalo od tego co Ty masz lub bedziesz mial porobione. Dlatego nie ma konkretow bo kazdy idzie swoja droga.Na stronie jtdperformance masz duzo rzeczy dedykowanych do jtd. jest tam rozwiazanie ktore zastepuje fabryczny filtr. I mozna powiedziec ze jest dedykowane :).Twoj tuner jesli ogarniety bedzie wiedzial co zrobic. Moim marzeniem byla dziura w zderzaku i wyprowadzenie filtra takim sposobem. Jest taka 147 na mobile de. Powodzenia w tuningu:)

Ostatnia edycja:
Jeśli szykujesz furę na maxi wyniki to zastosuj filtr sportowy, przelotowy, stożkowy jak zwał tak zwał. Nie żadne gówno gąbkowe tylko coś a'la BMC, KN i pamiętaj, że te filtry muszą być nasączone specjalnym olejem. A praktyka wygląda następująco, filtr ma większą przepustowość tzn da więcej powietrza ale i więcej syfu przepuści na początku, potem to co zatrzyma olej będzie stopniowo zmniejszało jego przepustowość więc należałoby go częściej myć i znów nasączać. Czy dla 2-3 KM i kilkunastu Nm warto ? Według mnie nie. A jak już piszesz o dźwięku toooo zostaw standardowy filtr dla zdrowotności silnika a weź się za przeróbkę tłumika końcowego na przelotowy. No i rozglądaj się za Busso.

Tu nie chodzi o przyrost bo w jtd przy mapie na 190 i frontowym wiele sie nie ugra. Pozatym denerwujaca jest wymiana standardowego filtra :) Tak bardziej mi o dzwiek chodzi a rada typu "rozgladaj sie za busso" mija sie z celem xD Caly czas chodzi mi o to jak gdzie go tam upchnac :D

GTBODEK gdzie upchnales filtr ?

I na to dac shield jeszcze ?

Nie , na bmc nie musisz dawac oslony. Ja na Twoim miejscu zbieralbym na min 270km

Ostatnia edycja:
Rzucilbys jakims linkiem ? A co z tanszymi ? Nie nadaja sie?

Prosta zasada...jak ma byc po taniosci...to lepiej zatankuj sobie auto i kup plyn do sprskiwaczy

Spoko. A mozesz uzasadnic ? :)

Kup sobie filtr za 100zl to zobaczysz. Ja juz widzialem wiele historii...ale ok chcesz miec groznie brzmjaca alfe z mapka na 190km ktore znudza Ci sie za miesiac. Uwierz mi ...ja przerobilem wszhstkke etapy tuningu jtd od 180 do 330km i wiem jedno...druciarstwem i tanioscia nic tu nie osiągniesz

Dobra sluchaj... nie kazdemu jest potrzebne od razu 300KM. Do mojej jazdy "mapka" na 190 wystarczy. Chcialem sie tylko dowiedziec odnosnie stozka ale widze ze juz masz przerost formy nad trescia. Pzdr

Masz racje, zapewne mam ogromne skrzywienie, natomiast chcialbym tylko aby ktos czyli np Ty nie kupowal filtra za 100 liczac ze bedzie fajnie. Takie cos moze zabrac Ci moc.Po prostu zachecam do czerpania z doswiadczen innych . Ja tez marzylem o tuningu za 1500zl.

widzialem gdzies wykresy z hamowni odnosnie przeplywu powietrza i potem mocy na rolkach i tanie stozki odejmowały i to czesto sporo mocy, a najlepsze okazywaly sie nowe filtry papierowe ;d

Amortyzatory
Powrót