• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Filtr oleju do TS

A gdzie ja napisałem, ze istnieje od roku? Ahhh to czytanie ze zrozumieniem trudna sprawa. Pisałem, ze mocno zaczyna pojawiać się na rynku motoryzacyjnym bo do niedawna to Ci co słyszeli o marce to przez pryzmat filtrów do ursusa czy bizona, a oferta filtrów była mocno ograniczona. W dodatku aktualnie cena Sędziszowa jest o wiele niższa niż za filtrona, UFI, Boscha czy innych przynajmniej do 2.4 wiec z ta cebula też trafiłeś jak kula w płot ;)

i vice versa z tym czytaniem ze zrozumieniem:)

W dodatku aktualnie cena Sędziszowa jest o wiele niższa niż za filtrona

Porównałem ceny filtrów do GT 1.9, oleju, powietrza i kabinowego (paliwa nie znalazłem w Sędziszowie, więc pominąłem) oraz ich odpowiedniki Filtrona i wyszło mi 10zł różnicy na korzyść Sędziszowa. Do tego trzeba dorzucić przesyłkę dystrybutora z Sędziszowa, bo Filtrona mogę kupić na miejscu w sklepie i wychodzi na to, że żaden zysk.

Jedyny argument, dla mnie osobiście ważny, to polski kapitał w Sędziszowie; więc jeśli te filtry z Sędziszowa są ok, to czemu nie?

Kazikx ... filtron już nie jest polską firmą :)

Wydymione samsungiem.

Ja tam ciekaw jestem jakie jest kryterium "bycia zadowolonym" z filtra oleju. :D Bo chyba nie na zasadzie, że "zamontowałem i silnik nadal działa". :D

I z drugiej strony filtr oleju jest imho bardzo ważnym, wręcz kluczowym elementem w pracy układu smarowania i tu nie powinno być miejsca na żadne kompromisy jakościowe. Niestety, dla zwykłego śmiertelnika wybór produktu jest dylematem nie do rozstrzygnięcia i trzeba się pogodzić z faktem, że póki człowiek nie pracuje w jakimś r&d danej fabryki to nie wie absolutnie nic i równie dobrze Filtron, Mann, Ufi, Purflux mogą okazać się i kitem i hitem - ile głów tyle możliwych teorii można sobie wymyślać, a każda będzie tak samo prawdopodobna. :D

Np. taka teoria: Ostatnio praktycznie wszystkie marki przerzuciły się na mniejsze filtry do 33ki. Czy to oznacza, że mniejszy jest lepszy? Zapewne mniejszy pomieści mniej wkładki filtrującej, szybciej się zapcha, a na pewno jest tańszy(skoro ktoś zaingerował w proces produkcyjny, nie będąc zmuszonym do tego przez klienta), ale... może te większe miały wielką tylko puszkę, a materiału tyle co nic, a teraz zunifikowano pewne elementy z innymi filtrami i przypadkiem nie dość, że zaoszczędzono na kosztach produkcji to i jeszcze jakość się polepszyła? :D

Robią mniejsze filtry bo sporo filtrów oleju różni się jedynie wysokością, a średnica montażowa jest taka sama i aby nie mieć w ofercie kilkunastu filtrów różniących się tylko wysokością robią filtry niższe jakie występują w nowszych autach gdzie wszystko pod maska jest tak upchane, że wyższy nie wejdzie.

Porównałem ceny filtrów do GT 1.9, oleju, powietrza i kabinowego (paliwa nie znalazłem w Sędziszowie, więc pominąłem) oraz ich odpowiedniki Filtrona i wyszło mi 10zł różnicy na korzyść Sędziszowa. Do tego trzeba dorzucić przesyłkę dystrybutora z Sędziszowa, bo Filtrona mogę kupić na miejscu w sklepie i wychodzi na to, że żaden zysk.

Jedyny argument, dla mnie osobiście ważny, to polski kapitał w Sędziszowie; więc jeśli te filtry z Sędziszowa są ok, to czemu nie?

U mnie przy 2.4 wychodzi 2 dychy na samym olejowym.

https://filtrytotu.pl/pl/filtry/1482-filtron-oe-670-1-lub-oe670-1.html
https://filtrytotu.pl/pl/filtry/4997-mann-hu-722y-lub-hu722y.html
https://filtrytotu.pl/pl/filtry/28843-pzl-sedziszow-wo1544x2.html

Ostatnia edycja:
Robią mniejsze filtry bo sporo filtrów oleju różni się jedynie wysokością, a średnica montażowa jest taka sama i aby nie mieć w ofercie kilkunastu filtrów różniących się tylko wysokością robią filtry niższe jakie występują w nowszych autach gdzie wszystko pod maska jest tak upchane, że wyższy nie wejdzie.

Pływak, ale wiesz, że tamten stary większy, taki jak w latach 90tych, był identyczny w środku jak teraz te nowsze małe, czy tylko przypuszczasz? Bo ja lubię gdy mi się wszystko zgadza i jest jasne i klarowne, a póki co trochę dziwne mi się wydaje, że przez 20 parę lat robiono mały filtr z dużą obudową, która niczemu nie jest potrzebna i nikt nie wpadł na to, że można ją zastąpić mniejszą(te mniejsze filtry też występowały od dawien dawna, tylko katalog na nie nie krosował).

Pływak, ale wiesz, że tamten stary większy, taki jak w latach 90tych, był identyczny w środku jak teraz te nowsze małe, czy tylko przypuszczasz?

Aleja przecież nic nie pisałem na temat wnętrza, a jedynie napisałem z czego może wynikać zmniejszenie rozmiarów zewnętrznych nigdzie nie pisałem, ze w strych filtrach obudowa była duża, a wkład mały . Jak lubisz mieć wszystko klarowne kup filtr większy i mniejszy obojętnie do jakiegś auta rozetnij je będziesz miał info z pierwszej ręki. Trzeba również brać pod wagę postęp w technologi dziś może niekoniecznie potrzeba wielką puchę wypchaną materiałem filtrującym bo wystarczą mniejsza ale tu możemy sobie gdybać. Ja wiem jedno im mniej wiesz tym lepiej śpisz ;).

A ok, no to właśnie napisałem to wcześniej - głównym motywem są oszczędności w produkcji i nic poza tym nie wiadomo, czy parametry są gorsze/te same/lepsze.
Ja nie pisałem, że chcę wszystko wiedzieć o filtrze, tylko podałem akurat taki przykład na to, że ciężko jest zwykłemu śmiertelnikowi ocenić, czy filtr jest ok, czy nie, bo nie znając szczegółów można podważyć każdą teorię.

Co prawda mam zupełnie inny samochód z silnikiem 1.4 TDI PD ,ale kilka słów dodam od siebie na temat filtrów .
Od kilku lat używam do oleju filtr Knechta (tylko wkłady filtrowe obudowa jest stała),w zeszłym roku kupiłem filtr oleju Sędziszów (zachęcony informacjami z różnych for internetowych) i niestety jestem trochę zawiedziony wyglądem tego filtra .Oglądałem obydwa filtry przy wymianie oleju(ten sam olej Gulf w jednym i drugim przypadku) po dystansie plus minus 7-8 tyś km filtr Knechta wyglądał na mniej zniszczony"wymęczony"nie był tak powykrzywiany struktura filtra była nienaruszona,twarda,robiła bardzo dobre wrażenie optyczne.
Filtr Sedziszowa nie wyglądał dobrze,powykrzywiany,wymęczony ,bardzo miękki tak jakby przejechał znacznie większy dystans to ocena tylko i wyłącznie "organoleptyczna" w przypadku filtra oleju więcej nie zdecyduje się na Sędziszów.
Wymieniałem też filtr powietrza i tutaj nie było żadnej widocznej różnicy czy to był Knecht,Filtron,czy Sędziszów wszystkie wyglądały podobnie , na korzyść Sędziszowa przemawia cena dlatego przy tych filtrach powietrza zostanę.

Ostatnia edycja:
ja miałem filtr paliwa Sędziszów i był kiepski, przeciekał w miejscu przykręcenia. Widocznie było coś nie tak z uszczelką.

Co prawda nie ts, ale dostawców filtrów jest na pewno kilku. Filtr OE jest z clean, drugi oe jest magneti Marelli. Kwestia jaki jest nadruk i do kogo zapakowane
210.jpg
211.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

kto robi filtry dla Boscha? Porównując puszkę Boscha i Mann wyglądają identycznie

zakupiłem filtry BOSCHA i mam mały problem. Filtr oleju wygląda jak by go robił MANN. Na opakowaniu Made in Germany a kod kreskowy zaczynający się od 316 wiec to Francja, czyżby robił go Purflux? jest tu jakiś magik od filtrów ?

Amortyzatory
Powrót