Filtr paliwa Giulia.

Gelo

Nowy
Auto
Giulia Q4 2.0 280km
Szukam informacji na temat filtra paliwa w Giulii, chcę zlecić wymianę niezależnemu warsztatowi, chyba, że jest to na tyle proste, że zrobię to sam. Rozmawiałem z człowiekiem z tego warsztatu i on nie wie gdzie się znajduje, musiałby trochę porozbierać a szkoda mu czasu. Stwierdził też, ze może go w ogóle nie być? No ale ja już filtr kupiłem w hurtowni. On na to, że to że mi sprzedali nie musi świadczyć, że sie tam znajduje. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Widocznie słabo szukałem, bo nie znalazłem w szukajce. Wniosek z tego, że filtra nie ma a być powinien, znając jakość paliwa nie tylko w Polsce ale i na zachodzie też nie jest idealne. Temat mnie poruszył bo kupiłem teraz używanego dostawczaka od Niemca i wymienialiśmy mu wszystkie płyny i filtry. To co działo się w filtrze paliwa, przerosło moje wyobrażenia. W takim razie będę musiał zlecić wykonanie modyfikacji.

Ale porównujesz dostawczaka pewnie w dieslu do Alfy w benzynie.

Ale porównujesz dostawczaka pewnie w dieslu do Alfy w benzynie.
Masz rację. Nie wziąłem pod uwagę, że Alfa jak podjeżdża na stację benzynową, to do dystrybutora dostarczane jest specjalnie przefiltrowane paliwo a wtryskiwacze w silniku są przecież niezniszczalne bo wykonane z diamentu.

Chyba od ok. 2000 r. w autach z silnikami benzynowymi nie stosuje się filtrów paliwa montowanych na przewodach. Zamiast nich jest filtr w zespole pompy, w zbiorniku. Od 2002 roku pracuję w serwisach i prawdę mówiąc, nie miałem jeszcze w aucie z benzynowym silnikiem zgłoszenia dot. brudnego paliwa. W dieslach jest trochę inaczej, stąd wymiana filtra paliwa w nich zalecana jest co ok. 50-60 tys. co czasem okazuje się zbyt dużym zakresem. I niepotrzebnie doszukujesz się jakiejś zgryźliwości z mojej strony, po prostu zestawiłeś problem dot. silników diesla z tym, że nie możesz znaleźć filtra paliwa w swojej Alfie. Czasem wystarczy zapytać bez komentarza, który tylko dowodzi braku wiedzy.

Chyba od ok. 2000 r. w autach z silnikami benzynowymi nie stosuje się filtrów paliwa montowanych na przewodach. Zamiast nich jest filtr w zespole pompy, w zbiorniku. Od 2002 roku pracuję w serwisach i prawdę mówiąc, nie miałem jeszcze w aucie z benzynowym silnikiem zgłoszenia dot. brudnego paliwa.
No widzisz? Czyli można udzielić fachowej odpowiedzi bez zbędnego komentarza? Nie mam wiedzy w tym zakresie, dlatego zadaję pytanie. Co do brudnego paliwa, miałem po 2002r przynajmniej 2 awarie w 2 różnych autach benzynowych spowodowane złą jakością benzyny, dlatego chciałbym temu zapobiec w Giulii. Dziękuję za wskazówkę.

Ostatnia edycja:
No widzisz? Czyli można udzielić fachowej odpowiedzi bez zbędnego komentarza? Nie mam wiedzy w tym zakresie, dlatego zadaję pytanie. Co do brudnego paliwa, miałem po 2002r przynajmniej 2 awarie w 2 różnych autach benzynowych spowodowane złą jakością benzyny, dlatego chciałbym temu zapobiec w Giulii. Dziękuję za wskazówkę.

Na zła jakość benzyny żaden filtr nie pomoże. Tak jak kolega wyżej mówił, w benzyniakach od dawna nie ma już wymiennych filtrów paliwa.

Ale jak wyżej też napisałem, nie pamiętam zgłoszenia awarii spowodowanej zanieczyszczeniami paliwa w aucie z silnikiem benzynowym. Pomijam auta, które zatankowano ON lub paliwem z jakiegoś dziwnego źródła. A trochę tych aut codziennie się przewija przez serwis. Może to świadczy też o skuteczności obecnych filtrów w pompie.

Amortyzatory
Powrót